Οι εταιρείες απολύουν, οι αγορές πανηγυρίζουν
Shutterstock
Shutterstock

Οι εταιρείες απολύουν, οι αγορές πανηγυρίζουν

Εταιρεία ανακοινώνει μείωση κύκλου εργασιών κατά 7%, στα 4,28 δισ. δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023, από 4,62 δις δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και καθαρά κέρδη 313 εκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση με καθαρά κέρδη 394 εκατομμυρίων δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η μείωση των πωλήσεων στην Ασία, οι αντίθετοι άνεμοι λόγω των επιχειρηματικών διαταραχών στο Ισραήλ και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής, αλλά και ο αυξημένος φορολογικός συντελεστής- από 25,4% σε 37,6%-  λόγω της αλλαγής στο γεωγραφικό μείγμα κερδών της εταιρείας, είναι οι κύριοι λόγοι της μειωμένης κερδοφορίας της. Προφανώς οι λόγοι αυτοί βαραίνουν και το τρέχον τρίμηνο.

Τουλάχιστον η μείωση της κερδοφορίας ήταν μικρότερη από αυτή που περίμενε η FactSet - 0,88 δολάρια/μετοχή έναντι 0,54 – και οι καθαρές πωλήσεις μειώθηκαν στα 4,28 δισ. έναντι των 4,19 δις δολαρίων των εκτιμήσεων.

Όσον αφορά τώρα την καθοδήγηση της εταιρείας για το υπόλοιπο του τρέχοντος οικονομικού έτους, προβλέπονται προσαρμοσμένα κέρδη 2,08 έως 2,23 δολ. ανά μετοχή, μειωμένα από προηγούμενη πρόβλεψη 2,17 έως 2,42 δολ. Στις καθαρές πωλήσεις παρατηρείται μια μικρή βελτίωση με τις εκτιμήσεις να τοποθετούνται πλέον στην περιοχή του -1% έως 1%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης -2% έως 1%.

Πώς θα περιμένατε να αντιδράσει η μετοχή της οποίας τα αποτελέσματα μόλις περιγράψαμε στο χρηματιστηριακό ταμπλό;

Πάντως σίγουρα όχι με άνοδο της τάξης του 13%- 17% με προσυνεδριακές επιδόσεις ακόμα και στο +19%.

Ο λόγος είναι για την Estée Lauder και το «χαρτί» που εκτόξευσε τις επιδόσεις της στο χρηματιστηριακό ταμπλό είναι οι ...απολύσεις.

Η γίγαντας των καλλυντικών ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις εργατικού δυναμικού 3% έως 5%  και θα περικόψει εως και 3000 θέσεις εργασίας με στόχο  να επανακτήσει τα περιθώρια κέρδους και να ανεβάσει τα λειτουργικά κέρδη στα 1,1 -1,4 δις δολάρια,  έναντι αντίστοιχης πρόβλεψης για 800 εκατ. έως 1 δις δολ. που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο για την επόμενη διετία.

Οι επενδυτές «χαιρέτησαν» το σχέδιο αναδιάρθρωσης, με στόχο να καταστήσει την εταιρεία πιο ευέλικτη και κερδοφόρα, οδηγώντας την μετοχή στο μεγαλύτερο άλμα της από τον Νοέμβριο του 2011.

Η  Estée Lauder λοιπόν μπαίνει κι αυτή στον χορό των απολύσεων, ακολουθώντας  το παράδειγμα ουκ ολίγων αμερικανικών κολοσσών όπως η Meta, η Amazon, η Alphabet, η Citigroup, η Macy’s, η United Parcel Service, αλλά και ευρωπαϊκών εταιρειών όπως η Deutshe Bank, η Maersk κ.α, σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσουν τα υψηλά περιθώρια κερδοφορίας,  αλλά αυτή τη φορά από την πλευρά της μείωσης του κόστους, μιας και η οικονομική αβεβαιότητα  και η ήδη υψηλές τιμολογήσεις στα προϊόντα και τις υπηρεσίες δεν αφήνουν άλλες εναλλακτικές.

Η Amazon έδωσε πρώτη το έναυσμα ήδη από το 2022, με τον μεγαλύτερο κύκλο απολύσεων που επηρέασε 35.000 εργαζομένους.  

Συνολικά από τις Big Tech το 2022 απολύθηκαν πέριξ των 150.000 εργαζομένων και το 2023 απολύθηκαν  240.000 εργαζόμενοι, με τις μαζικές μειώσεις εργατικού δυναμικού να προέρχονται κυρίως από τις Google, Amazon, Microsoft, Yahoo, Meta και  Zoom.

Το 2024 αναμένεται η τάση αυτή να συνεχιστεί, με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ να συνεχίζουν να ανακοινώνουν νέες περικοπές θέσεων εργασίας. Ήδη έχουν ανακοινωθεί νέες απολύσεις από τις PayPal, Microsoft, Αlphabet, Discord, eBay, Riot Games, Tik Tok,Amazon, Salesforce, Skygroup, Business Insider, Paramount Global, Aurora Innovation, Los Angeles Times, Walt Disney, Unity Software.

Εντύπωση δε έκανε πριν λίγες ημέρες ο Ζάκερμπεργκ, όταν ανακοίνωσε ότι παρά τη μείωση του προσωπικού της Μeta κατά 22% το 2023, σχεδιάζει να διατηρήσει το προσωπικό «στον ελάχιστο δυνατό αριθμό τόσο το 2024 όσο και μετά, «μέχρι τη στιγμή που πραγματικά αυτό δεν θα φτάνει για να λειτουργήσει η εταιρεία».

