Shutterstock
Μια εναλλακτική επενδυτική πρόταση
Shutterstock

Μια εναλλακτική επενδυτική πρόταση

Η δημοσίευση του πίνακα της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, με τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στην εγχώρια αγορά, μας έδωσε την ευκαιρία να ξαναδούμε μια εναλλακτική σειρά από επενδυτικά προϊόντα.

Προϊόντα που δεν είναι ούτε προσφιλή, ούτε διαδεδομένα στη ευρύτερη επενδυτική κοινότητα. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν τα εταιρικά ομόλογα σαν έναν εναλλακτικό τρόπο επένδυσης με επιτόκια χαμηλότερα του αντίστοιχου τραπεζικού δανεισμού για τρία έως πέντε έτη, ενώ οι επενδυτές τα χρησιμοποιούν σαν επενδυτικά προϊόντα με κλειδωμένες, εξασφαλισμένες - και γνωστές εκ των προτέρων – αποδόσεις, με σχετικά χαμηλό ρίσκο.

Πίνακας ελληνικών εταιρικών ομολόγων της Fast Finance AΕΠΕΥ

Η αγορά που εκινείτο σε ικανοποιητικά επίπεδα, διαταράχτηκε μετά από την άνοδο των επιτοκίων που πυροδοτήθηκε από την Fed, αλλά και τον πληθωρισμό που «τρώει τις καταθέσεις», των οποίων τα επιτόκια βρίσκονται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. 

Εξ ου και η υποχώρηση των τιμών τους και η αύξηση των αποδόσεών τους. Οι επενδυτές που δεν επιθυμούν να βρεθούν αντιμέτωποι με λογιστικές ζημίες, από την περαιτέρω υποχώρηση των τιμών των ομολόγων, αναζητούν κοντινές λήξεις.

Αντίθετα, οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να κλειδώσουν καλές αποδόσεις μέχρι τη λήξη των ομολογιακών εκδόσεων, δοκιμάζουν και πιο μακρινές εκδόσεις. Οι μακρινές εκδόσεις όμως εμπεριέχουν σημαντική μεταβλητότητα των αποδόσεων, όσο τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών κινούνται ανοδικά.

Όπως βλέπουμε και στον παραπάνω πίνακα, υπάρχουν εταιρικά ομόλογα εισηγμένα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με αποδόσεις της τάξης του 6% όπως της Prodea, του 5,7% όπως της Lamda και του 5,63% της Premia. Παράλληλα τα ομόλογα των ναυτιλιακών εταιρειών προσφέρουν αποδόσεις της τάξης τους 5% και 4,35%.

Στα OTC (over the counter) εταιρικά ομόλογα, σημαντικές αποδόσεις προσφέρουν οι ενεργειακές εταιρείες της ΔΕΗ και της Mytilineos με 7,23% και 5,35% αντίστοιχα.

Εν κατακλείδι λόγω του γεγονότος ότι η αγορά έχει μπροστά της, μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών, είναι λογικό τα επενδυτικά κεφάλαια να τοποθετούνται σταδιακά και πρωτίστως σε κοντινές λήξεις αφού το μέλλον θα υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις. Το ταμπλό σε αρκετές περιπτώσεις έχει ενσωματώσει προσδοκίες αυξήσεων των επιτοκίων γύρω από το 3%. 

Οι επενδυτές που επιλέγουν τα εταιρικά ομόλογα, θα πρέπει να συνυπολογίζουν και το ενδεχόμενο της εισόδου της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα το 2023. Ένα γεγονός, που από μόνο του σίγουρα «θα συμμαζέψει» τις αποδόσεις, αφού το ενδιαφέρον για ελληνικούς τίτλους θα μεγαλώσει. 

Επομένως, η ζήτηση για εταιρικά ομόλογα αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αφ’ ενός λόγω της αναζήτησης εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης του πληθωρισμού και αφ’ ετέρου λόγω της πιθανής αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας που θα προσδώσει σημαντική ώθηση στις αποδόσεις τους, σαν επενδυτικά μέσα.