Συμμετοχή στο ΧΑ: Έχει για όλους

Συμμετοχή στο ΧΑ: Έχει για όλους

Η άνοδος που έχει παρατηρηθεί ως τώρα στο Χρηματιστήριο από την αρχή του έτους, συμβαδίζει και με την άνοδο των συναλλαγών. Η αύξηση των κεφαλαιοποιήσεων κατά 13% συνοδεύεται από ένα μεγαλοπρεπές +30% στη μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών.

Η επίδοση αυτή εκτός από ικανή είναι και αναγκαία συνθήκη για τον υγιή βηματισμό της αγοράς. Οι τιμές δένουν περισσότερο, ο βαθμός αποτελεσματικότητας στα νέα βελτιώνεται και οι επενδυτές αποκτούν καλύτερο συγχρονισμό στις κινήσεις τους. 

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα του 2023 των συναλλαγών του ΧΑ έχουν δύο αναγνώσεις οι οποίες κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Οι ξένοι επενδυτές είναι καθαροί αγοραστές κατά 97,9 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο όταν σε ολόκληρη της περυσινή χρονιά ήταν καθαροί αγοραστές κατά 19,6 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εισροών (50 εκατ. ευρώ) γνωρίζουμε ότι αφορά την πώληση μέρους από τις ίδιες μετοχές της Μυτιληναίος οι οποίες πέρασαν στην κατοχή της Fairfax στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Παράλληλα φαίνεται ότι άλλα 48 εκατ. ευρώ εισροών πραγματοποιήθηκαν από Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς, δηλαδή από θεσμικά χέρια μακράς διαρκείας. Στον αντίποδα οι Έλληνες θεσμικοί ήταν καθαροί πωλητές κατά 25,3 εκατ. ευρώ, πωλήσεις που προήλθαν κατά κύριο λόγο από εκροές στα αμοιβαία μετοχικά εσωτερικού (35,6 εκατ. ευρώ). Η παρουσία των ξένων στις συναλλαγές του ΧΑ ήταν ελαφρώς βελτιωμένη στο 54,5% έναντι 52,8% το Δεκέμβριο του 2022. 

Η δεύτερη σημαντική ανάγνωση έχει να κάνει με τη δραστηριοποίηση των ενεργών κωδικών. Οι κωδικοί που έκαναν έστω και μία πράξη στο ΧΑ διαμορφώθηκαν στους 24.422 αυξημένοι κατά 33% έναντι του περυσινού Δεκεμβρίου. Η άνοδος πάντα συγκινεί περισσότερα χαρτοφυλάκια, ωστόσο η πληθωρική εικόνα των κερδισμένων μετοχών απελευθέρωσε δυνάμεις που είχαν μπει σε αναμονή για κάμποσο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, η μετοχή της Alpha bank, η οποία έχει το μεγαλύτερο μετοχολόγιο σε πλήθος επενδυτών στο ΧΑ, βρέθηκε σχεδόν 20-25% υψηλότερα από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου. Το ίδιο συνέβη και με τις μετοχές της Τρ. Πειραιώς ενώ τα χρήματα που έχουν δοθεί σε επενδυτές από Δημόσιες Προτάσεις φαίνεται ότι ξαναμπήκαν στην αγορά σε άλλες ιδέες.

Παράλληλα το ξύπνημα της πολύ μικρής κεφαλαιοποίησης έδωσε τη δυνατότητα σε μικροεπενδυτές να αγοράσουν με μικρό σχετικά κεφάλαιο ένα αξιόλογο πλήθος μετοχών που δεν τους απογοήτευσε στη συνέχεια.

Αυτό φαίνεται και από το πλήθος πράξεων που συνδέεται με μετοχές με τίτλους που η απόλυτη τιμή τους είναι χαμηλή: Τον Ιανουάριο είδαμε 679.713 πράξεις έναντι 470.452 και 645.856 πράξεων τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο του 2022. Η λιανική επομένως έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται πιο έντονα καθώς η αξία των χαρτοφυλακίων έχει δυναμώσει και ο βαθμός αυτοπεποίθησης στις κινήσεις στο ταμπλό έχει βελτιωθεί. 

Ο Φεβρουάριος κινείται σε ακόμα δυνατότερο τέμπο απλώνοντας το ενδιαφέρον -και τις αποδόσεις- σε μεγαλύτερο αριθμό εταιριών. Η μικρή κεφαλαιοποίηση έχει αποκτήσει οπαδούς και οι αποδόσεις που καταγράφονται έχουν στρέψει σημαντικό μέρος του επενδυτικού κοινού στην αναζήτηση της επόμενης μεγάλης ευκαιρίας στα ξεχασμένα μικρά της αγοράς. Οι παλιοί της οδού Σοφοκλέους λένε ότι αυτό είθισται να είναι το τελευταίο στάδιο της ανόδου και ότι πλέον είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση. Ναι, αλλά από ποια κορυφή;