To ράλι των ομολόγων ξύπνησε τα αντανακλαστικά στο Χρηματιστήριο

To ράλι των ομολόγων ξύπνησε τα αντανακλαστικά στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα που το χρηματιστήριο είχε εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια, στην κακή ψυχολογία, στην απουσία αντανακλαστικών και στην απουσία εισροής νέων κεφαλαίων, αυτή την εβδομάδα η αγορά ξύπνησε για τα καλά, ακολουθώντας το ράλι των ομολόγων.

Μετά από πολλές εβδομάδες πολύ περιορισμένων κινήσεων άνευ ουσίας με πολύ μικρούς όγκους και τζίρους, απόρροια του περιορισμένου ενδιαφέροντος, αυτή την εβδομάδα υπήρξε κατακόρυφη αύξηση της αξίας συναλλαγών, που ειδικά στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.

Η εντυπωσιακή βελτίωση στο δημοσιονομικό προφίλ της Ελλάδος, όπως αυτή καταγράφεται από την πορεία των ομολόγων που με τη σειρά τους «αντανακλούν» πως βλέπει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κοινότητα το ρίσκο της χώρας, ήταν ο κυρίαρχος καταλύτης της επαναδραστηριοποίησης ισχυρών χαρτοφυλακίων στο Χ.Α.

Η δυναμική αποφόρτισης στα ομόλογα αιφνιδίασε ακόμη και έμπειρους παράγοντες της αγοράς που σε καμιά περίπτωση δεν ανέμεναν στο παρόν timing τέτοια βελτίωση, καθώς την Παρασκευή το 10ετές έπεσε κάτω και από το 4%, παραπέμποντας σε επίπεδα που είχε στα τέλη του 2006!

Είναι σαφές ότι οι... ισχυροί των αγορών, αυτοί που κινούν τα νήματα, αυτοί που γνωρίζουν να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, διαβλέπουν την πιο... αναίμακτη συμφωνία αξιολόγησης των τελευταίων πολλών ετών, καθώς και μια κυβέρνηση που ακολουθεί κατά γράμμα όλες τις επιταγές του μνημονίου.

Μέσα σ'' αυτό το σκηνικό και δεδομένου ότι το Χ.Α. δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα σε σύγκριση με το παγκόσμιο bull market που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτές τις ημέρες υπήρξαν κάποιες καλές εισροές κεφαλαίων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. απέχει μόλις 350 μονάδες από το ιστορικό… λιώσιμο των 420 μονάδων, στις οποίες κύλησε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016! Πρόκειται για χαμηλά 27 ετών, επίπεδα που παραπέμπουν στις αρχές του 1990!

Και όμως, ο Γ.Δ. του Χ.Α. απέχει μόλις 350 μονάδες από αυτά τα επίπεδα, εν μέσω ιστορικού παγκόσμιου πάρτι στις αγορές! Τόσο ποσοστιαία, όσο και σε απόλυτα νούμερα, πρόκειται για τρομερή στρέβλωση, η οποία κάποια στιγμή θα διορθωθεί, νομοτελειακά.

Την Τετάρτη λοιπόν η αγορά ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,53% ενώ χθες Πέμπτη κέρδισε 2,38%, εν μέσω σημαντικής αύξησης της αξίας συναλλαγών. Την Τετάρτη η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 83,86 εκατ. ευρώ με το 43% αυτών να αφορούν πακέτα, την Πέμπτη ο τζίρος έφτασε στα 116 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα Παρασκευή έφτασε στα 119,94 εκατ. ευρώ.

Ο τζίρος λοιπόν των τριών τελευταίων συνεδριάσεων ήταν υπερδιπλάσιος έναντι των 46,3 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της προηγούμενης εβδομάδας και αυτό τα λέει όλα.

Το προφίλ της συνεδρίασης της Παρασκευής

Την Παρασκευή λοιπόν η αγορά κινήθηκε σε τακτικές αποφόρτισης, ελεγχόμενης διόρθωσης και εξισορρόπησης, δείχνοντας ότι συγκεντρώνει δυνάμεις για την υπέρβαση της ζώνης των 770 μονάδων, που έως τώρα δείχνει να είναι ισχυρή αντίσταση.

Βεβαίως, αν δεν υπήρξε η μεγάλη πτώση 1,92% της Coca Cola HBC που επηρεάζει το Γ.Δ. σε ποσοστό 11%, τότε θα υπήρχε και σήμερα κλείσιμο πάνω από τις 770 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 767,76 μονάδες με οριακή άνοδο 0,02%, σε μια συνεδρίαση με πολλαπλές εναλλαγές προσήμου, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 763,30 μονάδες (-0,56%) και υψηλό στις 771,31 μονάδες (+0,49%).

Ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε στις 1.997,73 μονάδες με οριακή πτώση 0,29%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.111,60 μονάδες με πτώση 0,45%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 841,14 μονάδες με άνοδο 0,33%.

Η εικόνα των τραπεζών την Παρασκευή ήταν μεικτή, καθώς ξεχώρισε η Πειραιώς με άνοδο 5,93%, ενώ αδιάφορη ήταν η εικόνα στις υπόλοιπες τρεις συστημικές, με την Attica Bank να υποχωρεί σε ποσοστό 7,27% καθώς βγαίνει από τον FTSE 25 από την προσεχή Δευτέρα.

Στο χώρο των blue chips πλην της Coca Cola HBC με σημαντικές απώλειες έκλεισε μόνο η Fourlis -1,88%, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν τίτλοι όπως Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Ελλάκτωρ.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο 7,08% η MIG, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν επίσης οι Υγεία, Intracom και Profile. Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό 7,60% δέχτηκε η Ικτίνος που προέρχονταν από διαρκές ράλι, η Intralot υποχώρησε 3,40% και η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος -3%.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα παρατηρήθηκε σε τίτλους όπως Χατζηκρανιώτης, Ιντερτέκ, Επίλεκτος, Space Hellas, Μύλοι Λούλοι, Lavipharm, Ευρωπαϊκή Πίστη, Centric, Σελόντα και Κέκροψ.  Στο σύνολο της αγοράς, 61 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 37 που υποχώρησαν.

Διαβάστε ακόμα:

- Σε επίπεδα 2006 κατήλθε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου