Σε πόσες εταιρείες επενδύει ο μέτοχος της Nvidia;
Shutterstock
Shutterstock

Σε πόσες εταιρείες επενδύει ο μέτοχος της Nvidia;

Στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της Νvidia  που ξεκίνησε από τη Δευτέρα συνεχίζονται οι αποκαλύψεις του Διευθύνοντα Συμβούλου Γένσεν Χουάνγκ όσον αφορά το νέο τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης της εταιρείας με το όνομα, Blackwell B200- ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του μαθηματικού David Harold Blackwell- και το αντίστοιχο λογισμικό.

Στην ουσία πρόκειται για την απάντηση της εταιρείας στις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών όσον αφορά τη μείωση του μεριδίου αγοράς κατά αρκετές ποσοστιαίες μονάδες το 2024, καθώς ανταγωνιστές όπως η Intel ή η AMD δραστηριοποιούνται πλέον  στην αγορά των ημιαγωγών Τεχνητής Νοημοσύνης και έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν τα δικά τους αντίστοιχα προϊόντα.

Τουτέστιν, οι ανακοινώσεις για το νέο τσιπ και το αντίστοιχο λογισμικό της Nvidia έχουν ως στόχο να πείσουν την επενδυτική κοινότητα ότι η εταιρεία μπορεί να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην αγορά τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης των κέντρων δεδομένων, ένα μερίδιο που πέρυσι έφτασε το ποσοστό του 80%.  

Τι είναι λοιπόν το νέο τσιπ B200; Σύμφωνα με την Nvidia, η νέα GPU B200 διαθέτει την εντυπωσιακή ισχύ FP4 των 20 petaflops, η οποία προέρχεται από τα εντυπωσιακά 208 δισεκατομμύρια τρανζίστορ, έναν  υπερδιπλάσιο αριθμό σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο των 80 δισεκατομμυρίων τρανζίστορ. Επιπλέον, το superchip GB200, το οποίο συνδυάζει δύο GPU B200 με μια CPU Grace, υπόσχεται μια αξιοσημείωτη αύξηση της απόδοσης κατά 30 φορές για φόρτους εργασίας LLM, ενώ παράλληλα βελτιώνει σημαντικά την αποδοτικότητα, μειώνοντας ενδεχομένως το κόστος και την κατανάλωση ενέργειας έως και 25 φορές σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, το H100.

Σε απλά ελληνικά τώρα: H νέα GPU B200 είναι δύο τσιπ στο μέγεθος του προηγούμενου μοντέλου της Nvidia σε μία ενιαία μονάδα. 

Οι GPU της AI, ή οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι ειδικά τσιπ που βοηθούν τους υπολογιστές να μαθαίνουν και να αποφασίζουν τα πράγματα πιο γρήγορα. Είναι σαν υπερφορτισμένοι εγκέφαλοι για εργασίες Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε αντίθεση με τις κανονικές GPU -μονάδες επεξεργασίας γραφικών- που κάνουν γενικές εργασίες όπως gaming και βίντεο, οι GPU AI εστιάζουν μόνο σε AI. Είναι κατασκευασμένα για να κάνουν τα πολύπλοκα μαθηματικά που απαιτούνται για την εκπαίδευση και την εκτέλεση μοντέλων AI.

Ο στόχος της νέας πλατφόρμας Blackwell λοιπόν είναι η επιτάχυνση των εργασιών ΑΙ εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα, καθώς σύμφωνα με την Νvidia αυτό το νέο chipset είναι 30 φορές πιο ισχυρό από το H100 και εξίσου αποδοτικό. Η πλατφόρμα Blackwell έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη δημιουργία και την ανάπτυξη μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης σε κλίμακα τρισεκατομμυρίων παραμέτρων σε πραγματικό χρόνο.

Κατά την Nvidia πρόκειται για μια εφεύρεση που αλλάζει το παιχνίδι και όλοι οι σημαντικοί πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Alphabet, Meta Platforms, Microsoft, OpenAI και Tesla αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το νέο τσιπ.

Ο Χουάνγκ ανακοίνωσε επίσης συνεργασίες με τις εταιρείες σχεδιασμού λογισμικού Ansys, Cadence και Synopsys, κάτι που οδήγησε σε ισχυρή άνοδο τις μετοχές των τριών εταιρειών. Βλέπετε, αν και η Nvidia θεωρείται ευρέως μια εταιρεία που σχεδιάζει μικροτσίπ, έχει δημιουργήσει επίσης μια σημαντική γκάμα προϊόντων λογισμικού. Υπενθυμίζουμε ότι η δραστηριότητα λογισμικού και υπηρεσιών της Nvidia  είχε φτάσει σε ετήσιο ρυθμό λειτουργίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μέχρι το τέλος του περασμένου οικονομικού έτους.

