Ο «βραχνάς» των επιτοκίων επέστρεψε στις αγορές
Shutterstock
Shutterstock

Ο «βραχνάς» των επιτοκίων επέστρεψε στις αγορές

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η εβδομάδα για τα  ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το «βαρύ πυροβολικό», τη γερμανική και γαλλική αγορά να σημειώνουν εβδομαδιαίες απώλειες πέριξ του 3%, ενώ με απώλειες -αν και σαφώς κομψότερες- έκλεισε και η μητέρα των αγορών, ο S&P500.

Οι  ανησυχίες για την πορεία της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια ανάπτυξη ήταν η βασική αφορμή της καθόδου, με την επόμενη εβδομάδα να αποκτά βαρύνουσα σημασία για την τεχνική εικόνα των αγορών.

Ο γερμανικός δείκτης Dax φλερτάρει ανοικτά πλέον με τον μέσο κινητό των 100 ημερών στις 15658 μονάδες, έχοντας χάσει για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2023 τον 55άρη του, ο οποίος οριοθετείται στις 15930 μονάδες. Πιθανή  αδυναμία την επόμενη εβδομάδα να επανέλθει πάνω από τον 55άρη, συνοδευόμενη από μια καθοδική διάσπαση της ζώνης των 15650-15680 μονάδων σε κλείσιμο εβδομάδας,  θα επιβαρύνει αρκετά την τεχνική εικόνα του δείκτη, ανοίγοντας τον δρόμο για τις 15330 μονάδες, ή και για τις 15100 μονάδες.

Η μητέρα των αγορών εμφανίζει  σαφώς μια πιο «άνετη» τεχνική εικόνα σε σχέση με εκείνη των ευρωπαϊκών αγορών, με την επαναφορά της όμως πάνω από τις 4357 μονάδες  να παίζει πρωτεύοντα ρόλο, μιας και η απώλεια τους «ανοίγει» τον δρόμο για τις 4295, τις 4253 μονάδες… και βλέπουμε.  (σ.σ: Στο άρθρο θερινό ηλιοστάσιο η στήλη έχει καταθέσει την άποψη της όσον αφορά τους λόγους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν  τον S&P500 πέριξ των 4000-4200 μονάδων). 

Ο πληθωρισμός είναι εδώ και «σπρώχνει» εκ νέου τα επιτόκια

Οι αποφάσεις τεσσάρων Κεντρικών Τραπεζών στην Ευρώπη να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια τους, επανέφεραν τους φόβους ότι ο  επίμονος πληθωρισμός έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο.

Πέραν της ΕΚΤ που έχει διευκρινίσει εδώ και καιρό ότι θα συνεχίσει την ανοδική πορεία των επιτοκίων της και ως εκ τούτου η  αγορά προεξοφλεί με πιθανότητα 92% μια επιπλέον αύξηση 25 μ.β στη συνεδρίαση του Ιουλίου, η πορεία του πληθωρισμού σε Μ. Βρετανία και Νορβηγία ώθησε τις Κεντρικές τους τράπεζες να ξαφνιάσουν τις αγορές, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και όχι κατά 25 μβ που ήταν το αναμενόμενο, στο 5,00% και στο 3,75% αντίστοιχα.

Η αγορά πλέον προεξοφλεί από την BoE αύξηση επιτοκίων κατά 25 μβ στη συνεδρίαση του Αυγούστου, ενώ τιμολογεί με πιθανότητα 70% τα επιτόκια να αυξηθούν κατά 50 μβ και τερματικό επιτόκιο στο 6,16% στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. 

Όσον αφορά την Κεντρική Τράπεζα  της Νορβηγίας, είναι αρκετά πιθανόν να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση επιτοκίων στην συνεδρίαση του Αυγούστου. 

Στην Ελβετία, η SNB αύξησε τα επιτόκια όπως αναμένονταν κατά 25μβ, στο 1,75%, με την Κεντρική Τράπεζα να σηματοδοτεί ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω εάν χρειαστεί αλλά και να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος.(σ.σ: καλό είναι να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή την επισήμανση).

Η αγορά τιμολογεί το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μβ στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου  από την SNB με πιθανότητα 83%. 

Περνώντας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Fed Powell σε ομιλία του στη Γερουσία επανέλαβε ότι η πλειοψηφία των μελών της Fed εκτιμά ότι θα χρειαστούν δυο ακόμα αυξήσεις επιτοκίου αναφοράς κατά 0,25% έως του τέλος του έτους, η πραγματοποίηση των οποίων θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Υπερθεμάτισε μάλιστα για άλλη μια φορά  όσον αφορά την προσήλωση της Fed στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.

Οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων κατά 25μβ από την Fed στην συνεδρίαση της 26ης  Ιουλίου ενισχύθηκαν στο 72%, σύμφωνα με την τιμολόγηση της αγοράς, ενώ στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι πιο αισιόδοξη φάνηκε η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, η οποία  εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας έχει μειωθεί, καθώς η απασχόληση είναι σχετικώς ισχυρή και ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται. Όπως θα δούμε όμως παρακάτω, οι δείκτες PMI που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα μάλλον μας καθιστούν σκεπτικούς απέναντι σε αυτή την αισιοδοξία.

Δολάριο και πετρέλαιο

Η διστακτικότητα για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου λόγω ενίσχυσης της εκτίμησης ότι τα επιτόκια σημαντικών Κεντρικών Τραπεζών θα διαμορφωθούν υψηλότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ευνοεί το δολάριο των ΗΠΑ. 

