Εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει την απειλή του για επιβολή δασμών 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επιβάλει υψηλότερους δασμούς στους συμμάχους της Αμερικής σε σύγκριση με το 30% που ισχύει σήμερα για την Κίνα.
Ωστόσο, την Κυριακή, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αναβάλει την επιβολή των δασμών στην ΕΕ από την 1η Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Πράγματι, όταν πρωτοανακοινώθηκαν οι δασμοί, οι αναλυτές δεν ήταν πεπεισμένοι ότι η δήλωση του Τραμπ είχε μεγάλο βάρος. Καταρχάς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε τη λέξη «σύσταση» — μια πρόταση και όχι μια σαφή οδηγία. Ο Τραμπ έχει επίσης κάνει πίσω σε περισσότερες από μία περιπτώσεις όσον αφορά τους εισαγωγικούς δασμούς: αναστέλλοντας τους «αμοιβαίους» δασμούς και μειώνοντας τα εμπορικά εμπόδια με την Κίνα, αν και και τα δύο σε προσωρινή βάση.
Οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν αντέδρασαν έντονα σε σύγκριση με την αρχική ανακοίνωση των δασμών από τον Τραμπ στις 2 Απριλίου, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές αρχίζουν να αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις ανακοινώσεις σχετικά με τους δασμούς.
Η πρόταση για δασμούς 50% στην ΕΕ είναι κυρίως «διαπραγματευτική τακτική», έγραψε η Barclays σε σημείωμά της την Παρασκευή.
Ωστόσο, οι αγορές σημείωσαν πτώση την εβδομάδα αυτή — ο S&P 500, ο Dow Jones Industrial Index και ο Nasdaq Composite έχασαν περισσότερο από 2% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου — καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου αυξήθηκαν.
Η πώληση των ομολόγων του Δημοσίου προήλθε ως αντίδραση στο νομοσχέδιο για τη φορολογία του Τραμπ, το οποίο εκτιμάται ότι θα προσθέσει 2,3 τρισ. δολάρια στο ομοσπονδιακό έλλειμμα.
Έτσι, ενώ οι επενδυτές φαίνεται να συμβιβάζονται με τις ανακοινώσεις του Τραμπ για τους δασμούς, ο πρόεδρος έχει πολλά περισσότερα όπλα στο οπλοστάσιό του για να κρατήσει τις αγορές σε αναβρασμό.