Όσα δεν ανακοίνωσε ο Χουάνγκ

Τα τελευταία δύο χρόνια η Nvidia αύξησε εκθετικά τις επενδύσεις της σε startups. Ως έναν βαθμό, αυτή η συνθήκη την έχει ωθήσει ακόμα βαθύτερα στον χώρο της καινοτομίας. 

Σύμφωνα με την S&P Global και την Crunchbase, τη βάση δεδομένων χρηματοδότησης και επενδύσεων, οι επενδύσεις σε startups της Nvidia αυξήθηκαν κατά 280% σε ετήσια βάση από το 2022 έως το 2023, με την Nvidia Ventures, να συμμετέχει μόνο πέρυσι σε ~46 συμφωνίες.

Σύμφωνα με το κεντρικό moto στον ιστότοπο της NVentures η εταιρεία επενδύει στους «οραματιστές της τεχνολογίας που λύνουν σύνθετα προβλήματα για να αναδιαμορφώσουν τον κόσμο μας. Μέσω ενός μοναδικού συνδυασμού τεχνογνωσίας και πόρων, χτίζουμε μακροχρόνιες συνεργασίες με τολμηρές ομάδες για να επιταχύνουμε τα ταξίδια τους».

Ανάμεσα στις 90 εταιρείες που έχει επενδύσει συναντούμε μεταξύ άλλων startups που δραστηριοποιούνται σε τομείς ανάλυσης δεδομένων, αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων, υγειονομικής περίθαλψης, έξυπνων πόλεων, υπολογιστών υψηλής απόδοσης και εικονικής πραγματικότητας. 

Ένα ελάχιστο δείγμα αυτών των startups προκειμένου να έχει κανείς μια ιδέα για τις προοπτικές που ανοίγουν στον τομέα της έρευνας είναι οι κάτωθι:

ApexQubit που αξιοποιεί  τεχνολογίες αιχμής για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων και τη βελτίωση της υγείας 

-H Hugging Face η οποία αναπτύσσει μια εφαρμογή chatbot και τεχνολογιών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την επικοινωνία που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η πλατφόρμα της εταιρείας αναλύει τον τόνο και τη χρήση των λέξεων του χρήστη για να αποφασίσει για ποιες τρέχουσες υποθέσεις μπορεί να συνομιλήσει ή ποια μηνύματα θα στείλει.

Rescale αναπτύσσει μια  πλατφόρμα υποδομής που βασίζεται στο cloud και  έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει επιστημονικές και μηχανικές προσομοιώσεις, μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους διεκπεραίωσης και  επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να μετατρέψουν την τεχνολογία πληροφοριών σε ενοποιημένα, ευέλικτα περιβάλλοντα βελτιώνοντας παράλληλα το συνολικό αποτέλεσμα.

- H Oculii, η οποία αναπτύσσει ένα λογισμικό για ραντάρ απεικόνισης υψηλής ανάλυσης σχεδιασμένα να μεταμορφώσουν το μέλλον της αυτόνομης ανίχνευσης. Το λογισμικό της εταιρείας ενισχύει την ανάλυση οποιασδήποτε πλατφόρμας ραντάρ χωρίς να αυξάνει τον φυσικό αριθμό των κεραιών και μαζί με τη  ρομποτική αντίληψη, επιτρέπει στις εταιρείες να αποκτούν αυτόνομα συστήματα με ραντάρ υψηλότερης ανάλυσης και μεγαλύτερης εμβέλειας.

- Η HealthMyne, αναπτύσσει μια πλατφόρμα διαχείρισης ασθενών που προορίζεται να μετασχηματίσει πολλαπλές ροές εργασιών κλινικών αποφάσεων σύμφωνα με τις  πληροφορίες που υπάρχουν για τον εκάστοτε ασθενή. Η πλατφόρμα επικεντρώνεται στην παροχή αυτόματης διάγνωσης του σταδίου των ογκολογικών ασθενών, τη διαχείριση τυχαίων ευρημάτων, τον εξορθολογισμό της διαδικασίας κλινικών εξετάσεων κ.ο.κ,  δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς τους με βελτιωμένο τρόπο.

- H Deep Instinct αναπτύσσει μια πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας που προορίζεται να παρέχει προστασία από άγνωστο κακόβουλο λογισμικό σε πραγματικό χρόνο. Η πλατφόρμα της εταιρείας παρέχει προστασία από απειλές και επιθέσεις APT με απαράμιλλη ακρίβεια, εντοπίζοντας κακόβουλο λογισμικό από οποιαδήποτε πηγή δεδομένων, με αποτέλεσμα την ολοκληρωμένη προστασία σε οποιαδήποτε συσκευή και λειτουργικό σύστημα, επιτρέποντας στους πελάτες να αποτρέπουν απειλές στον κυβερνοχώρο χωρίς προβλήματα μέσω της πλατφόρμας βαθιάς μάθησης.

