Παρίσι: Το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κέντρο στην Ευρώπη
Shutterstock
Shutterstock

Παρίσι: Το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κέντρο στην Ευρώπη

Αφού έγινε το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κέντρο συναλλαγών μετοχών στην Ευρώπη για πρώτη φορά τον περυσινό Νοέμβριο, το Παρίσι έχει μεγαλώσει την απόσταση που το χωρίζει από το Λονδίνο φέτος.

Με συνολική κεφαλαιοποίηση 3,13 τρισ. δολάρια το Παρίσι έχει αφήσει πίσω το Λονδίνο κατά 250 δισ. δολάρια. Ο κύριος λόγος έχει να κάνει με τη σημαντική υπεραπόδοση που έχει πετύχει η γαλλική χρηματιστηριακή αγορά έναντι της βρετανικής φέτος καθώς ο δείκτης αναφοράς CAC40 σημειώνει άνοδο 10% έναντι ανόδου μόλις 1% του FTSE 100. 

Και παρόλο που η άνοδος της στερλίνας έναντι του δολαρίου ήταν μεγαλύτερη από αυτήν του ευρώ, η διαφορά αυτή δεν εξουδετέρωσε τα κέρδη των γαλλικών blue chip μετοχών. Οι μετοχές των οίκων ειδών πολυτελείας όπως η LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), η Hermes, η εταιρεία καλλυντικών L’Oreal αλλά και βιομηχανικές μετοχές όπως της Schneider Electric ενίσχυσαν τον δείκτη CAC40, ενώ oι μετοχές ορυχείων βάρυναν τον δείκτη FTSE100 στο Λονδίνο όπου οι μετοχές του κλάδου ενέργειας καταγράφουν μικρά κέρδη.

Η βρετανική χρηματιστηριακή αγορά έχει αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2016. Οι αποτιμήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων έχουν σημειώσει πτώση μαζί με το βρετανικό νόμισμα, πυροδοτώντας κύμα εξαγορών από το εξωτερικό. Η δραστηριότητα νέων εισαγωγών είναι υποτονική.

Μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να αμφιβάλουν για τα προτερήματα που προσφέρει μία κύρια εισαγωγή στο Λονδίνο και έχουν σημειωθεί μεγάλες αποχωρήσεις όπως του ΒΗΡ Group και της Ferguson, ενώ η βρετανική αγορά δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει νέες μεγάλες εισαγωγές, ούτε και εγχώριες επιχειρήσεις όπως την Arm που έχει έδρα το Cambridge.

Αντίθετα, οι γαλλικές μετοχές ήταν τα φετινά «σταρ», κυρίως λόγω της δυνατής πορείας των εταιρειών LVMH, Kering και Hermes International. To τρίο αυτό μαζί με την κατασκευάστρια καλλυντικών L’Oreal έχει συνεισφέρει πάνω από το ένα τρίτο της ανόδου του δείκτη CAC40. 

Οι μετοχές των οίκων ειδών πολυτελείας ήταν φαβορί εδώ και καιρό με τους επενδυτές να τις προτιμούν μετά το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας, προσδοκώντας δυνατές πωλήσεις και κερδοφορία. Οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας έδειχναν να μην έχουν αέρα στα πανιά τους.

Αναγκασμένοι να κλειστούν στα σπίτια τους από τη μηδενική πολιτική COVID της κυβέρνησης, οι Κινέζοι καταναλωτές αποταμίευσαν το ένα τρίτο του εισοδήματος τους πέρυσι, καταθέτοντας 17 τρισ. γουάν στις τράπεζες, χρήμα που οι οπαδοί των μετοχών αυτών πιστεύουν οτι θα μετατραπεί σε δερμάτινες τσάντες πολυτελείας αξίας χιλιάδων ευρώ.

Πέρα από τους οίκους ειδών πολυτελείας, βιομηχανίες όπως η Schneider Electric, η Air Liquide και ο κατασκευαστικός όμιλος Vinci έχουν δώσει ώθηση στον δείκτη CAC40.