Ράλι με ταυτόχρονη συσσώρευση κινδύνων στις αγορές

Ράλι με ταυτόχρονη συσσώρευση κινδύνων στις αγορές

Από τις μετοχές εως το bitcoin και τον χρυσό, οι περισσότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων έχουν σημειώσει ισχυρό ράλι και έχουν εισέλθει σε «αχαρτογράφητες» περιοχές.

Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο S&P500, ο Nasdaq, ο Stoxx600 και ο γερμανικός δείκτης Dax είναι πλέον σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα οι πιο κοντινές λήξεις.

Η έκσταση γύρω από την GenAI έχει οδηγήσει αρκετές μετοχές τεχνολογίας σε ιστορικά επίπεδα, με τη χρηματιστηριακή αξία της Nvidia ακόμα και με τη χθεσινή διόρθωση να ξεπερνά τα 2 τρις δολάρια.

Αίσθηση αυτή την εβδομάδα προκάλεσε και η ισχυρή άνοδος του χρυσού, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 4,5% εισερχόμενος και αυτός σε νέα ιστορικά υψηλά.

Δεδομένου ότι ο χρυσός έχει τον χαρακτήρα του επενδυτικού καταφυγίου και ανεβαίνει πιο επιθετικά όταν εκδηλώνονται οικονομικές πιέσεις, οι περισσότεροι αναλυτές αισθάνονται αρκετά άβολα με τα νέα ιστορικά υψηλά του χρυσού, παρά το γεγονός ότι οι μειώσεις επιτοκίων που έχουμε μπροστά μας ευνοούν το πολύτιμο μέταλλο, ενώ την ίδια στιγμή η τιμή ενισχύεται λόγω της αυξημένης ζήτησης, καθώς ουκ ολίγες χώρες συνεχίζουν να αυξάνουν τα αποθέματα τους. Για παράδειγμα η Κίνα αύξησε τα αποθέματα της σε χρυσό για 16ο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο.

Όσον αφορά τώρα τις αγορές, τα νέα της εβδομάδας ήταν ως επί το πλείστον με το μέρος των επενδυτών. Γιατί λοιπόν ολοένα και περισσότερα στελέχη της αγοράς «κουμπώνονται» όσο το ράλι δυναμώνει;

Τα καλά νέα της εβδομάδας

Η ΕΚΤ διατήρησε μεν αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια στο 4% όπως αναμένονταν, αλλά αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για τον γενικό και τον δομικό πληθωρισμό το 2025, περιμένοντας πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,0% και ο δομικός στο 2,1%. Στα μείον ότι περιόρισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη σε 0,6% το 2024.

Η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι ο πληθωρισμός διατηρεί την πτωτική του πορεία και ότι τον Ιούνιο η ΕΚΤ θα έχει περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή της, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση των επιτοκίων τότε.

Αυτό αποτυπώθηκε και στις πιθανότητες με τις οποίες τιμολογεί η αγορά μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο κατά 25μβ που διαμορφώνονται πλέον στο 100%.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν απέχει πολύ ώστε να αισθανθεί σίγουρη ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων.

Οι επιμέρους δηλώσεις βέβαια άλλων αξιωματούχων «πάγωσαν» λίγο το κλίμα, με την αξιωματούχο της Fed Mester να τονίζει για άλλη μια φορά ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να μειωθούν τα επιτόκια άμεσα χωρίς να υπάρχουν οι επαρκείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2% και τον Kashkari να δηλώνει ότι αναμένει μόνο δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Την ίδια στιγμή οι ανακοινώσεις για την πιστωτική επέκταση στους καταναλωτές η οποία αυξήθηκε τον Ιανουάριο περισσότερο από τις εκτιμήσεις της αγοράς, ήρθαν να υποστηρίξουν τη στάση των δύο αξιωματούχων.

