Πώς η αντιπαράθεση της Meta με το TikTok αποτελεί ανάλογο της αντιπαράθεσης της Google με την OpenAI
Investing

Πώς η αντιπαράθεση της Meta με το TikTok αποτελεί ανάλογο της αντιπαράθεσης της Google με την OpenAI

Η εμπειρία της Meta στην αντιμετώπιση της ταχύτατης ανόδου του TikTok θεωρείται όλο και περισσότερο ως ένα παράλληλο παράδειγμα με τις τρέχουσες προσπάθειες της Alphabet να διαχειριστεί τον ανταγωνισμό από τις πλατφόρμες Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως το ChatGPT της OpenAI και το Perplexity.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν ξεκάθαρες ομοιότητες στην αντίδραση της αγοράς, στην απάντηση μέσω προϊόντων και στην ανάκαμψη της αποτίμησης.

Από το πρώτο τρίμηνο του 2020 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η βάση χρηστών του TikTok στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκε - από περίπου 50 εκατομμύρια σε 110 εκατομμύρια - με τη μέση διάρκεια χρήσης να φτάνει τα 90 λεπτά ανά χρήστη ημερησίως.

Αυτή η έκρηξη αύξησε τις ανησυχίες για τη θέση της Meta στον ανταγωνισμό, οδηγώντας σε πτώση του δείκτη τιμής προς τα κέρδη της εταιρείας στο περίπου 8x στα τέλη του 2022, έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου των 20x.

Η απάντηση της Meta ήρθε με την κυκλοφορία των Reels, ενός προϊόντος βασισμένου στη φορμά βίντεο μικρής διάρκειας του TikTok. Τα Reels αξιοποίησαν την υπάρχουσα βάση χρηστών και την υποδομή δεδομένων της Meta, μετέτρεψαν το μοντέλο της εταιρείας από κοινωνικό δίκτυο σε πλατφόρμα ψυχαγωγίας και ενσωμάτωσαν μεγαλύτερη ποικιλία περιεχομένου.

Καθοριστικής σημασίας ήταν η ενίσχυση της διαφάνειας από πλευράς Meta, μέσω της παροχής στοιχείων για τα έσοδα και την αλληλεπίδραση των χρηστών.

Με τον καιρό, αυτή η στρατηγική βοήθησε στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του TikTok και συνέβαλε στο να φτάσουν τα έσοδα των Reels σε ρυθμό $10 δισ. ετησίως έως τα μέσα του 2023.

Μέχρι τα τέλη του 2023, τα Reels έφτασαν να είναι ουδέτερα ως προς τα διαφημιστικά έσοδα και συνέβαλαν στην άνοδο του δείκτη P/E της Meta έως και το 27x.

Αντίστοιχα, ο δείκτης P/E της Alphabet υποχώρησε σε περίπου 14x, από τον ιστορικό μέσο όρο των 20x, λόγω ανησυχιών ότι οι νέες πλατφόρμες AI θα μπορούσαν να διαβρώσουν τον βασικό τομέα της - την αναζήτηση.

Ωστόσο, η Morgan Stanley παρατηρεί ότι η Alphabet ακολουθεί πλέον παρόμοια στρατηγική: επιταχύνει την κυκλοφορία προϊόντων γενετικής AI (όπως τα Gemini και Bard), τα ενσωματώνει σε μια τεράστια βάση χρηστών και παρέχει πιο ξεκάθαρα σήματα για την προστιθέμενη αξία τους.