Ο χρυσός παραμένει το ασφαλές καταφύγιο για την επερχόμενη πληθωριστική καταιγίδα

Ο χρυσός παραμένει το ασφαλές καταφύγιο για την επερχόμενη πληθωριστική καταιγίδα

Τις θετικές προσδοκίες για την τιμή της ισοτιμίας του πολύτιμου μετάλλου σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ εξέφρασε το παγκόσμιο συμβούλιο χρυσού στην τακτική έκθεσή του.

Η βασική επιχειρηματολογία εδράζει στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και τις ακούσιες συνέπειες των επεκτατικών νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών που δημιουργήθηκαν για να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία, και δη σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία της πανδημικής εποχής.

Αναλυτικότερα, η μακρόχρονη έκθεση των μεγάλων οικονομιών σε τέτοιο περιβάλλον υψηλής ανάπτυξης και μηδενικών επιτοκίων, παραδοσιακά έχει πληθωριστικά αποτελέσματα, υποτίμηση των νομισμάτων και υψηλότερη έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου στα χαρτοφυλάκια, όπως οι μετοχές.

Επομένως, η ανατιμητική διάθεση του δολαρίου σε ένα συνειρμό συνεχιζόμενης κινδυνολογίας για εκτροχιασμό των τιμών στις ΗΠΑ και περαιτέρω αναγκαστικής παρέμβασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για αύξηση επιτοκίων, δεν θα σταθεί εμπόδιο στην αύξηση της τιμής της ισοτιμίας, καθώς η ανάγκη για χρυσό θα υπερκεράσει την αντίθετης κατεύθυνσης δυναμική της ενδυνάμωσης του δολαρίου.

Δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι σε περιπτώσεις έντονης μεταβλητότητας λόγω μεταβολών σε μακροοικονομικά δεδομένα, τα χρηματικά κεφάλαια τείνουν να αναζητούν "ασφαλή" καταφύγια, και ένα εξ αυτών είναι ο χρυσός.

Σε συνδυασμό με ελκυστικά επίπεδα της τιμής του χρυσού προς ώρας, τα παραπάνω θα μπορούσαν να ωθήσουν τους επενδυτές να προσθέσουν χρυσό στα χαρτοφυλάκιά τους και να υποστηρίξουν τη ζήτηση της κεντρικής τράπεζας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων στις κεντρικές τράπεζες κατά 200 τόνους στο β’ τρίμηνο του 2021 (333 τόνους για το α' εξάμηνο) 29% μεγαλύτερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας. Εξάλλου, παρουσιάστηκαν εισροές ύψους 40,7 τόνων από τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά - κυρίως - Αμοιβαία Κεφάλαια σε μέση τιμή 1.816 δολαρίων ανά ουγγιά.

Υπενθυμίζεται ότι η διακρατούμενη ποσότητα χρυσού άγγιξε τους 3.624 τόνους (περ. 206 δισ. δολάρια), προσεγγίζοντας και πάλι τα υψηλά του Οκτωβρίου 2020 (3.909 τόνοι). Έτσι, οι πιέσεις από το δύσκολο α' τρίμηνο εκροών εξομαλύνθηκαν, επαναφέροντας την τιμή του πολύτιμου μετάλλου σε τροχιά ανόδου.

Στην αγορά συναλλάγματος, η ισοτιμία του χρυσού παραμένει σε μεσοπρόθεσμη πλαγιοκαθοδική τάση, με άνω όριο και στόχο τα 1.870 δολάρια. Το κοντινό στοπ στις αγοραστικές θέσεις είναι η περιοχή των 1.785 δολαρίων (κλείσιμο 24ώρου), ενώ ενδεχόμενη προσπέλαση των 1.840 μπορεί να προσδώσει θετικό momentum.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αναμένονται τιμές άνω των 2.100 δολαρίων, έχοντας στο μυαλό μας και το πρόσφατα αναθεωρημένο ρυθμιστικό πλαίσιο ως προς την «επιβράβευση» στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών της διακράτησης χρυσού σε φυσική μορφή.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.