Τρεκλίζει ο κινέζικος γίγαντας
Shutterstock
Shutterstock

Τρεκλίζει ο κινέζικος γίγαντας

Οι εργασίες του 20ου Συνέδριου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος συνεχίζονται με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να μετατρέπεται σε ισόβιο ηγέτη, εν μέσω πρωτοφανών οικονομικών συνθηκών. Όπως φαίνεται το πενταετές πλάνο του 2017, δεν έχει εκπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, με την οικονομία της Κίνας να μένει πίσω σε σημαντικούς τομείς όπως είναι η καινοτομία και οι ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής. Ένα ακόμα πλάνο που έχει μείνει πίσω είναι αυτό της οικιστικής ανάπτυξης.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες, ήρθε ένας νέος πονοκέφαλος να προστεθεί στο ήδη προβληματικό τοπίο, που δεν είναι άλλος από τη συνεχή υποχώρηση του κινεζικού γουάν, έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Ήδη από το καλοκαίρι του 2022, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ασκεί μια πολιτική μείωσης των επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να αναζωπυρωθεί η κινεζική οικονομία, που έχει απολέσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η υποχώρηση της κατανάλωσης, η αποκλιμάκωση των ρυθμών βιομηχανικής παραγωγής και η απουσία πληθωριστικών πιέσεων, οδήγησε το Πεκίνο στη λήψη αυτής της λογικής -για τα κινεζικά δεδομένα- κίνησης.

Η κίνηση αυτή όμως, με βάση τα παγκόσμια δεδομένα και ειδικά με τις πολιτικές που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οδήγησε δε μια πλήρη αποδυνάμωση του κινεζικού νομίσματος. Όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο διάγραμμα, το γουάν έχει υποχωρήσει κατά 14% κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου, από τα 6,30 στα 7,20 σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο.

 

Και ενώ το χαμηλό γουάν, θεωρητικά θα βοηθούσε τις κινεζικές εξαγωγές, οι στρεβλώσεις της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, δεν τους έχει προσδώσει τη δυναμική που θα επιθυμούσαν.

Αντιθέτως παρουσιάστηκε ένα κύμα εκροών συναλλάγματος κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022, που έφτασε τα $101 δισ. Οι επίσημες επενδυτικές εκροές, που συνοδεύονται από μηδενικές επενδυτικές εισροές, μαζί με τις «παράνομες» εξαγωγές συναλλάγματος, τις μη καταγεγραμμένες συναλλαγές και τα κανάλια παραβίασης των capital controls, αδυνατίζουν ακόμα περισσότερο την οικονομική εικόνα της Κίνας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι και οι ίδιοι κινέζοι επενδυτές, προτιμούν να εντάσσουν στα χαρτοφυλάκια τους, προϊόντα με ρήτρα δολαρίου. 

Οι τρόποι με τους οποίους οι Κινέζοι πολίτες προσπαθούν να αποφύγουν τους περιορισμούς εξαγωγής κεφαλαίων είναι πολλοί. Καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 41,5% των εγγραφών σε Πανεπιστήμια του Χονγκ Κονγκ, που συνοδεύονται από άδειες εξαγωγής συναλλάγματος για τους φοιτητές. Καταγράφεται επίσης μια σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών προϊόντων, που αγοράζονται από ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Μακάο.  

Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της αναστάτωσης στο εσωτερικό της Κίνας, θα πρέπει να θυμηθούμε, το πάγωμα των καταθέσεων στο οποίο είχαν προχωρήσει διάφορες περιφερειακές κινεζικές τράπεζες, υπό το φόβο ενός μαζικού bank run, κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού.  

Ίσως η κρίση στο χώρο του κινεζικού Real Estate και ο αμερικανικός αποκλεισμός της Κίνας από την αγορά των ημιαγωγών chips, να αποτελέσουν στο μέλλον, μικρότερα προβλήματα μπροστά στο ενδεχόμενο νομισματικής αποσταθεροποίησης της Κινεζικής οικονομίας.