Γιατί ξέσπασε νέο ράλι στις αγορές
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Χρηματιστήρια

Γιατί ξέσπασε νέο ράλι στις αγορές

Τα νέα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που έδειξαν οτι οι τιμές καταναλωτή τον Οκτώβριο αυξήθηκαν λιγότερο απ' ότι ανέμενε η αγορά πυροδότησαν ράλι στη Wall Street με τον δείκτη Nasdaq να εκτοξεύεται άνω του  6%. Το νέο νούμερο ήταν μουσική στα αυτιά των traders και ενίσχυσε τις προσδοκίες οτι η Fed θα κατεβάσει ταχύτητα στις μελλοντικές επιτοκιακές αυξήσεις.

Ο πληθωρισμός έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 7,7% τον Οκτώβριο, με αυτόν του δομικού πληθωρισμού που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων να φρενάρει στο 6,3%. Ηταν η πρώτη φορά σε διάστημα οκτώ μηνών που ο ετήσιος ρυθμός υποχωρεί κάτω από το 8%, ένδειξη αποκλιμάκωσης. 

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πληθωρισμό 8% και τον δομικό στο 6,5%. Πρόκειται για θετικό σήμα για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ καθώς τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή κινούνται προς την κατεύθυνση που επιθυμεί, επιτέλους. Η προσδοκία στις αγορές είναι οτι θα επιτρέψει στη Fed να αυξήσει το κόστος χρήματος κατά 50 μονάδες βάσης, αντί 75 μβ, στην επόμενη συνεδρίση της και η χρηματιστηριακή αγορά το γιόρτασε δεόντως.

Η προσαρμογή στις προσδοκίες για την πορεία των επιτοκίων ήταν άμεση με την αγορά να τιμολογεί 70% πιθανότητα για αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο από 45% πριν την ανακοίνωση των νέων στοιχείων. Παράλληλα, στοιχεία από την αγορά εργασίας έδειξαν οτι αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα, ένδειξη οτι η αγορά αποθερμαίνεται.

Μετά τη συνεδρίαση της Fed την προηγούμενη εβδομάδα, αξιωματούχοι της έχουν προβεί σε δηλώσεις που προμηνύουν μικρότερης κλίμακας αυξήσεις τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, σηματοδοτούν επίσης οτι ο τελευταίος σταθμός για τα επιτόκια στον κύκλο νομισματικής σύσφιξης μπορεί να είναι πάνω από το 4,6% που αναμενόταν πριν από δύο μήνες. Το παρεμβατικό επιτόκιο της Fed βρίσκεται σήμερα στο εύρος του 3,75%-4,0%.

Ο δείκτης Dow Jones απογειώθηκε κατά σχεδόν 1.000 μονάδες ή 2,9% στις 33.452 μονάδες με τον S&P 500 να κερδίζει έως 4,58% στις 3.920 μονάδες.

Μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας που είναι ευαίσθητες στα επιτόκια έκαναν κούρσα με τις Tesla, Microsoft, Apple, Amazon, Meta Platforms και Nvidia να ενισχύονται από 5,3% έως και πάνω από 7,2% και τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν.

Το βαρόμετρο φόβου, ο δείκτης VIX, έπεσε σε χαμηλό διμήνου στις 23,75 μονάδες. Εν τω μεταξύ οι Ρεπουμπλικανοί έφτασαν πιο κοντά στο να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ ο έλεγχος της Γερουσίας παραμένει θρίλερ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Οι κύριοι δείκτες της Wall Street είχαν καταγράφει σημαντική πτώση φέτος με τους επενδυτές να ανησυχούν οτι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed θα οδηγούσαν την οικονομία σε ύφεση. Ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 18,3% φέτος και μάλλον θα είναι η χειρότερη του χρονιά από το 2008.

Η ευφορία στη Wall Street παρέσυρε ανοδικά και τις ευρωπαϊκές μετοχές που ανέβηκαν σε υψηλό 11 εβδομάδων μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που παραπέμπουν σε ελπίδες ηπιότερων αυξήσεων στα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κέρδισε 2,8%, καταγράφοντας την καλύτερη του επίδοση τις πέντε τελευταίες εβδομάδες. Όλοι οι κλάδοι έκλεισαν ανοδικά με εξαίρεση την ενέργεια, με τις μετοχές που είναι ευαίσθητες στα επιτόκια να ηγούνται της αγοραστικής αντίδρασης. Η μετοχή της AstraZeneca ενισχύθηκε 2,9% καθώς ανέβασε το guidance για την κερδοφορία της φετινής χρονιάς με την ασφαλιστική Allianz να κερδίζει 5,9%. 

Στην Ευρώπη ο δείκτης μεταβλητότητας Euro STOXX υποχώρησε σε χαμηλό 12 εβδομάδων στις 21,3 μονάδες, απεικονίζοντας την ανακούφιση και τον μετριασμό του άγχους των επενδυτών. Ο δείκτης STOXX 600 είναι τώρα σε πορεία για την τέταρτη συνεχή εβδομάδα ανόδου, καθώς οι ελπίδες για λιγότερο επιθετική πολιτική από τη Fed στη μάχη της ενάντια στον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, αντισταθμίζουν εν μέρει τους φόβους για ύφεση στην Ευρώπη.