Οι «σφαίρες» από S&P και Goldman δεν αγγίζουν τις αγορές
Shutterstock
Shutterstock

Οι «σφαίρες» από S&P και Goldman δεν αγγίζουν τις αγορές

H Wall κινήθηκε ανοδικά εκ νέου χθες όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές με τους traders να ετοιμάζονται για την παραδοσιακή αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων λόγω κλεισίματος τριμήνου, σε μια «κουτσή» εβδομάδα λόγω των αργιών του Καθολικού Πάσχα.

Οι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες όπως ο Dax, ο Cac-40, ο ιταλικός FTSEMIB, ο Stoxx Europe 600,ή ο Euronext 100 παραμένουν καρφωμένοι στα υψηλά τους, παρά τη μείωση των εκτιμήσεων για την πορεία της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, τόσο για το 2024 όσο και για το 2025-2026 από τον οίκο αξιολόγησης S&P.

Μάλιστα ο οίκος προχώρησε και σε αύξηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, τονίζοντας πως ο κίνδυνος για ακόμα χειρότερα αποτελέσματα είναι υπαρκτός.

Παρά ταύτα πιστεύει ότι φέτος η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων, προφανώς σε μια προσπάθεια της να αποφύγει μια σοβαρή ύφεση και όχι σαν επιστέγασμα μιας επιτυχίας για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Μια τέτοια εκτίμηση κανονικά θα έπρεπε να λειτουργήσει σαν βαρίδι για τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά προς το παρόν οι επενδυτές διατηρούν ακέραιη την επενδυτική τους ψυχολογία.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι επενδυτές επίσης δεν πτοούνται από τις αρνητικές ειδήσεις, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις του επικεφαλής στρατηγικής διεθνούς αγοράς στην Goldman Sachs Asset Management, James Asley, στο CNBC να μοιάζουν με «κενό γράμμα», προς το παρόν πάντα.

Αν και η άποψη της στήλης είναι ότι από το 2024 και μετά οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους κλάδους και εκπροσώπους αυτών και όχι μέσω της γενικής παρακολούθησης των δεικτών να τα «βάζουν όλα στο ίδιο σακί», εντούτοις θα αναφέρουμε τις βασικές παρατηρήσεις του Αshley, καθότι συμφωνούμε με το γενικό «περίγραμμα».

Αυτό που μας είπε λοιπόν ο Αshley χθες το βράδυ είναι ότι οι αμερικανικές μετοχές αυτή τη στιγμή αποτιμώνται δίκαια -μια πιο σωστή έκφραση θα ήταν ότι ένα μεγάλο μέρος των αμερικανικών μετοχών αποτιμάται δίκαια- και ως εκ τούτου «υπάρχει περιορισμένη ανοδική πορεία σε αυτές τις αποτιμήσεις».

Δεδομένου και του μακροοικονομικού πλαισίου , σύμφωνα με την Goldman Sachs οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες σε άλλες αγορές, όπως για παράδειγμα στην Ινδία ή στην Ιαπωνία, που παρά το πρόσφατο ράλι φαίνεται ότι έχουν περαιτέρω ανοδικά περιθώρια όπως θα δούμε πιο κάτω.

Ο Ashley παρατήρησε ότι η οικονομία των ΗΠΑ ήταν μέχρι τώρα εκπληκτικά ανθεκτική απέναντι στην επιθετική νομισματική πολιτική της Fed, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για ύφεση το 2023.

Αν και η βασική υπόθεση της τράπεζας είναι ότι η Fed θα σχεδιάσει μια ήπια προσγείωση και η οικονομία των ΗΠΑ θα αποφύγει την ύφεση, ο Ashley δήλωσε ότι εάν επέλθει τελικά ύφεση, αυτό θα γίνει φέτος:

«Η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο του ’22... Η νομισματική πολιτική λειτουργεί συνήθως με καθυστέρηση περίπου δύο ετών, οπότε αν πρόκειται να δείτε αυτή την ύφεση - προσοχή στο «αν» καθότι η βασική περίπτωση είναι ότι δεν θα υπάρξει ύφεση - θα είναι το '24 και όχι το '23».

