Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα αρχίσει να στέλνει επιστολές στις μεγάλες οικονομίες έως την Παρασκευή, στις οποίες θα περιγράφονται οι δασμολογικοί συντελεστές στους οποίους θα υπόκεινται οι εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι δασμοί θα κυμαίνονται μεταξύ 10% και 20% ή 60% έως 70% και ότι θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, ο Τραμπ αναγνώρισε την πολυπλοκότητα της προσπάθειας σύναψης εμπορικών συμφωνιών με πάνω από 170 έθνη και τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα παραλείψει πλέον λεπτομερείς διαπραγματεύσεις, επιβάλλοντας ενιαίους δασμούς. Δήλωσε επίσης ότι 10 έως 12 χώρες θα λάβουν την πρώτη παρτίδα επιστολών την Παρασκευή.
Τα σχόλιά του σηματοδοτούν σαφή μετατόπιση σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις ότι ο Λευκός Οίκος θα φτάσει σε 90 εμπορικές συμφωνίες σε 90 ημέρες, σύμφωνα με το Investing.
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει εμπορικές συμφωνίες μόνο με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ, καθώς και μια συμφωνία - πλαίσιο με την Κίνα.
Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο τη θέσπιση σαρωτικών εμπορικών δασμών κατά των μεγάλων οικονομιών, αλλά ανέβαλε την επιβολή τους κατά 90 ημέρες, έως τις 9 Ιουλίου, δίνοντας στις χώρες περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε συμφωνίες με την Ουάσινγκτον.
Αρκετές χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία, φάνηκαν να σπεύδουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτευχθεί συμφωνίες.
Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τώρα δασμούς που κυμαίνονται από 20% έως 50%, με τον Τραμπ να αφήνει πρόσφατα να εννοηθεί ότι δεν θα παρατείνει την προθεσμία της 9ης Ιουλίου.
FT: Οι ΗΠΑ απειλούν την ΕΕ με δασμούς 17% στις εξαγωγές τροφίμων
Οι ΗΠΑ απειλούν να επιβάλουν δασμούς 17% στις αγροτικές εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντείνοντας την εμπορική αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες ενόψει της καταληκτικής προθεσμίας της 9ης Ιουλίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζητά σημαντικές παραχωρήσεις από την ΕΕ και προειδοποιεί πως, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα επιβάλει δασμούς 20% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και κυβέρνησης Τραμπ βρίσκονται σε αδιέξοδο, με Ευρωπαίους διπλωμάτες να αναφέρουν την Παρασκευή ότι δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Καθώς οι ελπίδες για συνολική συμφωνία εξανεμίζονται, οι Βρυξέλλες εξετάζουν την επέκταση του υφιστάμενου καθεστώτος, προκειμένου να αποφευχθούν οι προγραμματισμένες αυξήσεις δασμών.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στοχεύσουν τις ευρωπαϊκές αγροτικές εξαγωγές με δασμούς 17%, όπως ανέφεραν τρεις αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Η απαίτηση αυτή διατυπώθηκε λίγο πριν την προθεσμία, ενώ η Ουάσιγκτον προειδοποιεί ότι, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, οι δασμοί θα ανέλθουν στο 20% για όλες τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.
Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ ευρείες εξαιρέσεις από ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τις αμερικανικές εταιρείες, καθώς και μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ.
Ο Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, ενημερώθηκε για το αμερικανικό αίτημα στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη και το μετέφερε στους 27 πρεσβευτές των κρατών - μελών την επομένη.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την Πέμπτη την ελπίδα για «κατ’ αρχήν συμφωνία» που θα επιτρέψει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ενώ η αμερικανική πλευρά πιέζει για δεσμευτικές συμφωνίες έως την ημερομηνία-ορόσημο του Τραμπ.
Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ επιβαρύνεται με δασμούς 50% στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου προς τις ΗΠΑ, δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους, καθώς και δασμό 10% στα περισσότερα άλλα προϊόντα και όπως αναφέρει το Reuters: Το μπλοκ έχει εγκρίνει ένα πακέτο αντιμέτρων ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν το έχει ενεργοποιήσει.
Παράλληλα, εξετάζει και ένα δεύτερο πακέτο, το οποίο αρχικά ανερχόταν σε 95 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά έχει περιοριστεί στα 72 δισεκατομμύρια ύστερα από πιέσεις ορισμένων κρατών-μελών, σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές.
Οι διαπραγματευτές της ΕΕ είχαν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον γνωρίζοντας ότι ίσως δεν καταφέρουν να πείσουν τις ΗΠΑ να μειώσουν τον βασικό δασμό κάτω από το 10%. Ωστόσο, στόχευαν στην άμεση άρση των δασμών σε βασικούς τομείς όπως η αεροπορική βιομηχανία και τα ανταλλακτικά, καθώς και στη μείωση των δασμών για τα αυτοκίνητα και τα μέταλλα.
Μια τρίτη πηγή περιέγραψε την κατάσταση μετά τις συνομιλίες ως «ακόμα πολύ ρευστή και δύσκολα προβλέψιμη», ενώ μια άλλη χαρακτήρισε τις προοπτικές «ζοφερές».