Η εβδομάδα όμως εν τέλει έκλεισε με μια πιο αισιόδοξη εικόνα από το μέτωπο της αγοράς εργασίας. Βλέπετε, μπορεί οι προσλήψεις στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα να ξεπέρασαν τις προβλέψεις, όμως η αναθεώρηση των στοιχείων του Ιανουαρίου ώθησε την ανεργία ελαφρώς υψηλότερα, με το υπουργείο να υποβαθμίζει την προηγούμενη μέτρηση από τα 353.000 νέα μισθολόγια σε μόλις 229.000.

Έτσι, με τα νέα δεδομένα, παρά το μεγάλο αριθμό προσλήψεων του Φεβρουαρίου το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε αισθητά στο 3,9% από το 3,7%, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν ότι θα διατηρούταν αμετάβλητο στο 3,7%.

Όσον αφορά τώρα το σημαντικό στοιχείο της μέσης ωραίας αμοιβής, καθώς παρακολουθείται στενά ως πληθωριστική ένδειξη, η αύξηση του ήταν μόλις 0,1% έναντι πρόβλεψης για αύξηση 0,3%. Σε επίπεδο έτους ο ρυθμός αύξησης των ωριαίων αποδοχών διαμορφώθηκε στο 4,3% τον Φεβρουάριο επιβραδύνοντας από το 4,5% που είχε προηγηθεί.

Τι προβληματίζει αναλυτές και στελέχη της αγοράς

Τις τελευταίες ημέρες τις επιφυλάξεις τους για το τελευταίο σκέλος της ανόδου έχουν εκφράσει αρκετά στελέχη της αγοράς, όπως ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμι Ντάιμον και ο επικεφαλής στρατηγικής Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan, ο βραβευμένος με Νόμπελ Paul Krugman, ο οικονομολόγος της Moody's Mark Zandi, ο οικονομολόγος και σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian και φυσικά ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini.

Ο Τζέιμι Ντάιμον δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αν και η εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί, υπάρχει περισσότερη κουβέντα για συγχωνεύσεις και εξαγορές και τα χρηματιστήρια ενισχύονται, εντούτοις «υπάρχουν πράγματα εκεί έξω που είναι ανησυχητικά».

Ενώ οι συμμετέχοντες στην αγορά τιμολογούν πιθανότητες 70% έως 80% για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, ο επικεφαλής της JPMorgan Chase βλέπει ότι οι πιθανότητες στην πραγματικότητα είναι «το μισό από αυτό».

Ο Paul Krugman βασίστηκε στις σκέψεις του οικονομολόγου της Moody's Mark Zandi σχετικά με την αύξηση των τιμών του βασικού αποπληθωριστή PCE (προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες). Σύμφωνα με την ανάρτηση του στο Χ «Οι αριθμοί του Ιανουαρίου μοιάζουν με ένα αδιέξοδο».

Ο οικονομολόγος Nouriel Roubini, αναφέρθηκε επίσης στο θέμα, λέγοντας ότι μια επανεκλογή του Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, δεδομένου ότι οι πολιτικές του θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ξανά τον πληθωρισμό ή ακόμα και στασιμοπληθωρισμό.

Ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της JPMorgan, Μάρκο Κολάνοβιτς, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να επικρατήσει ένα «δεύτερο κύμα πληθωρισμού», με τις πιθανότητες «η αφήγηση να θυμίσει κάτι από τη στασιμότητα της δεκαετίας του 1970».

Ο Mohamed El-Erian από την πλευρά του κατέθεσε τους προβληματισμούς του σε άρθρο του Bloomberg, όσον αφορά ότι αν η Fed καταστεί όμηρος των δεδομένων, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική αστάθεια.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε:«Στη σημερινή οικονομία, η υπερβολική εστίαση στους αριθμούς κινδυνεύουμε να οδηγήσει στη διατήρηση της περιοριστικής πολιτικής για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας αδικαιολόγητα την πιθανότητα απώλειας παραγωγής, υψηλότερης ανεργίας και χρηματοπιστωτικής αστάθειας».

