Σχέδια έκτακτης ανάγκης από Πάουελ και Λαγκάρντ

Σχέδια έκτακτης ανάγκης από Πάουελ και Λαγκάρντ

Με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει αποδείξει ότι σχεδόν επιζητεί την αναταραχή, δύσκολα μπορούν οι αναλυτές να δουν… φως στο βάθος του τούνελ, εκτός και αν επέλθει εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ  κυρίως με την Ευρώπη και την Κίνα. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία η ακραία μεταβλητότητα θα συνεχιστεί, οδηγώντας στα βάθη της bear market τα χρηματιστήρια. 

Επειδή, λοιπόν, είναι πιο πιθανό - υπό τις παρούσες συνθήκες - το δυσμενές σενάριο που θέλει τον εμπορικό πόλεμο να συνεχίζεται, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες και στα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να προστατεύσουν τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου από τις αναταράξεις που προκαλεί το ντόμινο των δασμών. 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, Fed και ΕΚΤ έχουν ήδη αρχίσει να αξιολογούν την κατάσταση προκειμένου να προετοιμαστούν για παν ενδεχόμενο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ζητήσει από τους αναλυτές της Ευρωτράπεζας να εκπονήσουν σχετική μελέτη, έτσι ώστε στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να αποφασίσει τα επόμενα βήματα αλλά και να καταλήξει σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και η μείωση των επιτοκίων στα πολύ χαμηλά επίπεδα της περασμένης δεκαετίας μπορεί να μη βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά πλέον δεν μπορεί και να αποκλειστεί πλήρως.

Θα πρέπει, πρωτίστως, να έχουμε κατά νου ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι οι τελευταίοι που πανικοβάλλονται σε περιόδους κρίσης, όπως χαρακτηριστικά λέγεται στους επενδυτικούς κύκλους της Wall Street. Είναι, επίσης, αλήθεια πως για πολλοστή φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο Τζέι Πάουελ και η Κριστίν Λαγκάρντ καλούνται να βγάλουν… τα κάστανα από τη φωτιά. 

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, ο διακεκριμένος αναλυτής Μοχάμεντ Ελ Εριάν χαρακτήρισε τον Πάουελ ως έναν από τους πιο άτυχους κεντρικούς τραπεζίτες στα χρονικά. Οι λόγοι για τους οποίους ο πρώην επικεφαλής της PIMCO και νυν οικονομικός σύμβουλος της Allianz χαρακτηρίζει άτυχο τον Πάουελ, ισχύουν και για την Λαγκάρντ. Τόσο η Fed, όσο και η ΕΚΤ έχουν αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες κρίσεις και μάλιστα παγκόσμιες, όπως η πανδημία, η ενεργειακή και κρίση του πληθωρισμού και σήμερα η μεγάλη διεθνής εμπορική κρίση.

Και μπορεί ο Τραμπ να έχει… βάλει στο μάτι τον Πάουελ, να τον χαρακτηρίζει «loser» και να τον απειλεί με «απόλυση», όμως τόσο ο επικεφαλής της Fed, όσο και η Λαγκάρντ, παρακολουθούν τις εξελίξεις και προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Η έκρηξη της αβεβαιότητας που προκάλεσε η «καταιγίδα» των δασμών ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών, καθώς ακόμα και το χειρότερο σενάριο, αυτό της ύφεσης, για την παγκόσμια οικονομία, δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.

Η έκθεση των αναλυτών της ΕΚΤ αναμένεται να είναι έτοιμη στις αρχές Ιουνίου και θα αφορά φυσικά στον αντίκτυπο που θα έχει ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος - και όχι μόνο οι διμερείς δασμοί με τις ΗΠΑ - στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης. Αυτή τη στιγμή, η ΕΚΤ αξιοποιεί το όπλο των επιτοκιακών μειώσεων προκειμένου να επαναφέρει και να διαφυλάξει τη σταθερότητα των τιμών. Οι μειώσεις των επιτοκίων λειτουργούν και μόνο αν το συγκεκριμένο όπλο σταματήσει να έχει αντίκτυπο θα συζητηθούν άλλες λύσεις.

Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επιδεινωθούν περαιτέρω οι οικονομικές συνθήκες, σε τέτοιο βαθμό που οι μειώσεις των επιτοκίων να κρίνονται αναποτελεσματικές. Μάλιστα, το σενάριο ενός νέου έκτακτου προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης», του γνωστού QE, δεν αποκλείεται αν και δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι. Είναι, εξάλλου, πολύ νωρίς να συζητείται το ενδεχόμενο νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων, τη στιγμή που η ΕΚΤ συνεχίζει την αποστράγγιση ρευστότητας από το σύστημα, μέσω του QT.

Ο Πάουελ, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι η οικονομία παραμένει ανθεκτική και γι’ αυτό προσώρας δεν χρειάζεται κάποια έκτακτη ενέργεια από την Fed. Ο Τραμπ τον πιέζει να μειώσει τα επιτόκια αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή ο Πάουελ φοβάται περισσότερο τον πληθωρισμό.