Νέο ράλι ή μεγάλη «βουτιά»;

Νέο ράλι ή μεγάλη «βουτιά»;

Την ώρα που τα χρηματιστήρια «γιορτάζουν» ένα από τα καλύτερα πρώτα τρίμηνα των τελευταίων δεκαετιών, ο πληθωρισμός στέλνει μικτά σινιάλα σε Αμερική και Ευρώπη. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, στις ΗΠΑ οι μεγάλες ανατιμήσεις συνεχίζονται, ενώ στην Ευρώπη ο πληθωρισμός τροφίμων παραμένει σε τροχιά εξασθένησης.

Όπως και να’ χει, για τις επιδόσεις των αγορών στο τρίμηνο που ξεκινά οι κεντρικές τράπεζες κρατούν την μπαγκέτα καθώς μπορούν με ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων να δώσουν τον τόνο για ένα νέο μεγάλο ράλι. Τι θα συμβεί, όμως, αν η Fed καθυστερήσει να μειώσει τα επιτόκια;

Μέχρι τα τέλη του 2023 οι περισσότεροι αναλυτές πίστευαν ότι ο Τζερόμ Πάουελ και η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν αυτοί που θα «αποφάσιζαν» την πορεία των αγορών μέσα στο 2024. Με άλλα λόγια, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, θα έδιναν ώθηση στις αγορές ή θα προκαλούσαν μία μεγάλη κατρακύλα, ανάλογα με το αν θα κατάφερναν να σκοτώσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν ύφεση, επιτυγχάνοντας δηλαδή τη λεγόμενη «ομαλή προσγείωση».

Στην πορεία, ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν. Βλέπετε, ο τεράστιος ενθουσιασμός, που μετουσιώθηκε σε επενδυτικό τσουνάμι, για την τεχνητή νοημοσύνη, αποδείχθηκε ο μεγάλος καταλύτης που έστειλε τα παγκόσμια χρηματιστήρια στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο ντόρος γύρω από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζει ορισμένα χαρακτηριστικά «φούσκας» - υπό την έννοια ότι πολλοί επενδύουν ανεξέλεγκτα σε οτιδήποτε σχετίζεται με την AI - αλλά κάλλιστα μπορεί να συντηρεί το χρηματιστηριακό ράλι για πολύ καιρό ακόμη.

Με όλα αυτά κατά νου, το πρώτο τρίμηνο του 2023 που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα δεν μπορεί παρά να είναι ιστορικών διαστάσεων, αφού τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, της Φρανκφούρτης, του Παρισίου και του Τόκιο, είδαν τους βασικούς τους δείκτες να σκαρφαλώνουν σε ιστορικά υψηλά και να ολοκληρώνουν το τρίμηνο είτε σε νέες κορυφές ή πολύ κοντά σε αυτές.

Το κακό για όσους περιμένουν τη συνέχιση του ράλι είναι ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πολλές από τις θετικές εξελίξεις, όπως τις μειώσεις των επιτοκίων και την αποφυγή της ύφεσης, την ώρα που όπως παραδοσιακά συμβαίνει δεν έχουν προεξοφλήσει κινδύνους που είναι πιο δύσκολο να προβλεφθούν όπως τους γεωπολιτικούς.

Αν, λοιπόν, δεν υπάρξει κάποιο μεγάλο γεωπολιτικό γεγονός, στην πλειονότητά τους οι αναλυτές συμφωνούν ότι μετοχές και ομόλογα έχουν μπροστά τους ένα θετικό τρίμηνο. Ιδιαίτερα για τις μετοχές, η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας υπόσχεται και ανθεκτικά εταιρικά κέρδη, τα οποία με τη σειρά τους θα δώσουν ακόμη μία αφορμή για άνοδο. Και όταν η Wall Street καλπάζει, είναι πιθανότερο να… παρασυρθούν και οι παγκόσμιες αγορές.

Με τον ρυθμό που καταρρίπτονται τα χρηματιστηριακά ρεκόρ, ο S&P 500 θα μπορούσε να ξεπεράσει σύντομα το επίπεδο που προέβλεπαν οι αναλυτές για το τέλος του 2024. Ο κορυφαίος δείκτης των παγκόσμιων αγορών βρίσκεται στις 5.254 μονάδες. Απέχει δηλαδή μόλις 4,68% από το επίπεδο των 5.500 μονάδων που είναι η πρόβλεψη πολλών αναλυτών για το τέλος του 2024. Ο στόχος για το τέλος του 2025 είναι στις 6.500 μονάδες αλλά μέχρι τότε πολλά μη αναμενόμενα μέχρι και εντελώς απρόσμενα μπορούν να συμβούν.

Για τα ομόλογα το σκηνικό είναι λίγο διαφορετικό. Μετά από το δ’ τρίμηνο του 2023 που ήταν από τα καλύτερα όλων των εποχών, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη της Bank of America, το πρώτο τρίμηνο του 2024 δεν ήταν και το καλύτερο. Όμως αυτό συνέβη γιατί οι κεντρικές τράπεζες διέψευσαν τις προσδοκίες που ήθελαν τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων να πραγματοποιούνται τον Μάρτιο. Τώρα, το τοπίο είναι πιο ξεκάθαρο και οι πρώτες μειώσεις αναμένονται τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Αν η Fed δεν απογοητεύσει τις αγορές, τότε τα ομόλογα μπορούν να σημειώσουν ράλι στο β’ τρίμηνο.