Ο γενικός δείκτης θα προεξοφλήσει την επενδυτική βαθμίδα
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο γενικός δείκτης θα προεξοφλήσει την επενδυτική βαθμίδα

Η εβδομάδα ξεκίνησε χωρίς ιδιαίτερο τεχνικό ενδιαφέρον στους σημαντικούς δείκτες με χαμηλό τζίρο και ελαφρά διάθεση αποκόμισης κερδών. Η αγορά εν όψει Χριστουγέννων κινείται με επιτόπιο άλμα και πάντως με την επικύρωση της κατοχύρωσης των 900 μονάδων.

Η εβδομάδα που διατρέχουμε εμφορείται από σημαντικές ειδήσεις κυρίως όσον αφορά στις νομισματικές πολιτικές: Σήμερα ανακοινώνεται ο πληθωρισμός για το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, αύριο αναμένεται η απόφαση για τα επιτόκια από την FED ενώ την Πέμπτη θα πάρει τη σκυτάλη η ΕΚΤ με τη δική της επιτοκιακή απόφαση και τις ανακοινώσεις της Λαγκάρντ και τέλος την Παρασκευή θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός για την Ευρωζώνη. 

Την ίδια ημέρα θα έχουμε και την τελευταία αναδιάρθρωση δεικτών της χρονιάς. Στον FTSE η αλλαγή συνίσταται στην αντικατάσταση της Autohellas από τον ΑΔΜΗΕ.

Αυτά τα γεγονότα, ενδέχεται να δώσουν πνοή στον ασθενικό τζίρο δημιουργώντας τις κατάλληλες μετοχικές θέσεις εν όψει του κλεισίματος της χρονιάς, μιας χρονιάς που παρά τις διεθνείς απώλειες η ελληνική αγορά καταφέρνει να ξεχωρίζει και φαίνεται ότι θα κλείσει με θετικό πρόσημο πάνω από τις 893 μονάδες του κλεισίματος του 2021.

Το 2023 θα είναι πράγματι πολύ σημαντική χρονιά για τη χώρα και για την Ελληνική Οικονομία καθώς είναι εκλογική χρονιά και επιπροσθέτως αναμένεται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 12 χρόνια, γεγονός που θα σημάνει την έλευση επενδυτικών κεφαλαίων και για την οικονομία αλλά και για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ήδη η Scope Ratings οίκος που ακόμα δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ αλλά πολύ πιθανά θα αναγνωρισθεί μελλοντικά, στις 2 Δεκεμβρίου, αναβάθμισε τις προοπτικές μας από ουδέτερες σε θετικές (ΒΒ+) προσεγγίζοντας κατά μισό βήμα πλέον  την επενδυτική βαθμίδα.

Η μείωση του δημοσίου χρέους που ο Οίκος τοποθετεί στο 169,3% φέτος ως ποσοστό του ΑΕΠ, η αταλάντευτη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και μετά τις εκλογές, η συνεχιζόμενη  ευρωπαϊκή στήριξη και η συνέχεια στην εξυγίανση του ισολογισμού των τραπεζών, αποτελούν απαράβατους όρους για τον οδικό χάρτη προς την ανώτερη αξιολόγηση.

Ομοίως, στην DBRS, ένας από τους τέσσερις αναγνωρισμένους οίκους για τις αξιολογήσεις των χωρών που μας θέτει ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ο Co-Head Sovereign Ratings της εταιρείας Thomas Torgerson, μιλώντας στο πάνελ συζήτησης για την ελληνική οικονομία «Greek Economy Roundtable», ανέφερε  ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει καλή πρόοδο αυξάνοντας την ανθεκτικότητά της έναντι των κραδασμών εφαρμόζοντας οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και με τη βοήθεια Ευρωπαίων εταίρων.

Επισήμανε δε, ότι οι μελλοντικές ενέργειες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας πιθανότατα θα εξαρτηθούν από τις προοπτικές ανάπτυξης, τη συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις και τη δέσμευση της Ελλάδας για μείωση του δημόσιου χρέους.

Όσον αφορά στην αγορά, είναι σύνηθες να προεξοφλούνται τέτοια μεγάλα επιδραστικά γεγονότα και πόσω μάλλον η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μετά από πολλά χρόνια απομείωσης του ΑΕΠ και εκτόξευσης του δημοσίου χρέους.

Αυτό συμβαίνει κάποιους μήνες πριν από την έλευσή τους και οι επενδυτές θα αντιληφθούν από την κίνηση της αγοράς, τις διαθέσεις των μεγάλων επενδυτών στους δεικτοβαρείς  κυρίως τίτλους, καθώς θα θελήσουν να πάρουν θέση σε προγενέστερο χρόνο από την όποια θετική ετυμηγορία.

Για αυτό το λόγο, πρέπει να παρακολουθούμε στενά και τους μεγάλους δείκτες, που αποτυπώνουν την κίνηση των blue chips αλλά και τις επιμέρους μετοχές οι εταιρείες των οποίων θα επωφεληθούν από το Ταμείο Ανάπτυξης, το ΕΣΠΑ που έχει ξεκινήσει να τρέχει, αλλά και τις ενδεχόμενες μεταβολές του διεθνούς περιβάλλοντος, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακόμα σε φάση συμπίεσης των πληθωριστικών πιέσεων και προσπάθεια αναχαίτισης του ενεργειακού κόστους.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ –ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ


Στη μεγάλη εικόνα, το παραλληλόγραμμο με τη διακεκομμένη γραμμή περικλείει την κίνηση του Γενικού Δείκτη από τον Απρίλιο του 2021 που «συμπιέζεται» σε σχετικά στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ των 778 μονάδων (ισχυρότατη στήριξη) και του υψηλού των 973,27 μονάδων του Φεβρουαρίου του 2022. Η λύση ενός τέτοιου σχηματισμού θα προσδώσει σημαντική ανοδική κίνηση με την υπέρβαση του υψηλού. Ως τότε, όπως επισημαίνεται στο γράφημα, αξιόλογη αντίσταση αποτελούν οι 930 μονάδες, ενώ όσον αφορά τις στηρίξεις, οι 900 και οι 880 μονάδες είναι τα σημεία κλειδιά. Ο εβδομαδιαίος ταλαντωτής RSI 14 στις 59 μονάδες, απέχει από την υπεραγορασμένη ζώνη και τρέφει  ανοδικές προσδοκίες στους κατέχοντες θέσεις.

FTSE – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ


Για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, ο δείκτης κινείται έχοντας διαφύγει ανοδικά της περιοριστικής κατερχόμενης G από τα υψηλά του Φεβρουαρίου 2022. Οι 2177 μονάδες, είναι το σημαντικό σημείο στήριξης, ενώ ανοδική διάσπαση των 2254 μονάδων, θα προσδώσει τη δυναμική προς τα υψηλά έτους, που είναι και τα υψηλά του Ιανουαρίου του 2020. Όχι τυχαία, το σημείο αυτό, καταγράφει την ΕΝΑΡΞΗ των δυο μεγάλων κρίσεων που ζούμε, της πανδημικής και του πολέμου που επέφεραν σημαντικές οικονομικές αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.