Ποιοι αγοράζουν χρυσό και ποιοι πωλούν μετοχές
Shutterstock
Shutterstock

Ποιοι αγοράζουν χρυσό και ποιοι πωλούν μετοχές

Ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ακολούθησε μια ταχύτατη καταγραφή των απόψεων των χρηματιστηριακών αναλυτών σύμφωνα με την οποία το 98,5% αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Fed την 1η Μαΐου.

Έτσι, προς ώρας, δικαιώνονται όλοι όσοι πωλούν μετοχές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ποιοι είναι αυτοί; Σίγουρα δεν είναι οι μικροεπενδυτές, οι οποίοι εξακολουθούν να αγοράζουν. Αντιθέτως, φαίνεται πως μετοχές εξακολουθούν να πωλούν οι insiders των εισηγμένων εταιρειών της Wall Street.

Όσον αφορά τον χρυσό, αγοραστές εξακολουθούν να εμφανίζονται οι κεντρικές τράπεζες διαφόρων κρατών όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Τσεχία, η Πολωνία, η Ιορδανία και άλλες. Η Κίνα συνιστά τον μεγαλύτερο αγοραστή του 2023 και εξακολουθεί να είναι  και μέσα στο 2024. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με την ΑΝΖ Bank, μέχρι και το 2030, λόγω της αποκλιμάκωσης της εμπιστοσύνης απέναντι στα αμερικανικά assets και της αναζήτησης κατεύθυνσης των δυνάμεων της αποδολαριοποίησης.

Το ανοδικό κύμα αγορών χρυσού από ιδιώτες είχε ξεκινήσει το 2013, όταν το ισοζύγιο ανάμεσα στους αγοραστές και τους πωλητές βρισκόταν στους -900 τόνους. Η ζήτηση από ιδιώτες είχε φτάσει στο ανώτερο σημείο της το 2020 στους +800 τόνους, για να ισορροπεί σήμερα υπέρ τω πωλητών στους -250 τόνους.

Αντιθέτως, το ισοζύγιο των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών παραμένει θετικό από το 2010, με μια διακύμανση ανάμεσα στους 500 τόνους και τους 700 τόνους. Με τις μαζικές αγορές κυρίως της Κίνας κατά τη διάρκεια του τελευταίου 18μηνου να φέρουν τελικό ισοζύγιο στο +1,05 τόνους. Πλέον ο χρυσός αποτελεί το 4% των συνολικών αποθεμάτων της Κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2023, τα υψηλότερα αποθέματα σε χρυσό διαθέτουν οι ΗΠΑ με 8.134 τόνους, η Γερμανία με 3.355 τόνους, η Ιταλία με 2.452 τόνους, η Γαλλία με 2.436 τόνους, η Ρωσία με 2.294 τόνους, η Κίνα με 1.948 τόνους, η Ελβετία με 1.040 τόνους, η Ιαπωνία με 845 τόνους, η Ινδία με 769 τόνους και η Ολλανδία με 613 τόνους.

Από τα προαναφερθέντα μεγέθη κάλλιστα συμπεραίνει κανείς ότι η προσπάθεια των BRICS να δημιουργήσουν το δικό τους κοινό νόμισμα με σημείο αναφοράς τον χρυσό, με κυρίαρχες δυνάμεις τη Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες αγορές χρυσού αλλά και σε ακόμα υψηλότερες τιμές.

Επομένως, η συνάρτηση του χρυσού συμπεριλαμβάνει τον παράγοντα της ασφάλειας σε συνθήκες κρίσης στις αγορές και τον παράγοντα των αγορών από τις BRICS. Και αυτοί που αγοράζουν, γνωρίζουν πολύ καλά γιατί το κάνουν.

Το αντίθετο συμβαίνει στις μετοχές. Μετοχές πωλούν όλοι οι insiders, όπως είχαμε αναλύσει εδώ. Οι μαζικές πωλήσεις των insiders, δηλαδή των μεγαλομετόχων, των μελών των διοικητικών συμβουλίων και των υψηλόβαθμων στελεχών έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο και συνεχίζονται με αδιάκοπο ρυθμό. Ακόμα και σε πρωταγωνίστριες σε αποδόσεις μετοχές όπως είναι, για παράδειγμα, η μετοχή της NVIDIA, οι insiders εμφανίζονται ως πωλητές, όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα  Όπου με κόκκινο χρώμα εμφανίζονται οι πωλήσεις , με μαύρο οι εξασκήσεις δικαιωμάτων και με πράσινο - που είναι ανύπαρκτο - οι αγορές.

(Κάντε κλικ πάνω στον πίνακα για μεγέθυνση)

FOTO1

Αλλά και εκτός του συγκεκριμένου παραδείγματος, στο σύνολο της Wall  Street εμφανίζεται η ίδια εικόνα, όπως βλέπουμε στον ακόλουθο πίνακα. Και εδώ, οι πωλήσεις είναι της τάξεως των δεκάδων και εκατοντάδων δολαρίων.

(Κάντε κλικ πάνω στον πίνακα για μεγέθυνση)

2

Συνεπώς, ποιοι είναι εκείνοι που αγοράζουν; Οι ιδιώτες επενδυτές είτε με άμεσο τρόπο μέσω χρηματιστηριακών είτε με έμμεσο τρόπο μέσω θεσμικών επενδυτών. Η υψηλή ρευστότητα που υπάρχει ακόμα στις ΗΠΑ οδηγείται προς τη Wall Street.

Στο σημείο αυτό προκύπτουν δύο καίρια ερωτήματα:

Πρώτο ερώτημα: Ποιοι θα κερδίσουν στις μετοχές; Αυτοί που γνωρίζουν το τι συμβαίνει μέσα στις ίδιες τις εταιρείες, δηλαδή οι insiders; Ή εκείνοι που διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα;

Δεύτερο ερώτημα: Ποιο θα κερδίσουν στον χρυσό; Αυτοί που πωλούν διότι επιθυμούν μεγαλύτερες αποδόσεις; Ή εκείνοι που αναζητούν ασφάλεια, διαθέτουν κεφάλαια και έχουν την πολιτική βούληση και τις συμμαχίες για να μεταβάλουν  τις νομισματικές ισορροπίες;