Σε υψηλό 20ετίας τα ιαπωνικά ομόλογα: Γιατί θα πρέπει να ανησυχούν οι αγορές παγκοσμίως
Shutterstock
Shutterstock

Σε υψηλό 20ετίας τα ιαπωνικά ομόλογα: Γιατί θα πρέπει να ανησυχούν οι αγορές παγκοσμίως

Ως μία προειδοποιητική βολή στην παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζουν κορυφαίοι αναλυτές την απότομη αύξηση κατά 3,44% στις αποδόσεις των 40ετών ομολόγων της Ιαπωνίας, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εικοσαετιών.

Αυτή η απότομη αύξηση ακολούθησε ένα κύμα αστάθειας που προκλήθηκε από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών από την Moody's την Παρασκευή, η οποία την μείωσε από τη βαθμίθα Aaa στο επίπεδο Aa1, λόγω των αυξανόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αυτού που ο οργανισμός χαρακτήρισε «έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων πολιτικής».

Οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης ήταν άμεσες, καθώς η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιαπωνίας επίσης αυξήθηκε στο 1,47%. Οι επενδυτές στην Ιαπωνία δεν έλαβαν καμία καλή είδηση.

Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την ίδια ημέρα έδειξαν ότι η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2025, σημειώνοντας μεγαλύτερη πτώση από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές και καταγράφοντας επίσημα την πρώτη συρρίκνωση της χώρας σε ένα χρόνο.

Η συρρίκνωση αυτή ήρθε σε μια περίοδο που η Ιαπωνία ήδη αγωνιζόταν να σταθεροποιήσει την ανάκαμψή της. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται και ο πληθωρισμός αρνείται να ηρεμήσει.

Η άνοδος των αποδόσεων πιέζει την Τράπεζα της Ιαπωνίας να αναλάβει δράση

Ο Σινίσι Ούσιντα, αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, δήλωσε στο κοινοβούλιο της Ιαπωνίας ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια εάν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει από το σοκ που προκάλεσαν οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση του προέδρου Donald Trump.

Ο Ούσιντα είπε επίσης ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Ιαπωνίας, αλλά προειδοποίησε ότι οι προοπτικές παραμένουν ασταθείς.

«Υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της εμπορικής πολιτικής κάθε χώρας και τις επιπτώσεις της», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η ανάκαμψη του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Επιπλέον, επισήμανε ότι η αύξηση του κόστους των εισαγωγών, ιδίως για τρόφιμα όπως το ρύζι, αποτελεί ένα αυξανόμενο βάρος για τα νοικοκυριά της Ιαπωνίας. «Είμαστε ενήμεροι ότι αυτές οι αυξήσεις των τιμών έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη διαβίωση και την κατανάλωση των πολιτών», δήλωσε ο Ούσιντα στους βουλευτές.

Η κατάσταση του χρέους της Ιαπωνίας δεν βοηθά. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της χώρας είναι πάνω από 250%, ο υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία. Όταν οι αποδόσεις ανεβαίνουν τόσο υψηλά, το δημόσιο χρέος γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να διαχειριστεί, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να πληρώνει περισσότερα για να δανειστεί και το κόστος εξυπηρέτησης του υπάρχοντος χρέους συνεχίζει να αυξάνεται.

Αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ιαπωνίας, αλλά αποτελεί παγκόσμια απειλή. Η αγορά ομολόγων της Ιαπωνίας είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και οποιαδήποτε σημάδια πίεσης σε αυτήν μπορούν να προκαλέσουν χρηματοπιστωτικές αναταράξεις σε όλο τον κόσμο.

Εάν οι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τα ιαπωνικά ομόλογα, άλλες αγορές θα μπορούσαν να πληγούν από την αύξηση του κόστους δανεισμού. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τις ανεπτυγμένες χώρες όσο και τις ευάλωτες αναδυόμενες αγορές που εξαρτώνται από σταθερές εισροές κεφαλαίων. Από την άλλη πλευρά, αν οι αποδόσεις συνεχίσουν να αυξάνονται και οι ξένοι επενδυτές συσσωρεύσουν ιαπωνικά περιουσιακά στοιχεία, το γιεν θα μπορούσε να ενισχυθεί γρήγορα.

Με πληροφορίες από Reuters, Marketwatch, CNBC και Bloomberg