Πώς οι δασμοί χωρίζουν τις κεντρικές τράπεζες σε τρεις κατηγορίες
AP Newsroom
AP Newsroom
Investing

Πώς οι δασμοί χωρίζουν τις κεντρικές τράπεζες σε τρεις κατηγορίες

Οι κεντρικές τράπεζες ανταποκρίνονται με έντονα διαφορετικούς τρόπους στην αυξανόμενη απειλή των παγκόσμιων δασμών, με τους αναλυτές να λένε ότι δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο σχέδιο δράσης που να ξεχωρίζει.

Καθώς οι εμπορικές εντάσεις αυξάνονται, ιδιαίτερα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να επαναπροσδιορίσουν τις πολιτικές τους.

Όμως, γεωγραφία και έκθεση έχουν σημασία. Ενώ κάποιες χαλαρώνουν την πολιτική τους, άλλες παραμένουν στάσιμες ή ακόμη ετοιμάζονται για αύξηση επιτοκίων.

Οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στη διαφοροποίηση είναι:

  • Αυτές που μειώνουν τα επιτόκια: Όπως το Μεξικό και μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας, που είναι χώρες με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και όπου οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν την ανάπτυξη. Οι αναλυτές αναμένουν οι κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια περισσότερο απ’ ό,τι προβλέπουν οι αγορές.
    Η Κίνα επίσης αντιμετωπίζει πιέσεις αποπληθωρισμού λόγω εκτροπής εμπορίου, αν και η χαλάρωση εκεί θα είναι περιορισμένη.
  • Αυτές που παραμένουν στάσιμες: Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι πληθωριστικοί κίνδυνοι από τους δασμούς, ειδικά σε βασικά αγαθά, ενδέχεται να αποτρέψουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων.
    «Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό πιθανόν θα αποτρέψουν τη Fed από το να χαλαρώσει την πολιτική της φέτος», λέει αναλυτής της Capital Economics.
  • Εξαρτώμενες από τα δεδομένα: Για τις περισσότερες άλλες χώρες, κυριαρχούν ακόμη οι εγχώριοι παράγοντες. Πιο χαλαρές αγορές εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, καθώς και η πτώση στην αύξηση των μισθών στη Λατινική Αμερική, δείχνουν περαιτέρω χαλάρωση, ειδικά στη Βραζιλία, όπου η νομισματική πολιτική παραμένει σφιχτή.
    Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται τώρα να ξεκινήσει εκ νέου τη σύσφιξη τον Οκτώβριο, ενισχυμένη από την άρση ενός βασικού αρνητικού εμπορικού κινδύνου μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας.

Στην ευρωζώνη και την Ινδία, οι δασμοί δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά την πολιτική κατεύθυνση.

«Παρότι εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Fed θα παραμείνει σε αναμονή... ο παγκόσμιος κύκλος χαλάρωσης θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες», είπαν οι αναλυτές της Capital Economics.

Όμως, η πορεία που θα ακολουθηθεί θα διαφέρει και οι δασμοί κάνουν τη δουλειά πιο δύσκολη.