Πότε θα επιστρέψει η Κίνα στην κανονικότητα
Αγορές

Πότε θα επιστρέψει η Κίνα στην κανονικότητα

Tην προηγούμενη εβδομάδα o  MSCI China σημείωσε άνοδο 11%, το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος από τον Απρίλιο του 2015,  με αφορμή αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με τις προοπτικές για την απομάκρυνση της Κίνας από την  πολιτική «zero Covid».

Αυτή την εβδομάδα η επενδυτική διάθεση κινδυνεύει να γίνει πάλι εύθραυστη, με τους επενδυτές να μην έχουν ακόμα ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε η Κίνα θα ανοίξει πλήρως την οικονομία της.

Ο χρόνος όμως που μας χωρίζει από μια ουσιαστική επαναλειτουργία στην Κίνα είναι κρίσιμος για την επενδυτική κοινότητα, καθώς τα επαναλαμβανόμενα και στοχευμένα lockdowns συνεχίζουν να προκαλούν αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.  

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας  τον Οκτώβριο μειώθηκαν απροσδόκητα για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ πολλές εταιρείες τεχνολογίας και όχι μόνο προειδοποιούν για μεγαλύτερους χρόνους αναμονής στις γραμμές παραγωγής.

Για παράδειγμα η Apple προειδοποίησε πριν λίγες ημέρες για μεγαλύτερους χρόνους αναμονής των νέων  iPhone υψηλής τεχνολογίας.

Παρά τις προσδοκίες όμως που δημιουργήθηκαν, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας το Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσε ότι θα τηρήσει αμετάβλητη την πολιτική «zero Covid», διότι ο επίσημος ημερήσιος αριθμός μολύνσεων αυξήθηκε σε υψηλό έξι μηνών σε εθνικό επίπεδο.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν τίθεται το ερώτημα κατά πόσο ισχύουν οι αναρτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας όσον αφορά τον σχηματισμό μιας  επιτροπής υψηλού επιπέδου από την κινεζική κυβέρνηση προκειμένου  να αξιολογήσει ένα ενδεχόμενο άνοιγμα των συνόρων τον Μάρτιο.

Επίσης τίθεται εν αμφιβόλω η  αισιοδοξία του πρώην ανώτερου αξιωματούχου του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων την περασμένη Παρασκευή, όταν δήλωσε ότι περίμενε σύντομα «ουσιαστικές αλλαγές» στην τρέχουσα πολιτική για τον Covid, πυροδοτώντας νέο κύκλο δημοσιευμάτων.

Τελικά τι ισχύει και τι όχι;

Το  πιθανό χρονικό ορόσημο της επαναφοράς στην κανονικότητα

Βάση των δεδομένων, αλλά και του ρεπορτάζ της WSJ, το πιο πιθανό είναι ότι οι Κινέζοι ηγέτες εξετάζουν πράγματι τα βήματα προς την πλήρη επαναλειτουργία. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν άμεσα στην κανονικότητα, ούτε ότι έχουν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Για τους αναλυτές δε της UBS το μόνιμο τέλος  στους δρακόντειους περιορισμούς δεν θα δοθεί πριν το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έχει νόημα, καθώς θα έδινε στην  κυβέρνηση  της Κίνας τον απαρραίτητο χρόνο να ενημερώσει τον πληθυσμό πιο αποτελεσματικά για τον εμβολιασμό και να προσεγγίσει τα εμβολιαστικά επίπεδα που θα της επιτρέψουν την επιστροφή στην κανονικότητα με ένα λελογισμένο ρίσκο.

Αντίθετα, αυτή τη στιγμή θα ήταν δύσκολο να τερματίσει τους περιορισμούς, γιατί ακριβώς λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης ειδικά στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες, οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια θα ήταν εξαιρετικά μεγάλες.

Ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το καλοκαίρι λοιπόν θα δώσει επαρκή χρόνο στην κινεζική κυβέρνηση να καταπραΰνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια, να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού, να συγκεντρώσει την υποστήριξη του κοινού και να θέσει τα θεμέλια για μια πλήρη  επαναλειτουργία.

Η πιθανή έγκριση έως το δεύτερο τρίμηνο ενός εμβολίου mRNA που αναπτύχθηκε από την Κίνα - βρίσκεται επί του παρόντος σε δοκιμές Φάσης 3-  συγκλίνει επίσης σε αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Το καλοκαίρι άλλωστε είναι η ιδανική περίοδος για μια πρώτη απόπειρα επαναφοράς στην κανονικότητα. Η εμπειρία από τον δυτικό κόσμο υποδεικνύει μικρότερους κινδύνους για την αντοχή των συστημάτων υγείας, μιας και οι λοιμώξεις από τον Covid και τη γρίπη είναι συνήθως χαμηλότερες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επομένως μια αλλαγή πολιτικής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με μια δραματική αύξηση του αριθμού των θανάτων. Αφήνει επίσης περιθώριο στην Κίνα να προλάβει να επιστρέψει στην κανονικότητα προτού οι οικονομικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις από τα αυστηρά πρωτόκολλα Cοvid αρχίσουν να προκαλούν  μόνιμη ζημιά στους ρυθμούς της ανάπτυξης.

Μέχρι στιγμής, τα κίνητρα και οι εξαγωγές έχουν βοηθήσει στην προστασία της οικονομίας από μια πιο σκληρή επιβράδυνση, αλλά μια παγκόσμια ύφεση το επόμενο έτος μπορεί να αλλάξει άρδην την εικόνα,  αυξάνοντας περαιτέρω την αίσθηση του επείγοντος.  

Μέσα από αυτή την οπτική γωνία, το πιο πιθανό είναι πράγματι η κυβέρνηση της Κίνας να έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για ένα πλάνο, βάση του οποίου θα ανοίξει πλήρως την οικονομία της το επόμενο καλοκαίρι.

Οι βασικοί δείκτες που πρέπει να παρακολουθούμε εφεξής προκειμένου να επαληθευτεί το παραπάνω χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνουν μια σταδιακή και βαθμιαία  αλλαγή στις κυβερνητικές αφηγήσεις, μια σαφή βελτίωση στα ποσοστά εμβολιασμού και την εφαρμογή μικρότερων μέτρων χαλάρωσης στην αρχή, μεγαλύτερων στη συνέχεια, όσον αφορά την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους, τα πρωτόκολλα στενής επαφής και τις απαιτήσεις καραντίνας για τα επιβεβαιώμενα κρούσματα, τους περιορισμούς κινητικότητας εντός των πόλεων, τις αλλαγές στις βίζες και τις περιόδους καραντίνας για ταξιδιώτες από και στο εξωτερικό κ.α

Σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές της UBS μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο αφήγημα της κινεζικής κυβέρνησης θα μπορούσε να επέλθει μετά τον  Μάρτιο, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση για μια πλήρη επανέναρξη το τρίτο τρίμηνο.

Όπως και να έχει, συμφωνούμε με την άποψη της UBS ότι απαιτείται να παραμείνουμε  προσεκτικοί στη βραχυπρόθεσμη πορεία της κινεζικής αγοράς, καθώς μια διαρκής ανάκαμψη θα απαιτήσει συγκεκριμένες αλλαγές πολιτικής, οι οποίες όπως εξηγήσαμε θα απαιτήσουν χρόνο.

Για όσους δε επιθυμούν να στοιχηματίσουν σε τυχόν προεξόφληση της αλλαγής πολιτικής και δεν θέλουν να περιμένουν να «μπει το νερό στο αυλάκι», τουλάχιστον ας επικεντρωθούν σε αμυντικούς τομείς και τομείς αξίας με ανθεκτικά κέρδη, όπως επιλεγμένα ονόματα σε βασικά προϊόντα καταναλωτών, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες και φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.