Τα γεωπολιτικά μέτωπα βάζουν φωτιά στο εμπόριο
Shutterstock
Shutterstock

Τα γεωπολιτικά μέτωπα βάζουν φωτιά στο εμπόριο

Η Wall επιδεικνύει χαρακτηριστική αδυναμία ανοδικής αντίδρασης, σημειώνοντας ο S&P500 για τρίτη ημέρα κλείσιμο κάτω από τον μέσο κινητό των 50 ημερών και προσεγγίζοντας ταχύτατα τον μέσο κινητό των 90 ημερών, στις 4976 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τόσο ο γερμανικός δείκτης Dax όσο και ο γαλλικός δείκτης CAC -40 βρίσκονται ακριβώς πάνω στον μέσο κινητό των 50 ημερών, με την επόμενη στήριξη να βρίσκεται στις 17300 μονάδες και 7776 μονάδες αντίστοιχα.

Δυστυχώς, ούτε τα καλά μέχρι στιγμής στην πλειοψηφία τους εταιρικά αποτελέσματα, ούτε η εξαιρετική ψυχραιμία στην αγορά του πετρελαίου - οι λόγοι αυτής της ψυχραιμίας επεξηγούνται εδώ- δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν τη βαριά επενδυτική ψυχολογία εν αναμονή της απόφασης του Ισραήλ για το ανταποδοτικό χτύπημα κατά του Ιραν, μέρος της οποίας προφανώς ήταν οι χθεσινές αεροπορικές επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον ανατολικό Λίβανο, αλλά και της ανοικτής πλέον δήλωσης του Προέδρου της Fed ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα καθυστερήσουν εκ νέου.

Κάθε μέρα που περνάει όμως προστίθεται και άλλος ένας μαύρος κύκνος στον ουρανό των αγορών, με την «άφιξη» του τελευταίου να ανακοινώνεται από τον επικεφαλή του εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Valdis Dombrovskis.

Ο Dombrovskis χθες, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, μίλησε για έναν νέο κίνδυνο με το όνομα «weaponization», που αναφέρεται στον ολοένα και μεγαλύτερο εμπορικό προστατευτισμό ως απάντηση στις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.

Η χρήση του «εμπορίου» ως όπλου δεν είναι σίγουρα η απάντηση στις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις σύμφωνα με τον επικεφαλή εμπορίου της ΕΕ, αλλά εντούτοις το μπλοκ είναι σε κάθε περίπτωση «πρόθυμο να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο νέο εμπορικό περιβάλλον το οποίο αλλάζει, γίνεται πιο κατακερματισμένο και πιο συγκρουσιακό».

Τα σχόλια του Dombrovskis έρχονται ως απάντηση στον

  • Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, που ετοιμάζεται να καλέσει την εμπορική εκπρόσωπο Katherine Tai να προχωρήσει στον τριπλασιασμό του δασμολογικού συντελεστή της Κίνας στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και

  • στα σχόλια του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Mario Draghi, ο οποίος δήλωσε ότι το μπλοκ πρέπει να υποστεί μια «ριζική αλλαγή» εάν θέλει να παραμείνει ανταγωνιστικό, δεδομένης της άρνησης της Κίνας και των ΗΠΑ να «παίζουν με τους κανόνες».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Dombrovskis, η σχέση ΕΕ-Κίνας βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Ο τριπλασιασμός του δασμολογικού συντελεστή της Κίνας στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, επιδιώκει μεταξύ άλλων να ενισχύσει την υποστήριξη των συνδικάτων στην πολιτεία της Πενσυλβάνια.

Την ίδια στιγμή το μέτρο αυτό αποκλείει ουσιαστικά τις κινεζικές πωλήσεις χάλυβα στις ΗΠΑ και πιθανότατα θα επαναδρομολογήσει τα κινεζικά προϊόντα σε άλλες παγκόσμιες αγορές, κάτι που θα έχει σαφή αντίκτυπο στην ΕΕ.

