Δύο μέρες πριν το τέλος του Ιουνίου, το Σάββατο 28 του μηνός, στο Πεκίνο έλαβε χώρα ένα «ξεχωριστό» ποδοσφαιρικό τουρνουά. Στη διοργάνωση συμμετείχαν ομάδες που αγωνίστηκαν σε μικρά γήπεδα σε αγώνες ποδοσφαίρου 3Χ3. Αυτό δεν ακούγεται καθόλου ενδιαφέρον. Το πολύ ενδιαφέρον όμως είναι πως οι ποδοσφαιριστές των ομάδων δεν ήταν άνθρωποι αλλά ανθρωποειδή ρομπότ.
Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του apnews.com (πιο γνωστού ως Associated Press), όλα τα ρομπότ που συμμετείχαν κινούνταν αυτόνομα, χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη ή παρέμβαση, χρησιμοποιώντας στρατηγικές βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Ήταν εφοδιασμένα με οπτικούς αισθητήρες για να μπορούν να αναγνωρίζουν εύκολα την μπάλα και να κινούνται με ευκινησία μέσα στο γήπεδο.
Ήταν επίσης σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν να σηκώνονται μόνα τους μετά από μία πτώση. Δεν τα κατάφεραν όλα όμως, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία του AP, με τους τραυματιοφορείς να μεταφέρουν ένα ρομπότ που δεν κατάφερε να σηκωθεί μόνο του.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, τα ποδοσφαιρικά ρομπότ μπορούσαν να εντοπίσουν την μπάλα σε απόσταση περίπου 18 μέτρων με ακρίβεια 90%. Επίσης, μπορούσαν να αναγνωρίζουν το τέρμα, τα όρια του γηπέδου, τις γραμμές των περιοχών καθώς και τους αντιπάλους, και να πάρουν αποφάσεις για το παιχνίδι με βάση αυτά τα στοιχεία. Παρόλα αυτά, τα ρομπότ ήταν μάλλον αδέξια, προκαλώντας πολλές φορές τα γέλια των θεατών.
Όπως όμως επισήμανε το διεθνές πρακτορείο, όσο αδέξιοι και να ήταν οι ποδοσφαιριστές των αρκετών ομάδων που πήραν μέρος στη διοργάνωση, αυτή η διοργάνωση ήταν κάτι εντελώς νέο που έδειξε και το πόσο έχει προοδεύσει η βιομηχανία αυτοματισμού μηχανών.
Οι ομάδες προήλθαν από ορισμένα γνωστά πανεπιστήμια της χώρας, όπως το Tsinghua University και το Beijing Information Science and Technology University. Νικήτρια ήταν η ομάδα Vulcan από το Tsinghua University, η οποία κέρδισε με σκορ 5 – 3 στον τελικό την ομάδα Mountain Sea του China Agricultural University.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως τα ρομπότ τα προμήθευσε η εταιρεία Booster Robotics και οι ερευνητές των πανεπιστημίων τα προσάρμοσαν στο λογισμικό τους και τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Οι αναγνώστες του liberal.gr θα θυμούνται πως πριν μερικούς μήνες είχαμε, πάλι στην Κίνα, τον πρώτο αγώνα ημιμαραθωνίου δρόμου με συμμετοχή ανθρωποειδών ρομπότ, καθώς είχαν την σχετική ενημέρωση από το Black Box.
Ο αγώνας αυτός είχε κριθεί μάλλον επιτυχημένος, παρά τα ατυχήματα διαφόρων από τα ρομπότ που αγωνίστηκαν, καθώς τερμάτισαν μόνο 6 από τα 21.
Οι Κινέζοι όμως έχουν πάρει πολύ στα σοβαρά την ανάπτυξη των ανθρωποειδών ρομπότ και τον Μάιο διοργάνωσαν αγώνες kickboxing με ανθρωποειδή ρομπότ, στην πόλη Hangzhou. Το μεγάλο γεγονός όμως είναι οι παγκόσμιοι αγώνες ανθρωποειδών ρομπότ 2025, οι οποίοι θα γίνουν φυσικά στο Πεκίνο, σε περίπου 40 μέρες δηλαδή από τις 15 έως τις 17 Αυγούστου.
Μία γρήγορη ερώτηση στο Copilot της Microsoft μας βοήθησε να πάρουμε μία ιδέα για το τι θα γίνει σε αυτούς τους αγώνες, μέρος των οποίων θα λάβει χώρα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου που είχε φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Το πρόγραμμα είναι εντυπωσιακό.
Περιλαμβάνει πέντε αγώνες δρόμου (100, 400, 1.500, σκυταλοδρομία 4Χ100 και αγώνα με εμπόδια), άλμα εις μήκος και άλμα εις ύψος, ελεύθερη γυμναστική και ποδοσφαιρικούς αγώνες 2Χ2, 3Χ3 και 5Χ5.
Επίσης, θα γίνουν επιδείξεις χορού, σόλο και σε ομάδες, με έμφαση στον έλεγχο της κίνησης και την καλλιτεχνική χορογραφία. Πέρα από αυτά, τα ρομπότ θα εκτελέσουν εργασίες σε βιομηχανικό, νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό περιβάλλον.
Σχετικά παραδείγματα είναι ο χειρισμός υλικών, η τακτοποίηση φαρμάκων και οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης επισκεπτών. Δεν χρειάζεται να υπεισέλθουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, είμαστε σίγουροι πως ο διεθνής Τύπος θα μας παρουσιάσει εκτενή ρεπορτάζ από το Πεκίνο εκείνες τις μέρες.
