Πόσο «θερμός» θα αποδειχθεί ο φετινός Αύγουστος;

Πόσο «θερμός» θα αποδειχθεί ο φετινός Αύγουστος;

Mε τις περισσότερες αγορές να διαγράφουν μια θετική πορεία της τάξης του +7% έως +8% από τα πρόσφατα χαμηλά τους, η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και η ειδησιογραφία της θα καθορίσει ως ένα σημαντικό βαθμό την πορεία του Αυγούστου.

Την Τετάρτη αναμένουμε τις πολυαναμενόμενες αποφάσεις της Fed, αλλά πάνω από όλα το στίγμα του Πάουελ για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο.

Την Πέμπτη ανακοινώνονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας και την Παρασκευή τα αντίστοιχα για την Ευρωζώνη, ενώ πολύ σημαντικές τις ίδιες μέρες θα είναι και οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη.

Tην ίδια στιγμή θα έχουμε μπαράζ αποτελεσμάτων με πολύ ηχηρά ονόματα όπως η Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta Platforms, UBS, Unilever, LVMH, Credit Suisse, Deutsche Bank, Daimler, Shell, Barclays, Ιberdrola, Nestle Renault κ.α να ανακοινώνουν αποτελέσματα αλλά πάνω από όλα το guidance για το υπόλοιπο 2022.

Εν τω μεταξύ κορυφώνεται η αγωνία για το κατά πόσον οι συμφωνίες που υπέγραψαν χωριστά η Ρωσία και η Ουκρανία με ΟΗΕ και Τουρκία για την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μπορούν τελικά να εφαρμοστούν μετά το ρωσικό πλήγμα μέσα στο σαββατοκύριακο στο λιμάνι της Οδησσού. Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να εργάζονται για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών διά θαλάσσης, παρά την επίθεση, όμως οι τιμές των σιτηρών τη Δευτέρα σημείωσαν άνοδο αντικατροπτίζοντας πόσο εύθραυστη είναι η επενδυτική ψυχολογία στις ημέρες μας.

Η ψυχολογία αυτή θα τεσταριστεί και στην ολλανδική αγορά φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα, με το φυσικό αέριο να συνεχίζει να ίπταται πάνω από τα 160 ευρώ/ΜWh, ενώ στις θετικές εξελίξεις προσμετρώνται η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου με καύσιμο τη διαφαινόμενη ύφεση -αν και ακόμα δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος των 95 δολαρίων/βαρέλι στο brent- και η επίτευξη των στόχων της αποθήκευσης φυσικού αερίου από τη Γερμανία -65,9%- η οποία πλέον αποσκοπεί να φτάσει στο 75% πληρότητας ως την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μήνυμα στο Twitter του επικεφαλή του ρυθμιστικού δικτύου της χώρας.

Kατά πόσο θα αποκλίνουν σοβαρά ή όχι από τις εκτιμήσεις οι ανακοινώσεις από όλα τα παραπάνω μέτωπα θα καθορίσει αν η αντίδραση των αγορών κάπου εδώ ολοκληρώνεται, ή θα συνεχίσει προς τα δεύτερα επίπεδα των τεχνικών τους αντιστάσεων, ήτοι

  • προς τις 13780 μονάδες για τον δείκτη DAX με την προϋπόθεση να σπάσει ανοδικά τις 13500 μονάδες,
  • προς τις 4300 για τη μητέρα των αγορών με την προϋπόθεση να σπάσει ανοδικά τις 4120 μονάδες και
  • προς τις 890 μονάδες για τον ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την προϋπόθεση να σπάσει ανοδικά τις 840 μονάδες.

Τι έχει προεξοφλήσει η αγορά

Καταρχάς να σημειώσουμε κάτι που είναι ενδεικτικό της ψυχολογίας της αγοράς: Την προηγούμενη εβδομάδα τα διεθνή χρηματιστήρια «κατάπιαν» εύκολα εξαιρετικά δύσπεπτα νέα.

Τις προηγούμενες εβδομάδες λοιπόν οι αγορές προεξόφλησαν προφανώς τόσο τις νομισματικές αποφάσεις της ΕΚΤ, όσο και την απογοήτευση από το μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων αλλά και πολλών από τα εταιρικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο δείκτης μεταποίησης PMI στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Ιούλιο στο χαμηλό των 49,6 μονάδων σημειώνοντας πτώση για έκτο συνεχόμενο μήνα, καθώς ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός επηρεάζει αρνητικά τον κλάδο. Ο αντίστοιχος δείκτης υπηρεσιών PMI υποχώρησε επίσης τον Ιούλιο στο χαμηλό των 50,6 μονάδεων έναντι των 53 μονάδων του Ιουνίου και εκτιμήσεων για πτώση έως τις 52 μονάδες.

