Πρέπει να ανησυχούμε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες;

Πρέπει να ανησυχούμε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Δυσοίωνο προβλέπεται το έτος που διανύουμε όσον αφορά την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, με τους επενδυτές ανά τον κόσμο να αναμένουν σε λιγότερο από ένα μήνα τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών Ευρώπης και ΗΠΑ.

Ιδιαίτερες όμως ανησυχίες προκαλεί η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι μετοχές των οποίων έχουν χάσει από τις αρχές του έτους περίπου 20% της αξίας τους.

Για ποιο λόγο όμως ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος δέχθηκε τόσο ισχυρές πιέσεις οι οποίες μπορούν να συγκριθούν σε απώλειες μόνο με τις μετοχές του κλάδου ενέργειας; Η πτώση των τραπεζικών μετοχών θα πρέπει να εμπνέει ανησυχία στους επενδυτές (κι όχι μόνο) ή θα πρέπει να θεωρηθεί ως μία απλή διόρθωση και μόνο;

Σε λιγότερο από δύο μήνες οι μετοχές μερικών εκ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες από ότι την δύσκολη για τις μετοχικές αξίες χρονιά του 2008, όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα. Η πτώση αυτή δημιουργεί έντονο προβληματισμό στις τάξεις των επενδυτών καθώς αντιλαμβάνονται πως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στον ευρωπαϊκό κλάδο και πως θα πρέπει πάλι να εμφανιστεί ο «από μηχανής Θεός» της ΕΚΤ ώστε να τις σώσει από τα χειρότερα.

 

Μπορεί οι ευρωπαϊκές τράπεζες να εμφανίζουν (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) ισχυρούς ισολογισμούς, λαμβάνοντας όμως υπόψη κάποιες παραμέτρους αυτών, διαπιστώνουμε πως οι κίνδυνοι παραμένουν «κρυμμένοι» στους ισολογισμούς τους.

Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα η απόδοση του tangible book value (ένα μέτρο μέτρησης της μόχλευσης) κινείται προς τα υψηλά του 2010, έπειτα από τα χαμηλά που σημείωσε πριν τρία χρόνια. Επίσης σε σχέση με το συνολικό ενεργητικό παρατηρούμε ότι έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2008, αφού βρίσκεται στο 5,4%, ενώ οι προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια παρουσιάζουν υποχώρηση από το 2009 και μετά.

Στα επίπεδα του 2009 τείνει να βρεθεί και ο αριθμοδείκτης τιμής προς την λογιστική αξία (P/BV) για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, καθώς βρίσκεται στο 0,7 όσο και στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2012! Εδώ δημιουργούνται αρκετοί προβληματισμοί καθώς, έπειτα από τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, θα πρέπει -εάν φυσικά δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε πολλές από αυτές- να ακολουθήσει ράλι, επαναφέροντας τον συγκεκριμένο αριθμοδείκτη πάνω από το 1.

 

Πηγή γραφήματος:Business Insider

Εξετάζοντας τους κινδύνους για τις ασφαλέστερες (όσο ασφαλείς μπορεί να είναι) ευρωπαϊκές τράπεζες και για τις λιγότερο ασφαλείς (βλ. παρακάτω γράφημα) διαπιστώνουμε ότι η μερισματική απόδοση για τις πρώτες είναι υψηλότερη από ότι στις δεύτερες, καθώς επίσης και ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των πρώτων βρίσκεται υψηλότερα των δεύτερων. Όπως είναι αναμενόμενο, αυξημένο είναι και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις δεύτερες, που αγγίζει το 13,2% σε σχέση με τις πρώτες.

 

Πηγή γραφήματος:Business Insider

Μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την άποψη των επενδυτών σχετικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες μας δίνει και η μερισματική απόδοση που, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα, βρίσκεται υψηλότερα από άλλους κλάδους, αποδεικνύοντας την δυσπιστία των επενδυτών για το πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα διατηρήσουν κα στο μέλλον το payout ratio.

 

Πηγή γραφήματος:Business Insider

Ακόμη πιο ξεκάθαρη είναι η εικόνα στο παρακάτω γράφημα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί με την μερισματική απόδοση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, η οποία βαίνει συνεχώς αυξανόμενη παρά την μείωση του περιθωρίου κέρδους τραπεζών.

 

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος πρέπει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κι αυτό γιατί οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται από τις ιδιαίτερα χαμηλές αποτιμήσεις του κλάδου.

Ας ελπίσουμε πως το bail in στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα αποτραπεί, διαφυλάσσοντας τις οικονομίες των Ευρωπαίων πολιτών.