Η ισοτιμία ευρώ/δολάριο παρουσιάζει καθοδικές τάσεις μετά το υψηλό  έξι εβδομάδων στο 1,1012 . Η πρώτη μεγάλη στήριξη είναι στα 1,08 ενώ οι αντιστάσεις παραμένουν στο 1,1012 και 1,11.

Οι εκτιμήσεις για νέες αυξήσεις επιτοκίων και οι φόβοι μιας πιθανής ύφεσης που απορρέουν από την παραμονή τους σε αυξημένα επίπεδα, συνεχίζουν να πιέζουν το πετρέλαιο, παρά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες τα αποθέματα πετρελαίου παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρηση (-3,8 εκατ.). (σ.σ:Τα αποθέματα βενζίνης όμως κατέγραψαν αύξηση (479.000) για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα). 

Οι ανακοινώσεις για τις πρώτες μετρήσεις των δεικτών PMI για τον μήνα του Ιουνίου συνεπικούρησαν στην πτώση, με το  Brent να κλείνει  με απώλειες άνω του 4% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ προσοχή χρειάζεται αν την επόμενη εβδομάδα σπάσει καθοδικά τα 71,50 δολάρια/βαρέλι.

Το «μοιρολόι» των δεικτών PMI

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβράδυνε σημαντικά τον Ιούνιο, πλησιάζοντας πιο κοντά στη στασιμότητα, με τον κλάδο της μεταποίησης να χάνει και άλλο έδαφος σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της έρευνας HCOB των δεικτών PMI από την S&P Global.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών στο 50,3 από 52,8 τον Μάιο, πολύ πιο κάτω από τις εκτιμήσεις για  πτώση του δείκτη στο 52,5.

Ο δείκτης για τη δραστηριότητα στις υπηρεσίες διαμορφώθηκε επίσης σε χαμηλό πέντε μηνών, στο 52,4 από 55,1 τον Μάιο. 

Το μεγάλο πρόβλημα όμως των χτεσινών ανακοινώσεων ήταν ο αμιγώς μεταποιητικός δείκτης, ο οποίος  κατρακύλησε σε χαμηλό 37 μηνών στο 43,6 από 44,8, ενώ ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση διαμορφώθηκε σε χαμηλό οκτώ μηνών στο 44,6 από 46,4 τον προηγούμενο μήνα. 

Σημειωτέο ότι δύο ξεχωριστές έρευνες για τη Γερμανία και τη Γαλλία έδειξαν σημαντική επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ.

Δεδομένου ότι οι δείκτες μεταποίησης όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά εδώ και εδώ.

Έχουν ισχυρή συσχέτιση  με το ΑΕΠ και μας δίνουν την εικόνα της αγοράς ακριβώς τη στιγμή της δημοσίευσης τους,  προοιωνίζουν μια αυξημένη πιθανότητα η μεταβολή του ΑΕΠ της Ευρωζώνης να έχει και πάλι αρνητικό πρόσημο το τρέχον τρίμηνο. 

Ως στήλη εκτιμούμε ότι ακόμα και αν το βασικό σενάριο για μικρή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το β' τρίμηνο υλοποιηθεί, η υφεσιακή τάση στον δείκτη PMI μας προετοιμάζει για ένα  δύσκολο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη μια μη αμελητέα  επιδείνωση των βιβλίων παραγγελιών τους.  

Η ίδια εικόνα πάνω κάτω και για τις ΗΠΑ.Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας έχασε ένα μέρος της ορμής της τον Ιούνιο, με την ανάκαμψη στον κλάδο των υπηρεσιών να επιβραδύνει και τη μεταποίηση να συρρικνώνεται σύμφωνα πάντα με τις αρχικές μετρήσεις της  S&P Global.

 Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες υποχώρησε τον Ιούνιο στο 53,0 από 54,3 τον Μάιο, διολισθαίνοντας σε χαμηλό τριών μηνών. Τουλάχιστον στα θετικά συγκαταλέγεται ότι παρέμεινε πάνω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

 Στον κλάδο των υπηρεσιών η ανάπτυξη «έκοψε» ταχύτητα, με τον δείκτη για την επιχειρηματική δραστηριότητα να διολισθαίνει σε χαμηλό δύο μηνών στο 54,1 από 54,9 τον Μάιο. 

 Και στις ΗΠΑ όμως το «χαστούκι» έρχεται από τον κλάδο της μεταποίησης, με τον μεταποιητικό δείκτη PMI να κατρακυλά σε χαμηλό έξι μηνών στο 46,3 από 48,4 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης για την παραγωγή υποχώρησε στο 46,9, χαμηλό πέντε μηνών, από 51,0 προηγουμένως. 

 Όπως πολύ ορθά σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, Chris Williamson, αν και μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι καλύτερη στον κλάδο των υπηρεσιών, όπου η ζήτηση αποδεικνύεται ανθεκτική και η πρόσφατη παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων βοήθησε να ενισχυθεί η αισιοδοξία των επιχειρήσεων, το ερώτημα είναι πόσο ανθεκτική μπορεί να παραμείνει η ανάπτυξη στον κλάδο των υπηρεσιών εν μέσω της νέας υποχώρησης της μεταποίησης και των νέων αυξήσεων των επιτοκίων που επωάζει η Fed. 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.