NFTs vs Bitcoin σημειώσατε 1

NFTs vs Bitcoin σημειώσατε 1

Πολλοί είναι αυτοί που συγχέουν την αγορά του Bitcoin με τα NFTs. Κάνουν λάθος. Η τιμή του Bitcoin μπορεί να έχει μειωθεί, αλλά η αγορά του «Μη Υποκαταστάσιμου Κρυπτογραφικού Τεκμηρίου» στην ελληνική του μετάφραση, δεν έχει εξασθενίσει. Το φαινόμενο NFT κυριάρχησε στο πρώτο τρίμηνο του 2021, με χρονικό ορόσημο την 11η Μαρτίου και το ποσό ρεκόρ των 69 εκατομ. δολαρίων που σημείωσε το έργο του Beeple από τον οίκο Christie's.

Ένα μήνα αργότερα, στα μέσα Απριλίου, η τιμή του Bitcoin έφτασε στο αποκορύφωμά της περίπου στα 63.500 δολ. Από τότε η τιμή του κρυπτονομίσματος σε δολάρια έχει μειωθεί περισσότερο στο μισό. Ωστόσο, οι πωλήσεις των NFTs, όχι μόνο δεν παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά σύμφωνα με έκθεση της Dapp Industry, τις ξεπέρασαν στο δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Η DappRadar, η οποία παρακολουθεί τις πωλήσεις blockchain, διαπίστωσε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 τα NFTs απέφεραν 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, λίγο πάνω από τα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια του πρώτου τριμήνου. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα νούμερα δε λαμβάνουν υπόψη τις πωλήσεις που πραγματοποιούνται μέσω πλειστηριασμών, όπως έγινε με το τρανταχτό παράδειγμα του Beeple.

Από την ίδια έκθεση γίνεται γνωστό ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 111,46% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, με τον αριθμό των συστηματικών αγοραστών να εκτοξεύεται στο 151,89% την ίδια χρονική περίοδο. Αυτό το στοιχείο είναι πιο σημαντικό γιατί καταγράφεται μία νέα, ισχυρή τάση στη διεθνή κοινότητα των συλλεκτών.


Στο μεταξύ, η OpenSea που ειδικεύεται στην αγορά NFT, εκτιμάται τώρα στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς ο όμιλος κεφαλαίων της Silicon Valley, «Andreessen Horowitz», δείχνει την εμπιστοσύνη τους ρίχνοντας κι άλλο ρευστό στη συγκεκριμένη αγορά, με 100 εκατομμύρια δολάρια. Και αν νομίζει κανείς ότι ο επενδυτικός όμιλος ρισκάρει, αρκεί να δει ότι μόλις τον περασμένο Ιούνιο, η OpenSea κατέγραψε πωλήσεις αξίας 160 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τι κάνει τα NFTs τόσο ελκυστικά στους αγοραστές; Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι η απάντηση βρίσκεται απαραίτητα στην CryptoArt. Τα NFTs διαθέτουν σήμερα μία ταχέως αναπτυσσόμενη εφαρμογή που τα κάνει «κλειδιά» απαραβίαστα για μοναδική πρόσβαση σε εμπειρίες όπως τα ψηφιακά παιχνίδια, κάτι που οι ειδικοί πρόβλεψαν από καιρό ότι θα γινόταν το συγκριτικό πλεονέκτημα των μη πλαστογραφημένων token.

Καθόλου τυχαία τα μέλη ενός ψηφιακού club με τον ευφάνταστο τίτλο «Bored Ape Υacht Club» χρησιμοποιούν το NFT ως κάρτα μέλους για το ψηφιακό τους «Yacht», με πρόσβαση σε διακομιστή κι ομάδα chat. Σίγουρα, κάτι καλό κάνει η «Bored Ape» καθώς από το ξεκίνημά της το Μάιο πέτυχε πωλήσεις 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εξάλλου τα NFTs παρουσιάζουν εξαιρετική απόδοση και στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, το «Axie Infinity», ένα παιχνίδι play-to-earn (παίζεις για να κερδίσεις) όπου οι παίκτες αναπαράγουν και πωλούν "axies" που μοιάζουν με Pokemon, συγκέντρωσαν 30 εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες μόνο την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που ξεπερνά τα Ethereum, Bitcoin και κάθε άλλη κορυφαία εφαρμογή DeFi κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι πολλά από τα «κλασικά» NFTs ξεπεράστηκαν ή ότι δεν έχουν καλή απόδοση. Τα CryptoPunks, μια συλλογή 10.000 μοναδικών Punks που αποτελούν ψηφιακά πρόσωπα από pixel, δείχνονται ισχυρά στο χρόνο και μπορούν επάξια να πάρουν τον τίτλο του «χρυσού» των NFTs. Δύο Punks με αριθμό, 5002 (2017) και 5690 (2017), πουλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για 385.000 και 354.000 δολάρια αντίστοιχα.

Μερικά από τα πιο σπάνια Punks «άλλαξαν χέρια» το Μάιο στην «OpenSea» συγκεντρώνοντας 7,5 εκατομμύρια δολάρια. Εκτός από τους οίκους δημοπρασιών, φαίνεται όμως ότι και οι γκαλερί μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι πώλησης των NFTs. Αυτό ίσως θα μπορούσε να συνιστά προσοδοφόρα προοπτική για τις ελληνικές αίθουσες τέχνης. Κι αυτή που θα κάνει την αρχή, σίγουρα θα οδηγήσει τις εξελίξεις στη νεοσύστατη αγορά.