Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Ιανουάριος με το «10» το καλό
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Ιανουάριος με το «10» το καλό

Ο Ιανουάριος ήταν τόσο πυκνός μήνας χρηματιστηριακά που για τους εμπλεκόμενους (βλ. τους έχοντες στενή επαφή με την οθόνη) ήταν σαν να έχει περάσει περίπου ένας χρόνος.

Το Χρηματιστήριο βρήκε ρυθμό, ξαναέγινε αγορά όχι μόνο επειδή μοιράστηκαν κέρδη σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων αλλά επειδή απέκτησε ένα στοιχειώδες βάθος που στην πρώτη διόρθωση συγκράτησε την προσφορά.

Μάλιστα η ενδοσυνεδριακή συμπεριφορά πολλών μετοχών θυμίζει  πια άλλες εποχές και ενδεχομένως συνδέεται με ποιοτικότερες και περισσότερες παρουσίες επενδυτών στα μετοχολόγια. 

Στα highlights λοιπόν του 21 πρώτων συνεδριάσεων της χρονιάς είδαμε τα εξής:

  • Το Γενικό Δείκτη μετά από 8 χρόνια να ξεπερνά το ορόσημο των 1.000 μονάδων με μέσες ημερήσιες συναλλαγές 91,6 εκατ. ευρώ. Οι συναλλαγές είναι αυξημένες κατά 68% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 14% σε σχέση με πέρυσι. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 10,01% ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έφθασε τα 71,2 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 7,3% σε σχέση με πέρυσι.
  • Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η άνοδος υποστηρίχθηκε με… εκροές 35,2 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά μετοχικά αμοιβαία. Από την άλλη πλευρά σημαντικές αγορές είχαμε από ξένα χαρτοφυλάκια (Fairfax, Helikon) το οποίο μας προιδεάζει για ένα μήνα δυνατών εισροών από το εξωτερικό.
  • Το αξιόχρεο της χώρας αναβαθμίστηκε κατά μία μονάδα από την Fitch. Πλέον οι 3 από τους τέσσερις οίκους που λαμβάνονται υπόψη από την ΕΚΤ αλλά και από επενδυτές ομολόγων έχουν την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. 
  • Όσες εταιρίες ανακοίνωσαν εταιρικά αποτελέσματα, το μέγεθος της δραστηριότητας τους το 2022 και τι περιμένουν το 2023 οδήγησαν σε θετικές αναθεωρήσεις. Στις Τράπεζες η Πειραιώς ενημέρωσε τους επενδυτές ότι αναμένει μια εξαιρετική χρονιά επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας. Όλα τα παραπάνω δημιούργησαν νέους λόγους αναθεωρήσεων των τιμών ενώ και η ανάλυση μετά από πολύ καιρό έκανε αισθητή την παρουσία της με καθημερινή σχεδόν παρουσία αξιολογήσεων. 
  • Ανακοινώθηκαν επιχειρηματικές συμφωνίες σε κατασκευές, ενέργεια, τράπεζες και πληροφορική. Κάποια από τα εγχειρήματα αυτά είναι υπό εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του α’ εξαμήνου συντηρώντας το ενδιαφέρον και εκτός χρηματιστηρίου.
  • Τα δύσκολα νούμερα του πληθωρισμού αρχίζουν να «μαλακώνουν». Η μείωση των ενεργειακών τιμών και των συμβολαίων του φυσικού αερίου στην καρδιά του χειμώνα έχει αναπτερώσει τις ελπίδες για χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και σταθεροποίηση των επιτοκίων. 

Ο Φεβρουάριος ξεκίνησε στο ίδιο τέμπο ανόδου και το ευχάριστο είναι ότι ακόμα δεν έχουμε δει φαινόμενα που να θεωρούνται μη ορθολογικά. Το εύκολο χρήμα στις αποτιμήσεις έχει σε μεγάλο βαθμό ενσωματωθεί και πλέον η επόμενη ανοδική κίνηση στα χαρτιά που θα ξεχωρίσουν θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση των υποσχέσεων στις επιδόσεις τους.

Τα χαρτοφυλάκια έχουν δυναμώσει από την άνοδο της αγοράς, δεν θα εκπλήξει αν οι ενεργοί κωδικοί επιστρέψουν σε επίπεδα άνω των 25.000. Προς το παρόν οι εκλογές δεν έχουν κάνει την αισθητή την επίδραση τους, στο μέτρο τουλάχιστον που είχε παρατηρηθεί σε πρόσφατες προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Και από ότι φαίνεται ο Φεβρουάριος θα κυλήσει σχετικά ήρεμα σε αυτό το μέτωπο, χρηματιστηριακά τουλάχιστον υπάρχει ένα μικρό ξέφωτο. Για το Μάρτιο βλέπουμε.