Για την ακρίβεια είναι μια κίνηση που θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις, καθώς η αγορά χάλυβα είναι παγκοσμίως συνδεδεμένη. Η νέα κίνηση του Biden σηματοδοτεί μια ακόμα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που ξεκινάει κυρίως από την ανησυχία για την κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν κατηγορήσει πολλές φορές την Κίνα ότι πλημμυρίζει τις διεθνείς αγορές με φθηνά αγαθά, παραγκωνίζοντας τις εγχώριες εταιρείες.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, δήλωσε ότι δεν θα απέκλειε πιθανούς δασμούς στις εξαγωγές πράσινης ενέργειας της Κίνας καθώς η χώρα αυξάνει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών ιόντων λιθίου.

Στον ίδιο τόνο ήταν και τα σχόλια της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, η οποία είπε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να τηρήσουν σκληρή γραμμή στο εμπόριο με την Κίνα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη για άλλη μια φορά είναι αντιμέτωπη με εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες.

Από τη μια πλευρά οφείλει να μην αποξενώσει έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους, όπως είναι η Κίνα και από την άλλη πρέπει να παραμένει πιστή στις γεωπολιτικές και οικονομικές συμμαχίες της από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα η τριήμερη επίσκεψη του Σολτς στην Κίνα

Χωρίς καρπούς φαίνεται ότι είναι η τριήμερη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Σολτς στην Κίνα. Οι διαφορές απόψεων με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ φαίνεται ότι καλά κρατούν, τόσο όσον αφορά το ουκρανικό και την παρουσία της Κίνας στη διάσκεψη της Γενεύης - η Ελβετία θέλει να προσκαλέσει 100 χώρες και να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη φιλικά προσκείμενα στη Ρωσία, κυρίως την Κίνα - όσο και σε θέματα οικονομίας, ειδικά όσον αφορά το ερώτημα τι είναι θεμιτός ανταγωνισμός.

Αν και οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι παρά τις διαφορές τους επιθυμούν τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας, με τον Γερμανό καγκελάριο μάλιστα να επαναλαμβάνει συνέχει ότι «Δεν θέλουμε αποσύνδεση -decoupling- από την Κίνα»- εντούτοις η συνάντηση τους δεν φαίνεται να απέφερε καρπούς.

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος δεν παρέλειψε να σημειώσει όλο νόημα ότι η Κίνα είναι εταίρος αλλά και «συστημικός ανταγωνιστής που κυβερνάται με σιδηρά πυγμή».

Στη φράση αυτή του Σολτς δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι μαζί με τη στρατηγική των εταιρικών σχέσεων με την Κίνα -ενδεικτική αυτής της σχέσης ήταν η επίσκεψη σε μονάδα παραγωγής υδρογονοκινητήρων της Bosch στην πόλη Τσονγκτσίνγκ- ξετυλίγεται παράλληλα και η στρατηγική της μείωσης κινδύνου -de-risking- που περιλαμβάνει τη μείωση της οικονομικής εξάρτησης από την Κίνα, για να αποφευχθεί ένα σενάριο ανάλογο με αυτό του πρώην εμπορικού εταίρου της Γερμανίας, της Ρωσίας.

Ο Σι προσπάθησε να σώσει τις εντυπώσεις τονίζοντας ότι η συνεργασία της χώρας του με τη Γερμανία δεν αποτελεί κίνδυνο, αλλά «εγγύηση σταθερότητας των σχέσεων», ενώ ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ ο οποίος επίσης συναντήθηκε με τον Σολτς, δεν έχασε την ευκαιρία να προειδοποιήσει για τα προβλήματα που δημιουργούν τα μέτρα προστατευτισμού.

«Γερμανία και Κίνα εξαρτώνται από τη βιομηχανία και υποστηρίζουν το ελεύθερο εμπόριο... Και σ' αυτό το πλαίσιο θα πρέπει και οι δύο πλευρές να προστατεύονται από την αύξηση του προστατευτισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος Πρωθυπουργός, στέλνοντας προφανώς τα βέλη του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διερευνά αυτή την εποχή κατά πόσο επιδοτείται αθέμιτα η πώληση κινεζικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.