Το χρηματιστηριακό ταμπλό απέδωσε κέρδη έως και 20% στη μετοχή της Μeta μετά τις νέες ανακοινώσεις του Ζάκερμπεργκ, καθώς πρόκειται για μια τακτική που το 2023 εκτίναξε τα περιθώρια, με έσοδα σε επίπεδο πλήρους έτους αυξημένα κατά 16% και  κέρδη αυξημένα κατά 69% την ίδια περίοδο, στα 39 δις δολάρια. 

Αν και οι απολύσεις στις Big Tech ως ένα σημείο είχαν νόημα ως το νομοτελειακό αποτέλεσμα τόσο της υπερανάπτυξης στη διετία των μεγάλων lockdown εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, όσο και της επιβράδυνσης σε αρκετές περιοχές της Ασίας και της αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω της επαναδιάταξης των εφοδιαστικών αλυσίδων ελέω της αποπαγκοσμιοποίησης, εντούτοις δεν είμαστε βέβαιοι ότι από ένα κρίσιμο επίπεδο και μετά θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. 

Πόσο κοντά είμαστε σε αυτό το επίπεδο; O χρόνος θα δείξει. Σίγουρα όμως θα ήταν καλό να μην φτάσουν οι εταιρείες σε σημείο να «μην  μπορούν να λειτουργήσουν». Ας μην ξεχνάμε ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί βασίζονται στην καινοτομία και η καινοτομία βασίζεται με τη σειρά της στο ταλέντο. Όσο και να βασιζόμαστε στην ΑΙ, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που μπορεί να αντικαταστήσει τα φωτεινά μυαλά της «Έρευνας και Ανάπτυξης».

Οι απολύσεις «διαχεόνται παντού»

Όπως αναφέραμε πιο πάνω δεν είναι μόνο ο τεχνολογικός τομέας που βάζει βαθύ μαχαίρι στις θέσεις εργασίας, προκειμένου να διατηρήσει τις υψηλές επιδόσεις και να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των μετόχων μέσω μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων. 

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας προσπαθεί επίσης να τονώσει την κερδοφορία του και να επιστρέψει ρευστό στους μετόχους, μέσω της μείωσης των θέσεων εργασίας. 

Μετά τις αμερικανικές τράπεζες που προχώρησαν σε αθρόες απολύσεις το 2023 αλλά και το 2022, η Deutsche Bank την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι  σχεδιάζει να καταργήσει 3.500 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η διοίκηση της τράπεζας έθεσε ως στόχο την επιστροφή 1,6 δισ. ευρώ στους μετόχους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών αξίας 675 εκατ. ευρώ.

O κλάδος της ναυτιλίας επίσης μειώνει θέσεις εργασίας, με την AP Møller-Maersk τη δεύτερη σε μέγεθος στον κόσμο ναυτιλιακή εταιρεία, να έχει ανακοινώσει ήδη από τον Νοέμβριο του 2023 ότι σχεδιάζει να καταργήσει τουλάχιστον 10.000 θέσεις εργασίας, καθώς η άνθιση της ναυτιλίας εμπορευματοκιβωτίων λόγω της πανδημίας έδωσε τη θέση της στην ασθενέστερη ζήτηση και την πλεονάζουσα μεταφορική ικανότητα.

Η Maersk, επέβαλε αυστηρά μέτρα περιορισμού του κόστους κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους προκειμένου  να αμβλύνει αποτελεσματικά τον αντίκτυπο των δύσκολων συνθηκών της αγοράς, ενώ κάποια από αυτά τα μέτρα επεκτείνονται έως και  το 2024, με σκοπό το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της να μειωθεί κάτω από 100.000 θέσεις και ως εκ τούτου το συσσωρευμένο αποτέλεσμα να μειώσει το κόστος πωλήσεων, γενικών και διοικητικών εξόδων της Maersk για το 2024 κατά 600 εκατ. δολάρια.

Από τον χρηματοοικονομικό τομέα λοιπόν, έως τις πολυεθνικές του λιανεμπορίου και τις πλατφόρμες streaming και από την ενέργεια έως τις φαρμακευτικές, ο σχεδιασμός για περικοπές κόστους μέσω της μείωσης θέσεων εργασίας συνεχίζεται ακάθεκτος. 

Ο σκοπός είναι να διασφαλιστούν τα περιθώρια κερδοφορίας που βάλλονται από τα αυξημένα επιτόκια δανεισμού, τη μείωση της κατανάλωσης, την οικονομική επιβράδυνση στην κινεζική αγορά και το νέο εκκολαπτόμενο έμφραγμα στις εφοδιαστικές αλυσίδες εξαιτίας της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Η επενδυτική κοινότητα γιορτάζει προς το παρόν τη διάθεση των πολυεθνικών να διατηρήσουν υψηλά μερίσματα και επαναγορές ιδίων παρά την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει το 2024. 

Όμως, όπως για όλα τα πράγματα, έτσι και για τον κόσμο των αγορών και του επιχειρείν η ισορροπία είναι το παν. Και υπάρχει ένα όριο του πόσο μπορείς να μειώσεις το πιο σημαντικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης, που δεν είναι άλλο από τους εργαζομένους. 

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.