Οπισθοχώρηση από τα ρεκόρ στη Wall Street

Οπισθοχώρηση από τα ρεκόρ στη Wall Street

Με απώλειες διαπραγματεύονται στο ξεκίνημα της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς οπισθοχωρώντας από τα ιστορικά υψηλά στα οποία ολοκλήρωσαν την προηγούμενη, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα εγείρει νέες ανησυχίες για την παγκόσμια ανάκαμψη, ενώ εντείνεται η φημολογία ότι η Fed θα ανακοινώσει περιορισμό του προγράμματος στήριξής της.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,63% ή 225 μονάδες και κινείται στις 35.276 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 βρίσκεται στις 4.446 μονάδες με πτώση 0,5%, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που σημειώνει απώλειες 0,45% και βρίσκεται στις 14.756 μονάδες.

Στο αρνητικό κλίμα της ημέρας συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην Κίνα το πρωί και τα οποία έδειξαν ότι τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,4% σε ετήσια βάση και οι λιανικές πωλήσεις κατά 8,5%, με τα δύο μεγέθη όμως χαμηλότερα από το αναμενόμενο έπειτα από τις διαταραχές στη λειτουργία των επιχειρήσεων που προκάλεσαν η έξαρση της πανδημίας και οι πλημμύρες.

Στο ίδιο κλίμα, άλλωστε, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν απώλειες που έχουν ξεπεράσει και το 3% υπό τους φόβους για υποχώρηση της ζήτησης στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον πλανήτη, κάτι που αποτυπώνεται με ρευστοποιήσεις στις μετοχές του κλάδου της ενέργειας και των εξορύξεων.

Ειδικότερα, η Exxon Mobil υποχωρεί κατά περισσότερο από 2,3%, η Chevron χάνει 1,8%, όπως και η Conocophillips, η Schlumberger είναι στο -3%, η Freeport-McMoRan στο -4%, ενώ συμπαρασύρουν και τις μετοχές άλλων εταιρειών που εξαρτώνται άμεσα από την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, όπως η Caterpillar που βλέπει απώλειες 1,3%.

Την ίδια ώρα, φουντώνει η φημολογία ότι η Fed θα ανακοινώσει τον επόμενο μήνα τον περιορισμό του προγράμματος «μαμούθ» ποσοτικής χαλάρωσης που τρέχει για τη στήριξη της οικονομίας απέναντι στην πανδημία, καθώς πληθαίνουν οι φωνές των αξιωματούχων της που τάσσονται υπέρ της σύσφιξης, με την απόδοση τους δεκαετούς των ΗΠΑ να υποχωρεί στο 1,23%.

Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τις πιέσεις και στις τράπεζες, με τις Goldman Sachs και JPMorgan να υποχωρούν κατά 1,9% και 1,8% αντίστοιχα, ενώ η Wells Fargo χάνει άνω του 2,4%.