Συσσώρευση, εξισορρόπηση και αναμονή στο Χ.Α.

Συσσώρευση, εξισορρόπηση και αναμονή στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την επιβεβαίωση ότι μετά τη διάψευση των ελπίδων για λύση στις 22 Μαΐου και τη μείωση των προσδοκιών για την 15η Ιουνίου, το ενδιαφέρον για νέο «χτίσιμο» θέσεων στο Χ.Α. και νέα ρίσκα έχει μειωθεί κάνουν όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις. Αυτό, αποδεικνύεται από τη διαρκή μείωση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών κάτι που μαρτυρά ότι δεν εισρέει νέο χρήμα, αλλά ανακυκλώνονται τα ήδη «παιγμένα» κεφάλαια, μέσω trading και εναλλαγών θέσεων.

Στις δύο πρώτες (ανοδικές) εβδομάδες του Μαΐου ο μέσος ημερήσιος τζίρος στο Χ.Α. ήταν 121 και 119 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ την περασμένη εβδομάδα η μέση αξία συναλλαγών μειώθηκε στα 91 εκατ. ευρώ. Την περασμένη Παρασκευή ο τζίρος κατήλθε στα 59 εκατ. ευρώ, όντας ο μικρότερος από την αρχή της ανοδικής κούρσας και την 24η Απριλίου, ενώ χθες, σε μια ημέρα αργίας σε FTSE 100 στο Λονδίνο και της Wall Street, ο τζίρος κατρακύλησε μόλις στα 38,65 εκατ. ευρώ!

Πρόκειται για επίπεδα που παραπέμπουν στο πρώτο μίζερο τρίμηνο του 2017, όταν ο μέσος τζίρος ήταν 30 – 35 εκατ. ευρώ καθημερινά.

Είναι σαφές λοιπόν ότι οι ισχυροί «παίκτες» που έχτισαν θέσεις στις 13 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις από τις 24 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου έχουν ανακόψει ρυθμούς, δεν κάνουν νέα πονταρίσματα, για τους λόγους που αναφέρουμε πιο πάνω, που συνδέονται με το country risk και τη γενικότερη αβεβαιότητα.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να τονιστεί ότι το χρήμα δεν… έφυγε από την αγορά, δεν υπήρξε καταιγισμός ρευστοποιήσεων, στις πτωτικές συνεδριάσεις και στις διορθώσεις – πλην μιας – δεν υπήρξε σημαντική αύξηση της αξίας συναλλαγών που θα παρέπεμπε σε ξεπούλημα.

Αυτό που γίνεται λοιπόν είναι μια «ανακωχή», έως ότου ξεκαθαρίσει – αν ξεκαθαρίσει – η κατάσταση είτε στις 15 Ιουνίου, είτε νωρίτερα… Έτσι, η αγορά καταφεύγει σε συνεδριάσεις συσσώρευσης, εξισορρόπησης και σταθεροποίησης, παραμένοντας σε απόσταση βολής τόσο από το σημείο αναφοράς των 780 μονάδων, όσο και από το υψηλό 23 μηνών και τις 800 μονάδες που άγγιξε πρόσφατα για λίγο.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό φυσικά δε λείπουν οι κινήσεις trading και εναλλαγών θέσεων, με τις τράπεζες να πιέζονται στις δύο – τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ από την άλλη πλευρά, τα μη τραπεζικά blue chips λειτουργούν ως ανάχωμα και λύση «κουμπαρά» για την αγορά.

Το ίδιο χρήμα ανακυκλώνεται μέσω εναλλαγών θέσεων μεταξύ τραπεζών και blue chips, ενώ συντηρείται, έστω και ηπιότερα το ενδιαφέρον για μικρότερης αποτίμησης μετοχές, έως και την ακραία περιφέρεια. Κατ' επανάληψη έχουμε γράψει ότι υπάρχουν διεργασίες σε αρκετούς κλάδους όπως π.χ. στις Ιχθυοκαλλιέργειες (βλέπε δημόσια πρόταση για Γαλαξίδι), ή Υγεία, κάτι που οδηγεί τις μετοχές αυτής της συνομοταξίας σε αφύπνιση.

Εξυπακούεται ότι η προσοχή των επενδυτών θα πρέπει να είναι μεγάλη, καθώς όσο γρήγορα κάνουν ράλι τα χαρτιά της περιφέρειας, τόσο γρήγορα δέχονται τυχοδιωκτικού τύπου ρευστοποιήσεις, εγκλωβίζοντας πολύ εύκολα.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, σήμερα Τρίτη ο Γενικός Δείκτης με διαρκείς εναλλαγές προσήμου κινείται πέριξ των 775-779 μονάδων, με την αξία συναλλαγών σε περιορισμένα επίπεδα, μόλις στα 15 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο του FTSE 25 η πλειονότητα των μετοχών κινείται ανοδικά, με κύριο χαρακτηριστικό τους μειωμένους όγκους, όμως ισχυρές πωλήσεις δεν υπάρχουν. Στις τράπεζες, που χθες πιέστηκαν ενδοσυνεδριακά σημαντικά αλλά στο φινάλε μάζεψαν, υπάρχει και σήμερα «ουρά» πωλήσεων, αλλά σε ηπιότερο τέμπο.

Η Εθνική υποχωρεί κατά 1,59%, η Alpha Bank -1,41%, Πειραιώς -1,45% και Eurobank -1,40%. Στο χώρο των blue chips, κέρδη άνω του 2% έχει η Τιτάν και η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 1% ενισχύονται τίτλοι όπως ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη για ακόμη μια συνεδρίαση καταγράφονται σε τίτλους όπως Υγεία, Fourlis, Intrakat, Revoil, Νηρέας, Έλαστρον, ΙΑΣΩ κ.λπ.

Βεβαίως, η αγορά είναι εξαιρετικά ρηχή, οπότε πολύ εύκολα μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα, σε κάθε ευκαιρία ή μικρο-καταλύτη.