Πού πάει το Χρηματιστήριο της Αθήνας και πώς «αδικείται» από τις διεθνείς εξελίξεις

Πού πάει το Χρηματιστήριο της Αθήνας και πώς «αδικείται» από τις διεθνείς εξελίξεις

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα μια σπάνια ανθεκτικότητα, καθώς οι περισσότερες μετοχές και δη οι δεικτοβαρείς αντέχουν το σφυροκόπημα των πωλητών. Και μάλιστα, με τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες να πισωπατούν φοβισμένοι.

Το φρένο που πάτησε ο Γενικός Δείκτης στη συνεδρίαση της Παρασκευής μπροστά στον τοίχο των 895 μονάδων έχει διπλή ανάγνωση. Αφενός, επιβεβαίωσε με τον καλύτερο (ή τον χειρότερο) τρόπο την ύπαρξη του τρέχοντος πτωτικού σχηματισμού και την κρισιμότητα της αντίστοιχης αντίστασης.

Αφετέρου, δείχνει την πόρτα στους επενδυτές, την οποία αν καταφέρουν να περάσουν, θα μπουν σε ένα δωμάτιο με εντελώς διαφορετική διακόσμηση, καθώς μοιραία η επερχόμενη ανοδική κίνηση οδηγεί στα προ πανδημίας υψηλά επίπεδα των 940 μονάδων.

Τα παραπάνω αποκτούν μεγαλύτερη αξία συνυπολογίζοντας και το καθαρό στοπ που έχουν πλέον οι αγοραστικές θέσεις, μετά τη βάση που χτίστηκε στις 880 μονάδες, και η οποία προφανώς οριοθετεί το θετικό momentum.

Ένα στοπ που καλό είναι να ληφθεί σοβαρά υπόψη, δεδομένου ότι η απώλειά του ενδεχομένως δίνει πράσινο φως για επαναπροσέγγιση - αρχικά - των 860 και - κυρίως - των 835, που συνιστούν και το κάτω άκρο της μεσοπρόθεσμης ατασικής φάσης.

Το πτωτικό σενάριο θα ήταν απλά άνευ ουσίας αν βλέπαμε μόνο την εικόνα στην εγχώρια αγορά, η οποία είναι εξαιρετική τόσο σε μακροπρόθεσμο, όσο και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ειδικά για το δεύτερο, παρά τις ελαφρές απώλειες των τελευταίων εβδομάδων (-3% από 1η Σεπτεμβρίου και -6,3% με αναφορά τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου), υπενθυμίζουμε ότι ο Δείκτης «έρχεται» με κέρδη 3,4% από 10 συνεδριάσεις.  

Ακόμα παραπάνω, έχει σημειωθεί σε πλήθος συνεδριάσεων ότι ενώ υπεραποδίδει στις ανόδους, ωστόσο υποαποδίδει στις πτώσεις, συγκριτικά με τους μεγάλους χρημ/κους δείκτες. Τέλος, η συμπεριφορά του πολύπαθου τραπεζικού κλάδου επιβεβαιώνει τα ευρήματα μιας συμπαγούς συμπεριφοράς στο ταμπλό.

Τα πάντα θα εξαρτηθούν, λοιπόν, από την πορεία των διεθνών αγορών, και δη των αμερικανικών, καθώς η κινδυνολογία για τις πληθωριστικές πιέσεις (μισθοί, κόστος ενέργειας και εμπορεύματα) και τις απαιτούμενες ενέργειες της Fed είναι παρούσα και «ενοχλεί» οποιεσδήποτε επιπλέον τοποθετήσεις υπέρ της ισχυρής ανοδικής μακροπρόθεσμης τάσης.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.