Οριακές διακυμάνσεις στην Wall Street με το βλέμμα σε πανδημία και πακέτο στήριξης

Οριακές διακυμάνσεις στην Wall Street με το βλέμμα σε πανδημία και πακέτο στήριξης

Μικρές απώλειες κατέγραψαν την Πέμπτη οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά καθώς η εντεινόμενη ανησυχία μεταξύ των επενδυτών τόσο σε σχέση με την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη όσο και αναφορικά με το αδιέξοδο στις συζητήσεις Λευκού Οίκου - Δημοκρατικών για το νέο πακέτο στήριξης έφερε επιφυλακτικές κινήσεις και αρνητικά πρόσημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε οριακές απώλειες 19 μονάδων ή 0,07% και διαμορφώθηκε στις 28.494 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες είχαν φτάσει στα επίπεδα ακόμα και των 334 μονάδων.

Παρόμοια εικόνα και για τον δείκτη S&P 500, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,15% και έκλεισε στις 3.483 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 11.713 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,47%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 53.000 την εβδομάδα έως τις 10 Οκτωβρίου, ενισχύοντας τους φόβους ότι η πανδημία του Covid-19 προκαλεί στην αγορά εργασίας ζημιά μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας ανήλθε στις 898.000 στη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 10 Οκτωβρίου, από 845 την προηγούμενη εβδομάδα. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν ότι θα μειώνονταν στις 825.000.

Η υψηλή ανεργία σε συνδυασμό με την νέα έξαρση του κορονοϊού στις ΗΠΑ, απειλούν την οικονομική ανάκαμψη που είχε αρχίσει να σημειώνεται.

Επτά μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στις ΗΠΑ, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παραμένουν σταθερά πάνω από 665.000, το ρεκόρ που είχαν σημειώσει κατά την ύφεση του 2007-2009. Περίπου 3,8 εκατομμύρια άτομα έχασαν τη δουλειά τους τον Σεπτέμβριο, ενώ ακόμα 2,4 εκατομμύρια είναι άνεργοι πάνω από έξι μήνες.

Στο μέτωπο των διαβουλεύσεων μεταξύ Λευκού Οίκου και Δημοκρατικών σχετικά με το νέο πακέτο τόνωσης της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ανέφερε, μιλώντας στο CNBC, ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι προσηλωμένοι στην επίτευξη συμφωνίας, αν και παραδέχθηκε ότι δύσκολα θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Εντός της ημέρας, όπως ανέφερε, ο υπουργός αναμένεται να έχει επαφή με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (και κορυφαία μορφή των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο) Νάνσι Πελόζι.

Ο κ. Μνούτσιν κατηγόρησε πάντως το Δημοκρατικό Κόμμα ότι αρνείται συμβιβαστικές προτάσεις για λόγους μικροπολιτικού συμφέροντος, ενώ επιμένει και στη λογική «όλα ή τίποτε» για το ύψος του πακέτου τόνωσης.