«Ουσιαστική πρόοδος» έχει σημειωθεί στις συνομιλίες μεταξύ της αμερικανικής αντιπροσωπείας και του Κινέζου αντιπρόεδρου Χε Λιφένγκ στη Γενεύη για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Αυτό υπογράμμισε νωρίτερα, την Κυριακή (11/05), ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, σημειώνοντας ότι θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες τη Δευτέρα (12/05).
Από πλευράς του, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Τζέιμισον Γκριρ, που συμμετείχε στις συνομιλίες, είπε ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν ήταν «τόσο μεγάλες όσο νομίζαμε προηγουμένως».
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι έχουμε σημειώσει ουσιαστική πρόοδο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας στις πολύ σημαντικές εμπορικές συνομιλίες», είπε ο Μπέσεντ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο υπουργός είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για την πρόοδο των συνομιλιών και ότι θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τις λεπτομέρειες τη Δευτέρα.
Υπενθυμίζεται ότι στις διήμερες συνομιλίες οι δύο πλευρές συζήτησαν πώς θα αποκλιμακώσουν έναν εμπορικό πόλεμο που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.
Σύμβουλος Τραμπ: Η Κίνα είναι πρόθυμη να εξισορροπήσει τις εμπορικές σχέσεις
Νωρίτερα, την Κυριακή (11/05), ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Κέβιν Χάσετ, είπε ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να εξισορροπήσει εκ νέου τις εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την επίλυση του εμπορικού πολέμου των δύο χωρών.
Όπως ο Χάσετ συμπλήρωσε, μιλώντας στην εκπομπή «Sunday Morning Futures» του Fox News: «φαίνεται ότι οι Κινέζοι είναι πολύ, πολύ πρόθυμοι να παίξουν μπάλα και να επανακανονίσουν τα πράγματα».
Σύμφωνα με το Reuters, ο Χάσετ δήλωσε, επίσης, ότι θα μπορούσαν να επίκεινται περισσότερες ανακοινώσεις εμπορικών συμφωνιών μετά την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, για μία συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Την «πλήρη επανεκκίνηση» στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα χαιρετίζει ο πρόεδρος Τραμπ
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε τη «μεγάλη πρόοδο» που σημειώθηκε στις συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων στη Γενεύη σχετικά με τους δασμούς, υποστηρίζοντας πως διαπραγματεύτηκαν μια «πλήρη επανεκκίνηση» στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, o Τραμπ αναφέρει: «Μια πολύ καλή συνάντηση σήμερα (σ.σ. χθες Σάββατο) με την Κίνα, στην Ελβετία. Πολλά θέματα συζητήθηκαν, πολλά συμφωνήθηκαν. Διαπραγματεύτηκαν μια πλήρη επανεκκίνηση με φιλικό, αλλά εποικοδομητικό, τρόπο. Θέλουμε να δούμε, για το καλό τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ, ένα άνοιγμα της Κίνας σε αμερικανικές επιχειρήσεις. Σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος!».
Οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων στη Γενεύη αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα. Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας είναι ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε θέματα εμπορίου Τζέιμισον Γκριρ. Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ ηγείται της αντιπροσωπείας του Πεκίνου.
Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει τους δασμούς ως μοχλό πίεσης στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Επέβαλε πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 145% στις εισαγωγές από την Κίνα, με το Πεκίνο να απαντά με δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα.
Ως αποτέλεσμα, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές έχουν ουσιαστικά ανασταλεί, ενώ έχουν προκληθεί μεγάλες αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.
Την Παρασκευή, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να μειώσει τους τελωνειακούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο επίπεδο του 80%.
«Ο πρόεδρος θα ήθελε να διευθετήσει το πρόβλημα με την Κίνα. Όπως έχει πει, θα ήθελε να ηρεμήσει η κατάσταση», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ μιλώντας στο Fox News.
Η χειρονομία θεωρείται συμβολικού χαρακτήρα, αφού σε αυτό το επίπεδο οι τελωνειακοί δασμοί θα εξακολουθούσαν να είναι αφόρητοι για τις περισσότερες κινεζικές εισαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι συνομιλίες στη Γενεύη είναι «ένα θετικό και εποικοδομητικό βήμα προς την αποκλιμάκωση», εκτίμησε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα. Στα μέσα Απριλίου, η επικεφαλής του ΠΟΕ είχε εκφράσει «μεγάλη ανησυχία» για την εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας. Εκτίμησε πως παρότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο κρατών «αντιπροσωπεύουν περίπου μόλις το 3% του παγκόσμιου εμπορίου», η αποσύνδεση αυτών των δύο μεγάλων οικονομιών «θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες». Η παγκόσμια οικονομία θα χωριζόταν τότε σε «δύο απομονωμένα μπλοκ» με βάση γεωπολιτικά συμφέροντα, εξήγησε.
Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ένα ατού: η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή αύξηση 8,1% στις εξαγωγές της τον Απρίλιο, ποσοστό τετραπλάσιο από αυτό που προέβλεπαν οι αναλυτές, αλλά οι εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά σχεδόν 18%.
Ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν πρόκειται να μειώσει μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα. Πρέπει να δούμε παραχωρήσεις και από την πλευρά τους», προειδοποίησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ.
«Πιθανή έκβαση των συνομιλιών στην Ελβετία θα ήταν μια συμφωνία για την αναστολή των περισσότερων, αν όχι όλων, των δασμών που επιβλήθηκαν φέτος, καθ’ όλη τη διάρκεια των διμερών διαπραγματεύσεων», εκτίμησε η Μπόνι Γκλέιζερ, επικεφαλής του προγράμματος Ινδίας-Ειρηνικού στο κέντρο μελετών German Marshall Fund με έδρα την Ουάσινγκτον.
Ο Σου Μπιν, καθηγητής στο China Europe International Business School (CEIBS) της Σανγκάης, δεν θεωρεί ότι οι δασμοί θα επιστρέψουν σε «λογικά επίπεδα»: «Ακόμη κι αν μειωθούν, θα μειωθούν μάλλον κατά το ήμισυ. Αλλά ακόμη και σε αυτό το επίπεδο θα είναι πολύ υψηλοί» για να επιστρέψει η κανονικότητα στις εμπορικές συναλλαγές.