Αλλά και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο σύνθετος δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI υποχώρησε τον Ιούλιο σε επίπεδο που σηματοδοτεί συρρίκνωση για πρώτη φορά από το 2020, στις 47,5 μονάδες από 52,3 τον προηγούμενο μήνα κι ενώ οι αναλυτές ανέμεναν οριακή ενίσχυση του δείκτη στο 52,4. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Όσον αφορά τώρα τα πρώτα αποτελέσματα, ειδικά εκείνα του χρηματοπιστωτικού χώρου μπορούν να χαρακτηριστούν με μια λέξη: Αύξηση προβλέψεων.

Ακόμα και τράπεζες όπως η Citigroup που ανακοίνωσε ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εντούτοις κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους σημείωσε μείωση κερδών κατά 27% υπό το βάρος της αύξησης των αποθεματικών της για ενδεχόμενες προβλέψεις. Πιο συγκεκριμένα τα κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας υποχώρησαν στα 4,5 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο ή 2,19 δολ. ανά μετοχή, έναντι των 6,2 δισ. ή 2,85 δολ. ανά μετοχή κατά το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Σημαντική πτώση εσόδων και κερδών ανακοίνωσε και η Wells Fargo. Και εδώ τα μεγέθη της πιέστηκαν από τη δέσμευση κεφαλαίων για κόκκινα δάνεια, ενώ κατώτερα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα και των JP Morgan και Morgan Stanley.

Αλλά και εκτός χρηματοπιστωτικού χώρου πολλές εταιρείες απογοήτευσαν, όπως για παράδειγμα η Snap, η Verizon, η Ryanair, η Philips, κ.α.

Παρά ταύτα, η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με θετικό πρόσημο τόσο σε επίπεδο μετοχών όσο και σε επίπεδο ομολόγων-με εξαίρεση την αγορά ομολόγων της Ιταλίας λόγω των πρόωρων εκλογών- σε μια σαφή ένδειξη ότι «οι περιπέτειες» του πρώτου εξαμήνου έχουν εμπεδωθεί στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Τι δεν έχει προεξοφληθεί

Υπάρχουν δύο μεγάλοι άγνωστοι Χ που θα μας απασχολήσουν κυρίως από τον Σεπτέμβριο και μετά. Ο πρώτος είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο του ρωσοουκρανικού πολέμου συμπεριλαμβανομένης της στάσης της Ρωσίας απέναντι στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Ο φετινός χειμώνας θα κρίνει πολλά.

Ο δεύτερος άγνωστος Χ είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί για να ελεγχθεί αποτελεσματικά ο πληθωρισμός και πόσες μονάδες ύφεσης θα μας έχει χαρίσει μέχρι τότε.

Όσον αφορά τον δεύτερο άγνωστο Χ οι γνώμες των παραγόντων της αγοράς ήδη συγκρούονται. Οι αναλυτές της JP Morgan για παράδειγμα θεωρούν ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και σύντομα η Fed θα διακόψει τον επιθετικό γύρο αύξησης των επιτοκίων.

Αντίθετα οι αναλυτές στη Morgan Stanley αναμένουν νέα έξαρση του πληθωρισμού και επομένως νέες επιθετικές κινήσεις της Fed τους επόμενους μήνες και νέες απώλειες για τα εταιρικά κέρδη.

Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο γράψαμε από την αρχή του άρθρου ότι το guidance που θα δώσουν οι εταιρείες για το υπόλοιπο έτος κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους αυτή την εβδομάδα θα καθορίσει ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό τη συνέχεια του bear market rally ή όχι.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες λοιπόν έχουν μπροστά τους τον βραχνά ενός δύσκολου χειμώνα από πλευράς ενεργειακής επάρκειας αλλά και ενεργειακού κόστους, με ταυτόχρονο τροχοπέδη τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πολλές αμερικανικές εταιρείες με διεθνείς δραστηριότητες μπορούν να αναγκαστούν να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις για τα αποτελέσματα τους, καθώς το ισχυρότερο δολάριο περιορίζει τη ζήτηση για τα προϊόντα τους διεθνώς. Την ίδια στιγμή και αυτές προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και στις μειωμένες καταναλωτικές δαπάνες.

Αν ο Πάουελ αφήσει να διαφανεί ότι είναι διατεθειμμένος για μια ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό αφήνοντας το πόδι πατημένο στο γκάζι της αύξησης των επιτοκίων, τότε το ήδη ισχυρό δολάριο θα δυναμώσει εκ νέου και πολλές εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω του 30% στο εξωτερικό θα αναγκαστούν να προβούν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων τους για τα αποτελέσματα τους το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Αν αντίθετα αφήσει να εννοηθεί ότι μετά την αυριανή αύξηση των επιτοκίων ο ρυθμός της νομισματικής σύσφιξης θα χαλαρώσει, τότε το τρέχων bear market rally πιθανότατα να έχει αρκετά καύσιμα για να συνεχιστεί. Την Τετάρτη λοιπόν τα σπουδαία...

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.