Ο Ashley υπενθύμισε επίσης ότι οι αγορές τιμολογούν μια πρώτη μείωση 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο, καθώς η Κεντρική Τράπεζα θ’ αρχίσει να χαλαρώνει την περιοριστική νομισματική της πολιτική υπό το φως της πτώσης του πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι για τις χρηματιστηριακές αγορές, «λίγη αδυναμία είναι φίλος», καθώς η σχετική αποπληθωριστική πίεση θα δώσει στη Fed την ικανότητα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, εντούτοις η αγορά έχει τιμολογήσει σε μεγάλο βαθμό την αναμενόμενη χαλάρωση πολιτικής κατά την Goldman Sachs Asset Management και ως εκ τούτου, η πρόσφατη ταυροδρομία μπορεί να είναι ήδη είναι «εκτός δρόμου».

Όσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές, ο Ashley βλέπει την Ινδία ως μια «στρατηγική μακροπρόθεσμη ιστορία ανάπτυξης» -θυμηθείτε σχετική ανάλυση της στήλης εδώ- και παρά το πρόσφατο ράλι εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει την ανοδική πορεία.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Εκεί που βλέπουμε πολλές οικονομίες να αρχίζουν να επιβραδύνουν, στην περίπτωση της Ινδίας βλέπουμε την έναρξη μιας πολύ σημαντικής ανάκαμψης... Εξετάζουμε μια οικονομία που θα μπορούσε να αναπτυχθεί με διψήφιους ρυθμούς ονομαστικού ΑΕΠ για το άμεσο μέλλον... Δεδομένου του ράλι που έχει λάβει χώρα τον τελευταίο καιρό, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι οι μετοχές της χώρας είναι φθηνές αυτή τη στιγμή, όμως υπάρχει σημαντική ανοδική πορεία με βάση τις προοπτικές της ανάπτυξης».

Μάλιστα ο Αshley επισήμανε ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον πολλές εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, εκτίμηση που μας βρίσκει σύμφωνους.

Οι ιαπωνικές μετοχές επίσης, παρά τις ισχυρές επιδόσεις τους, παραμένουν ελκυστικές λόγω της σημαντικής αλλαγής της νομισματικής πολιτικής της περασμένης εβδομάδας, η οποία τους δίνει «περισσότερο χώρο να τρέξουν» κατά τον επικεφαλή στρατηγικής διεθνούς αγοράς της Goldman Sachs Asset Management.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες των μεγάλων οικονομιών που ετοιμάζονται να μειώσουν τα επιτόκια, η Τράπεζα της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα αύξησε για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια τα επιτόκια, ολοκληρώνοντας το «πείραμα» των αρνητικών επιτοκίων και των μη συμβατικών εργαλείων χαλάρωσης που είχαν ως στόχο την αναδιοργάνωση της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Όπως εύστοχα παρατήρησε ο Αshley, η Ιαπωνία είναι η μόνη μεγάλη οικονομία όπου ο πληθωρισμός αυτή την περίοδο δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση. Γι' αυτό και ο στόχος της Κεντρικής Τράπεζας τώρα είναι «να μην πνίξει τις πληθωριστικές πιέσεις», αλλά «να τις αγκαλιάσει». (σ.σ: Ως ένα σημείο βέβαια).

Γιατί έχει αυτό σημασία για τις ιαπωνικές εταιρείες; Γιατί θα τους δώσει μεγαλύτερη ισχύ ως προς τις τιμές.

Έτσι, εξετάζοντας τις ανεπτυγμένες αγορές αυτή τη στιγμή, η Ιαπωνία είναι η πιο ελκυστική τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.