Ποντάρει τα ρέστα του στο bitcoin, το Ελ Σαλβαντόρ

Ποντάρει τα ρέστα του στο bitcoin, το Ελ Σαλβαντόρ

H μετατροπή του Ελ Σαλβαντόρ στο πρώτο κράτος Bitcoin, είναι το μεγάλο όραμα του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε. Το Ελ Σαλβαντόρ επέλεξε να μετατραπεί σε Παράδεισο του bitcoin, χρηματοδοτώντας τις υποδομές του, για την εξόρυξη bitcoin και την προσέλκυση ξένων παικτών. Για το σκοπό αυτό  προχώρησε στην αγορά bitcoin, κάνοντας χρήση των διαθεσίμων της χώρας και προχωρά στην έκδοση ομολόγων αξίας $1 δισ. με συνολικές υποσχόμενες αποδόσεις που θα υπερβαίνουν το 100%. Για να δούμε όμως, τι δείχνουν οι αριθμοί μέχρι σήμερα.

Για να αντιληφθούμε καλύτερα την κατάσταση στο Ελ Σαλβαντόρ θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας ανέρχεται στα $24,64 δισ. Η συνολική κρατική έκθεση στο bitcoin έχει ξεπεράσει τα 1.200 bitcoin και βρίσκεται στα επίπεδα των $59 εκατ. Και αυτός ο συνολικός αριθμός bitcoin έχει αποκτηθεί σταδιακά και μάλιστα τα τελευταία bitcoin αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σφοδρής υποχώρησης των τιμών των κρυπτονομισμάτων, με την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαντόρ να μετατρέπεται σε trader των crypto markets.

Επομένως, η έκθεση της χώρας σε bitcoin, ανέρχεται μόλις στο 0,2% του ΑΕΠ της. 

Την ίδια στιγμή που το Ελ Σαλβαντόρ, ανακοινώνει όλα αυτά τα μεγαλεπίβολα σχέδια, βρίσκεται σε συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για τη χορήγηση δανείου ύψους $1,3 δισ. καθώς η χώρα αντιμετωπίζει δυσκολία στην αποπληρωμή των δανείων της που λήγουν το 2023. Με κίνδυνο να οδηγηθεί σε χρεωκοπία. Και απευθύνθηκε στο ΔΝΤ, διότι η προσφυγή στις αγορές αποκλείεται, αφού οι αγορές απαιτούν επιτόκια της τάξης του 15%. Την ίδια στιγμή οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να κυμανθούν ανάμεσα στο 2% με 2,5%.

Η υιοθέτηση του bitcoin ως επίσημου νομίσματος της χώρας, σε αντικατάσταση του Αμερικανικού δολαρίου, έγινε μέσω της δημιουργίας του συστήματος πληρωμών Chivo. Μάλιστα η κυβέρνηση προσέφερε σαν κίνητρο ένταξης των πολιτών στο Chivo, $30 για κάθε αρχική είσοδο στο σύστημα. Ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του μέσου μισθού. Ωστόσο οι πολίτες αφού έλαβαν το κρατικό bonus, δεν ξαναχρησιμοποίησαν το Chivo, επιβεβαιώνοντας τις έρευνες, που δείχνουν ότι το 91% των πολιτών προτιμούν το αμερικανικό δολάριο από το bitcoin.      

To project της δημιουργίας της Bitcoin City, θα αναπτυχθεί σε μια περιοχή που ονομάζεται Gulf of Fonseca, την οποία προ τριετίας ο πρόεδρος της χώρας, προσέφερε στην Κίνα για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών και εμπορίου, που θα καταλάμβανε γεωγραφικά συνολικά το 14% του εδάφους του Ελ Σαλβαντόρ. Η πρόταση είχε απορριφθεί από το τοπικό κοινοβούλιο.   

Όμως και σήμερα το Ελ Σαλβαντόρ απευθύνεται κυρίως σε Κινέζους που επιθυμούν να «εξορύξουν» bitcoin, τώρα που η Κινεζική κυβέρνηση προβαίνει στην απαγόρευση της σχετικής δραστηριότητας. Όμως τι είδους εξόρυξη μπορεί να γίνει σε μια χώρα που έχει τριπλάσιο κόστος παραγωγής από το μέσο παγκόσμιο κόστος; Και τη στιγμή που η κυβέρνηση καλύπτει το 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από εισαγωγές.

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρόεδρος  Ναγίμπ Μπουκέλε χρησιμοποιεί την ιστορία του bitcoin για να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας και να κερδίσει χρόνο, απέναντι στους πιστωτές της χώρας και στο ΔΝΤ. 

Η έκδοση των ομολόγων που ονομάζονται Volcano bonds, αποτελούν ένα καθαρά κερδοσκοπικό εργαλείο, το οποίο ασφαλώς και μπορεί να προσελκύσει «παίκτες». Παραμένει ωστόσο άγνωστο, το ποιος θα είναι ο νικητής; Οι «παίκτες», που περιμένουν αποδόσεις της τάξεως του 100%; Ο Ναγίμπ Μπουκέλε, που θα «σώσει την παρτίδα» απέναντι στους πιστωτές; Εκείνοι που σίγουρα θα είναι χαμένοι, θα είναι τα 6,5 εκατ. κατοίκων του Ελ Σαλβαντόρ.