Πλησιάζουν την ταχύτητα φωτός οι high frequency traders στις αγορές

Πλησιάζουν την ταχύτητα φωτός οι high frequency traders στις αγορές

Με την χρήση καλωδίων επόμενης γενιάς, τις λεγόμενες ίνες κοίλου πυρήνα, οι επενδυτικές εταιρείες που επιδίδονται σε high frequency trading αναβαθμίζουν τις υποδομές τους στην προσπάθεια να κερδίσουν δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου σε ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων και εκτέλεσης εντολών ώστε να βρεθούν μπροστά από τον χρηματιστηριακό ανταγωνισμό.

Πρόκειται για ένα πειραματικό τύπο καλωδίου με κοίλο πυρήνα, μετάλλαξη της οπτικής ίνας που ήδη χρησιμοποιείται για γρήγορο ίντερνετ. Τα καλώδια αυτά κατασκευασμένα από γυαλί έχουν κούφιο πυρήνα που περιβάλλεται από δωδεκάδες παράλληλες ίνες, στενότερης διαμέτρου από την ανθρώπινη τρίχα.

Στο εσωτερικό των ινών υπάρχει αέρας. Καθώς το φως ταξιδεύει σχεδόν 50% ταχύτερα μέσω του αέρα από ότι στο γυαλί, η νέα τεχνολογία επιταχύνει τη μετάδοση δεδομένων στο ένα τρίτο του χρόνου που παίρνει η μετάδοση μέσω μιας καθιερωμένης οπτικής ίνας.

Και παρόλο που η διαφορά χρόνου μπορεί να φαίνεται απειροελάχιστη, στον κόσμο του high frequency trading το αβαντάζ αυτό μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στα επιδιωκόμενα κέρδη στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Οι εταιρείες που επιδίδονται στο σπορ χρησιμοποιούν σύνθετους αλγόριθμους και υπερταχύτατα δίκτυα δεδομένων για την εκτέλεση εντολών σε μετοχές και παράγωγα προϊόντα όπως σε δικαιώματα και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Πολλές διατηρούν τις στρατηγικές του trading και την τεχνολογία που χρησιμοποιούν υπό άκρα μυστικότητα.

Οι ίνες κοίλου πυρήνα είναι η τελευταία αιχμή στην κούρσα των high frequency trader να εξασφαλίσουν προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού. Η κούρσα όπλων στο χρηματιστηριακό γίγνεσθαι είναι σκληρή.

Πριν από μία δεκαετία η εταιρεία Spread Networks ξόδεψε $300 εκατ. για να στήσει καλώδιο οπτικής ίνας σε ευθεία γραμμή από το Σικάγο μέχρι τη  Νέα  Υόρκη ώστε οι trader να μπορούν να στέλνουν δεδομένα από τη μία πόλη στην άλλη σε μόλις 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Λίγα χρόνια μετά νέα τεχνολογία δικτύων μικροκυμάτων ξεπέρασε τις ταχύτητες του συνδέσμου αυτού, μειώνοντας την σε μόλις 9 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Οι εταιρείες του high frequency trading έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τη τεχνολογία λέιζερ για να μεταφέρουν στοιχεία από τα data center των χρηματιστηρίων Nasdaq και NYSE όπως και υπερταχύτατους υπολογιστές που τρέχουν τους αλγόριθμους τους. Αντιμέτωποι πλέον με τα όρια της φυσικής και της τεχνολογίας, οι εταιρείες αυτές σήμερα μάχονται για μερικά νανοδευτερόλεπτα. Ενα νανοδευτερόλεπτο ισοδυναμεί με ένα δισεκατομυριοστό του δευτερολέπτου.

Με έδρα το Σικάγο, η εταιρεία DRW Holdings και η Jump Trading είναι μερικές από αυτές που χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία καλωδίων κοίλου πυρήνα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Ο βραχίονας επιχειρηματικών κεφαλαίων της Jump έχει επενδύσει στο βρετανικό startup Lumenisity που κατασκευάζει τα καλώδια αυτά.

Τα καλώδια κοίλου πυρήνα χρησιμοποιούνται για να καλύψουν αποστάσεις μερικών εκατοντάδων μέτρων, σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου. Μια συχνή εφαρμογή είναι η σύνδεση των data center των χρηματιστηρίων με ένα κοντινό πύργο τηλεπικοινωνιών. Από εκεί οι high frequency εταιρείες μεταδίδουν δεδομένα σε δίκτυα τους ανά τη χώρα μέσω κεραιών μικροκυμάτων.

 Η αντικατάσταση της καθιερωμένης οπτικής ίνας με τα καλώδια νέας τεχνολογίας σε μικρές σχετικά αποστάσεις μπορεί να επιταχύνει τη μετάδοση χρηματιστηριακών δεδομένων στα δίκτυα των εταιρειών κατα μερικές εκατοντάδες νανοδευτερολέπτων η δισεκατομυριοστών του δευτερολέπτου.

Η τεχνολογία κοίλου πυρήνα πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1990 αλλά δεν έτυχε ευρείας εφαρμογής για ένα κύριο λόγο. Το σήμα που μεταδίδεται μέσω αυτού του τύπου καλωδίου τείνει να σβήνει γρηγορότερα σε σύγκριση με την καθιερωμένη ίνα, χαρακτηριστικό που το καθιστά ακατάλληλο για μεγάλες αποστάσεις. Η κατασκευή του δε είναι ακριβότερη.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο το κόστος κατασκευής έχει μειωθεί και μερικοί κατασκευαστές πέτυχαν να λύσουν το πρόβλημα, δηλαδή να δημιουργήσουν ίνες κοίλου πυρήνα που μεταδίδουν data με την ίδια ταχύτητα σε μεγάλες αποστάσεις, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των παικτών που επιδίδονται στο high frequency trading.