Ποιες οικονομικές πολιτικές ακολουθεί η Κίνα

Ποιες οικονομικές πολιτικές ακολουθεί η Κίνα

Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες, μαζί με τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο, έχουν πάρει τα όπλα τους κατά του πληθωρισμού που ήδη έχει κάνει έντονη την παρουσία του, αλλά και κατά της ύφεσης που παραμονεύει να βγει στη σκηνή, περιμένοντας πίσω την αυλαία. Αύξηση επιτοκίων και νομισματική σύσφιξη, αναφέρει η ημερήσια διάταξη. H Fed ακολουθεί ήδη μια επιθετική πολιτική τιθάσευσης του πληθωρισμού και το ίδιο ετοιμάζεται να πράξει και η ECB. Ωστόσο η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη, παρακολουθεί με ψυχραιμία και υπομονή το τι συμβαίνει γύρω της, εστιάζοντας στις εσωτερικές εξελίξεις.

Έτσι με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας / People’s Bank of China, ο δείκτης Μ2 που μετρά την προσφορά χρήματος, αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου κατά 11,4%, σε σκοπό τον αναθέρμανση της οικονομίας. Το ποσοστό του 11,4%, παραπέμπει σερυθμούς του 2016.

Στον ακόλουθο πίνακα παρακολουθούμε την πορεία του κινεζικού δείκτη Μ2 από το 2012 μέχρι σήμερα, όπως παρουσιάζεται από το tradingeconomics.com

Η κινεζική οικονομία, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη Δύση, με υστέρηση εξέρχεται σήμερα από το αρνητικό περιβάλλον του covid και την ίδια στιγμή αρχίζει να δέχεται τα πρώτα απόνερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ανησυχία των αξιωματούχων στην Κίνα, αφορά την ανάπτυξη, την απασχόληση και το ξεπέρασμα της κρίσης στο χώρο του real estate.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την πορεία του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Κίνας, κυμαίνονται γύρω από μια αύξηση της τάξης του 1%, από +4,8% που είχε καταγράψει κατά τη διάρκεια του Q1 του 2022. Και την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 2,5%.

Στον ακόλουθο πίνακα βλέπουμε την πορεία του πληθωρισμού της κινεζικής οικονομίας από το 2012 μέχρι σήμερα, όπως παρουσιάζεται από το tradingeconomics.com

Η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί ταυτόχρονα προσεκτικά την πτωτική τάση του γουάν, σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, η οποία σύμφωνα με την κινεζική πλευρά, οφείλεται περισσότερο στον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και στην αναζήτηση σωσίβιου απέναντι στην πιθανολογούμενη παγκόσμια ύφεση.

Στον ακόλουθο πίνακα βλέπουμε την πορεία της ισοτιμίας ανάμεσα στο αμερικανικό δολάριο και το κινεζικό γουάν από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα.

Και ενώ στα θέματα του πληθωρισμού, το Πεκίνο ακολουθεί έναν αργό και προσεκτικό σχεδιασμό, παρατηρείται μια σημαντική επιτάχυνση των διαδικασιών για την επέκταση της χρήσης του ψηφιακού γουάν, γνωστού και σαν e-CNY, σε ολόκληρη την κινεζική επικράτεια.

Η δοκιμαστική χρήση του e-CNY, που είχε ξεκινήσει λίγο πριν από την περίοδο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, κρίθηκε απόλυτα επιτυχής. Μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται σε 11 κινεζικές επαρχίες, που σύντομα θα γίνουν 23 και στο τέλος το e-CNY, θα καλύψει και τις 31 επαρχίες της αχανούς αυτής χώρας.

Μέσα στο 2022 έχουν πραγματοποιηθεί 264 εκατ. συναλλαγές, συνολικού ύψους $20 δισ., μέσω 4,5 εκατ. εμπόρων και πάνω από 260 εκατ. χρηστών με wallets.

Η ευρύτερη δοκιμαστική περίοδος της χρήσης του e-CNY στο εσωτερικό της Κίνας, αποσκοπεί στην άντληση συμπερασμάτων, για την επέκταση της χρήσης του, εντός του ευρύτερου και ετερογενούς οικονομικού μετώπου, που συγκροτείται απέναντι στο δολάριο και τις δυτικές οικονομίες. Η χρήση του e-CNY σε συνεργασία με το CIPS, όπως είχαμε αναλύσει χθες https://www.liberal.gr/market/to-antidolariako-metopo-kai-oi-duskolies-pou-antimetopizei/460647, ίσως να αποτελούν τη λύση που επιδιώκεται για τις BRICS, δηλαδή το γκρουπ της Βραζιλίας, της Ρωσίας, Ινδίας, της Κίνας και της Νοτίου Αφρικής. Με ένα εναλλακτικό νόμισμα και με ένα εναλλακτικό SWIFT.