Είναι φανερό πως η πρόοδος στον τομέα των ανθρωποειδών ρομπότ είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή, ειδικά στην Κίνα που έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην υποστήριξη της τοπικής βιομηχανίας. Επενδυτικά όμως, έχει κάποιο ενδιαφέρον; Η απάντηση είναι σίγουρα καταφατική αλλά δεν πρόκειται για κάτι εύκολο.
Το ζητούμενο εδώ είναι να εντοπιστούν μικρές ανερχόμενες επιχειρήσεις που έχουν κάνει δυναμικό ξεκίνημα στον τομέα, καθώς δεν έχει πολύ νόημα με μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που έχουν την ρομποτική σαν έναν από τους πολλούς τομείς δραστηριοποίησής τους.
Πώς μπορεί κανείς να βρει αυτές τις εταιρείες και να προσπαθήσει να επενδύσει σε αυτές; Ένας απλός τρόπος είναι η παρακολούθηση των αγώνων που έχουν αρχίσει να διεξάγονται, προς το παρόν κυρίως στην Κίνα, και ο εντοπισμός των εταιρειών που έχουν κατασκευάσει και προγραμματίσει τα καλύτερα ρομπότ. Ένα σχετικό παράδειγμα διαβάσαμε σε άρθρο του Bloomberg από την 30η Ιουνίου.
Σύμφωνα με αυτό, η εταιρεία Noetix Robots, της οποίας το μοντέλο Ν2 ήταν ένα από τα έξι ρομπότ που τερμάτισαν τον ημιμαραθώνιο του Πεκίνου τον Απρίλιο, έχει ήδη μπει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η εταιρεία, η οποία μέχρι τότε δυσκολευόταν να βρει πελάτες για τα ρομπότ της, έχει ήδη εξασφαλίσει παραγγελίες για 2.000 από αυτά μέχρι το τέλος του 2025.
Ήδη ετοιμάζεται να λάβει χρηματοδότηση από επενδυτές, ύψους περίπου 35 εκατομμυρίων δολαρίων, με το σύνολο της εταιρείας να αποτιμάται κοντά στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Ο ιδρυτής της εταιρείας Jiang Zheyuan, ο οποίος εγκατέλειψε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο Tsinghua για να ξεκινήσει την επιχείρησή του το 2023, δήλωσε σε πολύ πρόσφατη συνέντευξη, πως το προσωπικό έχει ήδη διπλασιαστεί φθάνοντας τα 100 άτομα και οι μισοί εργάζονται σε νέα γραμμή παραγωγής που παράγει περίπου 10 ρομπότ ημερησίως.
Ο Jiang είπε στο Bloomberg Television πως η επιτυχία στον μαραθώνιο ήταν κομβικής σημασίας για την εταιρεία, η οποία έχει αρχίσει να έρχεται σε επαφή με δυνητικούς πελάτες από την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.
Το 2023 ιδρύθηκε και η Booster Robotics που κατασκεύασε τα ποδοσφαιρικά ρομπότ. Ο Cheng Hao που την ίδρυσε προέρχεται και αυτός από το πανεπιστήμιο Tsinghua. Η εταιρεία του έχει ήδη χρηματοδοτηθεί με 28 εκατομμύρια δολάρια σε τρεις γύρους χρηματοδότησης. Το μοντέλο Τ1, πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε το ποδοσφαιρικό ταλέντο της πρόσφατης διοργάνωσης, είναι το βασικό της μοντέλο, ενώ ετοιμάζει το BR002 που θα είναι το επόμενο. Για τον εξοπλισμό των ρομπότ της χρησιμοποιεί τα microchips Jetson AGX Orin AI, της Nvidia, όπως ακριβώς και η Noetix Robots. Καθώς έχουν περάσει μόνο μερικές ημέρες από το πρωτάθλημα ρομποτικού ποδοσφαίρου, δεν ξέρουμε ακόμα αν η προβολή των προϊόντων της θα έχει τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχε ο μαραθώνιος για την Noetix.
Μία από τις βασικές ανταγωνίστριες των δύο παραπάνω επιχειρήσεων είναι η κινεζική Unitree, η οποία είναι αρκετά μεγαλύτερη και η αξία της εκτιμάται κοντά στα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια βάσει της πιο πρόσφατης χρηματοδότησής της. Προς το παρόν βρίσκεται εκτός χρηματιστηρίων αλλά κυκλοφορούν έντονες φήμες σχετικά με την πρόθεσή της να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ ο ιδρυτής της Wang Xingxing ήταν από τους επιχειρηματίες που κάλεσε πριν μερικούς μήνες ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping.
Σίγουρα θα μάθουμε σύντομα και για άλλες πολλά υποσχόμενες κινεζικές, ελπίζουμε όχι μόνο, εταιρείες στον τομέα των ανθρωποειδών ρομπότ, καθώς ο τομέας έχει κυριολεκτικά «πάρει φωτιά». Αυτή την στιγμή δεν είναι πολύ εύκολο να επενδύσει κάποιος σε μία από τις «καθαρόαιμες» επιχειρήσεις του κλάδου. Δεν αμφιβάλλουμε όμως πως κάποιες από αυτές σύντομα θα αποφασίσουν να εισαχθούν σε κάποιο χρηματιστήριο. Οι ενδιαφερόμενοι τολμηροί επενδυτές, καλό θα είναι να σηκώσουν τις κεραίες τους και να προετοιμαστούν για τις πρώτες ευκαιρίες.