Να καλέσει η Κεφαλαιαγορά τον Αλ. Τσίπρα
Eurokinissi
Eurokinissi

Να καλέσει η Κεφαλαιαγορά τον Αλ. Τσίπρα

Aν οι απαντήσεις, που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ σχετικά με τη ΔΕΗ, είχαν εκληφθεί σαν σοβαρές, θα έπρεπε ήδη να είχαν κινητοποιήσει όχι μόνο τις εποπτικές αρχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δηλαδή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και τη Δικαιοσύνη. Διότι αρκετά από αυτά που είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, άπτονται εισαγγελέως και χρήζουν ενδελεχούς έρευνας από την πλευρά της ανεξάρτητης αρχής που εποπτεύει την ελληνική κεφαλαιαγορά. 

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε πως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, πραγματοποιήθηκε με σκανδαλώδη διαδικασία, η οποία χρήζει διερεύνησης. Και επειδή αναφέρθηκε σε διαδικασίες, που αφορούν εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα έπρεπε να περιγράψει το σκάνδαλο, ώστε να κινητοποιηθεί η Δικαιοσύνη και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για την προστασία των μετόχων της εταιρείας, της ευρύτερης επενδυτικής κοινότητας, αλλά και για τη δίωξη όσων παρέβησαν τον νόμο. 

Γιατί άραγε δεν έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη; 

Γιατί δεν έχει ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

Ανέφερε ακολούθως πως το ελληνικό δημόσιο σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου «πλήρωσε 100 εκατ. ευρώ για να απολέσει το 17% των μετοχών» στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού». Προφανώς, αναφέρεται στη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ το Νοέμβριο του 2021.

Μέσω αυτής της συμμετοχής, η ΕΕΣΥΠ, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, κατέχει πλέον το 34,12% των μετοχών της ΔΕΗ. Αν δεν είχε συμμετάσχει με αυτά τα 100 εκατ. ευρώ, στη προαναφερθείσα ΑΜΚ, το Ελληνικό Δημόσιο θα είχε απολέσει το κρίσιμο ποσοστό του 34%. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε πως με αυτό τον τρόπο δόθηκε «η δυνατότητα σε μια πολιτική, η οποία έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων, αυτών που έχουν τις μετοχές, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας με υπερκέρδη». 

Προφανώς, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και οι οικονομικοί του σύμβουλοι αγνοούν το γεγονός, ότι οι μέτοχοι της ΔΕΗ έχουν απολέσει από τον Νοέμβριο του 2021 που πραγματοποιήθηκε η ΑΜΚ μέχρι και σήμερα, το 44,5% των κεφαλαίων τους.

Παράλληλα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει πληροφορηθεί από τους επιτελείς του, ότι η ΔΕΗ έχει παρουσιάσει ζημίες στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της εταιρείας. 

Πού ακριβώς βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ, αισχροκέρδειες και υπερκέρδη; 

Είναι άραγε αισχροκέρδεια, η αρνητική απόδοση κατά -44,5% στο χαρτοφυλάκιο των μετόχων της ΔΕΗ; 

Είναι άραγε υπερκέρδος, το ζημιογόνο πρώτο εξάμηνο της ΔΕΗ; 

Γιατί δεν επισκέπτεται ο Αλέξης Τσίπρας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για να εξηγήσει όλο αυτό το κρεσέντο ανορθολογισμού, που εμείς δεν κατανοούμε;

Επιπλέον, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη διοίκηση της ΔΕΗ, την οποία κατήγγειλε πως έχει σπεύσει επαλειμμένα να χειραγωγήσει τις τιμές στο χρηματιστήριο της μετοχής της, με προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών. Μια κίνηση που χαρακτήρισε σαν αξιόποινη πράξη.

Ποια ακριβώς είναι η αξιόποινη πράξη; 

Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, που αποφάσισε για το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών με χρηματοδότηση από τα διαθέσιμα της εταιρείας; Μια απόφαση που ελήφθη με πλειοψηφία 99,96% των μετόχων που εκπροσωπήθηκαν στη γενική συνέλευση;

Ή μήπως είναι αξιόποινη πράξη η επαναγορά μετοχών, που είναι μια πάγια χρηματιστηριακή πρακτική, που χρησιμοποιείται από τις εισηγμένες εταιρείες σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη;

Αποτελεί χειραγώγηση, η επαναγορά μετοχών;

Δεν γνωρίζουμε αν το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί όλα όσα αφορούν τις αγορές και τα χρηματιστήρια, εκθέτοντας τον αρχηγό του. Ή αν προσπάθησε και πάλι να τον παρουσιάσει σαν άσχετο, ροκανίζοντας με αυτό τον τρόπο την καρέκλα του.

Σημασία έχει, ότι μετά από όλες αυτές τις καταγγελίες στις οποίες προέβη, θα πρέπει να κληθεί τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και από τη Δικαιοσύνη, για να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί. Διότι είναι εύκολα τα μεγάλα λόγια, ειδικά όταν δεν υπάρχει συναίσθηση των επιπτώσεων που τα ακολουθούν. Σε έναν τομέα τόσο ευαίσθητο, όπως είναι το Χρηματιστήριο και το ευρύτερο επενδυτικό οικοσύστημα.