Οι μετοχές που εκτόξευσαν τις συναλλαγές τους
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι μετοχές που εκτόξευσαν τις συναλλαγές τους

Ένα από τα πολύ θετικά στοιχεία που παρατηρούνται σε ευρεία έκταση στην ελληνική αγορά στις πρώτες 29 συνεδριάσεις της χρονιάς είναι ότι ή άνοδος των αποτιμήσεων συνοδεύεται και από αύξηση των συναλλαγών. Οι συναλλαγές είναι ένα βασικό ζητούμενο για το δέσιμο των τιμών και την συνοχή της ανόδου. Πέρα από τους συνήθεις υπόπτους των μετοχών που συμμετέχουν στην σύνθεση του MSCI και του FTSE-25 που έχουν παραδοσιακά εισροές από το εξωτερικό η εικόνα είναι σημαντικά βελτιωμένη και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Εκεί που η λιανική επενδυτική φέτος δείχνει να έχει επιστρέψει για τα καλά. Η αυξημένη δράση των θεσμικών και των ιδιωτικών χαρτοφυλακίων έχει οδηγήσει την μέση ημερήσια αξία συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ (+36% σε σχέση με πέρυσι) ενώ σε όρους τεμαχίων οι μέσοι ημερήσιοι όγκοι βρίσκονται στα 49,7 εκατ. μετοχές έναντι 34,03 εκατ. το 2022 (46,1%). 

Οι δημόσιες προτάσεις (ή η προσδοκία για ΔΠ) έχουν βάλει το χέρι τους στην αύξηση της εμπορευσιμότητας στις πρώτες 45 ημέρες της χρονιάς. Από το σύνολο των εισηγμένων 100 εταιρίες έχουν μέση ημερήσια εμπορευσιμότητα μεγαλύτερη από το 2022 ενώ 32 από αυτές εμφανίζουν αύξηση άνω του 100%.

Στις πρώτες θέσεις συναντούμε τις Κλουκίνας, MIG, Attica Group και Anek lines των οποίων η κίνηση συνδέεται με νέα ή φημολογία για εταιρικές συμφωνίες αλλαγής ιδιοκτησίας ενώ η δεκάδα έχει έντονο το στοιχείο των μετοχών που διαπραγματεύονται κάτω από το 1 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η αύξηση των συναλλαγών συνδέεται και με την παρουσία βραχυπρόθεσμων επενδυτών που κινούνται πιο ευκαιριακά εκμεταλλευόμενοι τα λίγα βήματα τιμής για να αποκομίσουν μια γρήγορη απόδοση μέσα στην ημέρα.

Καθαρίζοντας λίγο τον πίνακα από θόρυβο των εν δυνάμει ή εν ισχύ δημοσίων προτάσεων παρατηρείται αύξηση της εμπορευσιμότητας σε εταιρίες που το 2022 υστέρησαν χρηματιστηριακά. Επιπλέον υπάρχουν εταιρίες με συμπαθητικά θεμελιώδη που είτε λόγω συγκυρίας είτε λόγω κλάδου δεν έγιναν της μόδας την περυσινή χρονιά. Σε κάποιες από αυτές η αύξηση του όγκου μπορεί να συνδέεται από την βελτίωση των οικονομικών δεδομένων που αναμένει η αγορά του 2023 (χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, αυξημένα έσοδα) ή ακόμα και με την προοπτική αλλαγής στρατηγικού μετόχου. Γεγονός είναι ότι η αγορά δείχνει πιο διατεθειμένη να πάρει ένα ρίσκο που δεν συνδέεται άμεσα με τα θεμελιώδη των εταιριών αλλά με παράγοντες που πιθανόν να βρίσκονται στην ζώνη της επιθυμίας. 

Όπως και να έχει η αύξηση της κινητικότητας των μετοχών βοηθάει στο να αποκτήσει η αγορά αποτελεσματικότερο χαρακτήρα. Για τις εταιρίες που ανήκουν στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία στον ορίζοντα: Να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των νέων μετόχων τους και να ανοίξουν το πεδίο της πληροφόρησης των εμπλεκομένων κεφαλαιοποιώντας την καλή πορεία τους στην αγορά βάζοντας πλώρη για υψηλότερες επιδόσεις και αποτιμήσεις. Οι συναλλακτικές προϋποθέσεις του ΧΑ έχουν πάντως δυναμική για κάτι τέτοιο.  Μένει να το πάρουν απόφαση οι διοικούντες.