Ο ανταγωνισμός 

Οι κύριοι ανταγωνιστές της Nvidia στον χώρο των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, η AMD, η Arm και η Intel, επενδύουν επίσης επιθετικά σε startups, προσπαθώντας να καλύψουν έδαφος στον τομέα της καινοτομίας. 

Όμως η Nvidia φαίνεται ότι και εδώ ξεπερνά τον ανταγωνισμό. 

Μόνο τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, η Nvidia διοχέτευσε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε «μη συνδεδεμένες» εταιρείες, σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση της S&P Global. Πρόκειται για έναν αριθμό που δυσκολεύτηκε να φτάσει ακόμη και η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της στο μέτωπο της εξαγοράς startups, η Intel Capital (σ.σ:το VC της Intel). 

Το 2023, η Intel Capital διοχέτευσε 350 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστικών OpenAI AI21 Labs, της πλατφόρμας διαχείρισης κινδύνου ταυτότητας Grip Security, του δικτύου παράδοσης εφαρμογών Fly.io και του εξοπλισμού ασφάλειας στο χώρο εργασίας TuMeke.

Σωρρευτικά και σύμφωνα με τα δεδομένα του Crunchbase, η Intel Capital συμμετείχε σε 32 συμφωνίες για startups το 2023, από 47 το 2022. Η Intel επένδυσε επίσης απευθείας σε δύο νεοφυείς επιχειρήσεις πέρυσι, τη Hugging Face στην οποία ήδη έχει επενδύσει και η  Νvidia και τη Twelve Labs, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συμφωνιών της σε 34.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι φέτος τον Ιανουάριο η Intel δημιούργησε μια εταιρεία, το Articul8 AI, για να δημιουργήσει λύσεις GenAI που λειτουργούν με τσιπ Intel για επιχειρήσεις στον κλάδο της αεροδιαστημικής, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών και των ημιαγωγών. Ωστόσο, ακόμα και ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Nvidia στο σύμπαν των startups επιχειρήσεων, η Ιntel, βρίσκεται αρκετά βήματα πίσω.

Ακόμα περισσότερα βήματα πίσω είναι ο υπόλοιπος ανταγωνισμός. 

Η Arm για παράδειγμα, έχει αρκετές άμεσες επενδυτικές συμφωνίες με startups μέσω της Deeptech Labs, ενός ταμείου VC και ενός επιταχυντή που η εταιρεία ξεκίνησε από κοινού με το University of Cambridge, Cambridge Innovation Capital και Martlet Capital. Είναι όμως όπως θα δούμε πολύ πίσω σε απόλυτα νούμερα από την Νvidia.

Πέρυσι, η Arm πραγματοποίησε τέσσερις μόλις άμεσες επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις: την επιχείρηση μικροεπεξεργαστών SiPearl, την εταιρεία ασφαλείας eSIM Kigen and Raspberry Pi και το Raspberry Pi Foundation - και έξι επενδύσεις μέσω της Deeptech Labs στις οποίες περιλαμβάνεται η Nu Quantum, μια startup κβαντικής δικτύωσης, η RoboK, που κατασκευάζει τεχνολογία 3D ανίχνευσης και η Perceptual Robotics, πάροχος αυτοματοποιημένης τεχνολογίας επιθεώρησης ανεμογεννητριών. 

Συνολικά, λοιπόν, η Arm διοχέτευσε χρήματα σε 10 νεοφυείς επιχειρήσεις το 2023. Αν και πρόκειται για μια σημαντική άνοδο από το 2022, όταν η Arm επένδυσε σε μόλις τέσσερις εταιρείες,  μια άμεση επένδυση στην εκκίνηση υλικού ανοιχτού κώδικα Arduino και τρεις επενδύσεις μέσω της Deeptech Labs -Waku Robotics, Xapien και SonicEdge- εντούτοις δεν συγκρίνεται καν με τον αριθμό των συμφωνιών της Νvidia.

Ακόμα λιγότερες είναι οι επενδύσεις του έταιρου ανταγωνιστή, της AMD. Η εταιρεία  έχει έναν δικό της οργανισμό VC, την AMD Ventures, μέσω του οποίου επενδύει σε startups. Πέρυσι, η AMD Ventures πραγματοποίησε ελάχιστες επενδύσεις συμμετέχοντας στη Series A for Ethernovia, μια startup που χτίζει μια οικογένεια τσιπ προορισμένα για το λεγόμενο Essential AI,  στη Moreh, μια εταιρεία που δημιουργεί εργαλεία για τη βελτιστοποίηση μοντέλων AI και στη Hugging Face, που την είδαμε στις επενδύσεις και της Ιntel και της Nvidia

Το 2022 η AMD είχε υπογράψει μόλις μια συμφωνία με την Radian Arc, μια πλατφόρμα υποδομής για gaming cloud και AI, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης η εταιρεία  επιδιώκει να επιταχύνει περαιτέρω το 2024, στοχεύοντας να φτάσει σε διψήφιο νούμερο.


Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.