Υπενθυμίζουμε ότι ο El-Erian ήταν επί μακρόν επικριτικός με τη Fed, κατηγορώντας την για εσφαλμένο χαρακτηρισμό του πληθωρισμού ως παροδικό πρόβλημα, καθώς και για την καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης κατά του πληθωρισμού. Αν πάλι η Fed καθυστερήσει στη λήψη αποφάσεων και δεν μειώσει τα επιτόκια φέτος, τότε «η αγορά είναι σωστό να ανησυχεί για την οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη» σύμφωνα με τον Εl Erian.

Αν θέλαμε λοιπόν να συμπτύξουμε όλα όσα προβληματίζουν τα στελέχη και την επενδυτική κοινότητα, πέραν των γεωπολιτικών, θα λέγαμε εν συντομία ότι οι βασικοί προβληματισμοί εστιάζονται:

-Στην επιμονή του πληθωρισμού. Μετά από μήνες αποκλιμάκωσης, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποδεικνύεται πιο «πεισματάρης» από ό,τι είχαν προβλέψει οι ειδικοί. Αν και ο δείκτης τιμής καταναλωτή τον Ιανουάριο έπεσε στο 3,1%, ωστόσο ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο.

-Στα προβλήματα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που συνεχίζονται και δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να μεταδοθούν στον υπόλοιπο κόσμο.

Η αυτοκινητοβιομηχανία για παράδειγμα έχει ήδη αρχίσει να βλέπει τις επιπτώσεις από την επιβράδυνση της Κίνας. Η Tesla καθώς και η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD ανέφεραν για τον μήνα του Φεβρουαρίου βουτιά 19% και σχεδόν 40% αντίστοιχα από έτος σε έτος στις πωλήσεις στην Κίνα.

-Ένα άλλο θέμα είναι αυτό που ανέδειξε ο Κολάνοβιτς: η αγορά προχωρά με χαμηλή μεταβλητότητα παρότι οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2024 συνεχίζουν να μειώνονται.

Όπως παρατηρεί ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της JP Morgan, τα περιθώρια κέρδους γίνονται πιο ήπια, η αύξηση του συνολικού κύκλου εργασιών εξασθενεί, τα έξοδα τόκων παραμένουν ανοδικά και τα κόστη εργασίας θα μπορούσαν να αρχίσουν να αυξάνονται.

Την ίδια στιγμή, με τον μελλοντικό δείκτη Ρ/Ε στο 21, η αγορά των ΗΠΑ είναι πολύ «απαιτητική», σε σχέση με τις πραγματικές αποδόσεις.

-Άλλο ένα σημείο προβληματισμού είναι οι πωλήσεις μετοχών από τους insiders.

Για παράδειγμα ο Τζεφ Μπέζος πούλησε σχεδόν 12 εκατομμύρια μετοχές της Amazon, η αξία των οποίων ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πώληση των 11.997.698 μετοχών έγινε στις 7 και τις 8 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το έγγραφο που κατέθεσε ο Τζεφ Μπέζος στην επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Σε διαφορετικό έγγραφο μάλιστα ο Τζεφ Μπέζος ανέφερε προτεινόμενη πώληση 50 εκατομμυρίων μετοχών της εταιρείας, με εκτιμώμενη αξία 8,4 δισ. δολάρια έως τις 31 Ιανουαρίου του 2025.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase επίσης πουλά μετοχές της τράπεζας αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Υπόψιν ότι ο Ντάιμον πουλά για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας, πριν από 18 χρόνια.

Αν και σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας ο Ντάιμον συνεχίζει να πιστεύει ότι οι προοπτικές της τράπεζας είναι πολύ ισχυρές και το μερίδιό του στην εταιρεία θα παραμείνει πολύ σημαντικό, εντούτοις οι πωλήσεις έχουν κάνει αίσθηση.

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.