Νέα χαμηλά 5μήνου για τον τραπεζικό δείκτη του Χρηματιστηρίου

Νέα χαμηλά 5μήνου για τον τραπεζικό δείκτη του Χρηματιστηρίου

Προς τις 290 μονάδες – επίπεδα που είχε να τα δει από τα μέσα του περασμένου Μαΐου – κατρακυλά σήμερα ο τραπεζικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τον κλάδο να συνεχίζει να αποτελεί το κεντρικό βαρίδι της αγοράς και η κύρια αιτία που παραμένει εγκλωβισμένη κάτω από τις 650 μονάδες όλους τους τελευταίους μήνες. 

Η κρίση του Covid-19 αλλά και η καταστροφική για τον τουρισμό σεζόν, έχει πολύ ξεκάθαρη νέα δυσμενή αντανάκλαση στον τραπεζικό κλάδο, με «φόρτωμα» επιπλέον τοξικών στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ιδρυμάτων, πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω την προσπάθεια εξυγίανσης. 

Φυσικά, καταλυτικό ρόλο στην αδυναμία που παρουσιάζει η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα παίζει η επάνοδος του γεωπολιτικού ρίσκου και οι διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας στην ΝΑ Μεσόγειο, που αποτρέπουν τους επενδυτές από οποιαδήποτε νέα ανοίγματα και καινούρια ρίσκα. 

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί (χωρίς τη σημερινή πτώση) κατά 66,53% τους 9,5 μήνες του 2020, όταν οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη είναι στο 30,58% και για τον FTSE 25 στο -34,22%. Στην αντίδραση της περασμένης εβδομάδας, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 6,67%, όπως έχει ήδη συμπληρώσει τριήμερο σερί πτώσης, ενώ έχει απωλέσει σχεδόν όλα τα κέρδη του περασμένου 5ημέρου. Σήμερα, απώλειες άνω του 2% έχουν οι Alpha Bank και Eurobank, στο -1,38% είναι η Εθνική, ενώ η Πειραιώς παραμένει αμετάβλητη. 

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης έχει πέσει στις 630 μονάδες με πτώση 0,85%, ενώ πιέσεις άνω του 1% δέχονται blue chips όπως Jumbo, Σαράντης, Fourlis, Motor Oil, Aegean Airlines, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Viohalco. Ο FTSE 25 χάνει εκ νέου τις 1.500 μονάδες έχοντας κατέλθει στις 1.493 μονάδες με απώλειες 1%, καθώς μόνο οι Lamda Development και ΓΕΚ Τέρνα κινούνται σε θετική τροχιά στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. 

Στο χώρο του Mid Cap ήπια θετικά κινούνται οι MIG, AVAX, Πλαστικά Θράκης, Intrakat, ΕΥΑΘ, Κρι Κρι και Profile, ενώ υποχωρούν οι Ικτίνος, ΙΑΣΩ, Attica Bank, Cenergy Holdings, Autohellas κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα έχει αλλάξει εντελώς, καθώς 77 μετοχές υποχωρούν έναντι μόλις 22 που ενισχύονται.