«Μη βάζετε όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι». Μία από τις βασικότερες αρχές για τη μείωση του επενδυτικού κινδύνου, αυτής της διαφοροποίησης, αποτελεί σήμερα την πιο συνηθισμένη συμβουλή των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων με φόντο την υπερσυγκέντρωση των επενδυτικών κεφαλαίων σε αμερικανικά assets και την απόλυτη αβεβαιότητα που ταυτόχρονα βιώνουν οι αγορές.
Όμως της… μόδας έχει γίνει τελευταία μια άλλη συμβουλή, η οποία δεν είναι καθόλου συνηθισμένη. Οι ειδικοί, λοιπόν, καλούν τους επενδυτές να μάθουν να ζουν με τον κίνδυνο και τη μεταβλητότητα και να μην περιμένουν να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Διότι πολύ απλά κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο στη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Το υφιστάμενο περιβάλλον περιπλέκεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας των αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων.
Πριν περάσουμε στις επιλογές των ειδικών, έχει σημασία να ξεκαθαρίσουμε κάτι σχετικά με την αβεβαιότητα. Όταν οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται πολύ κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά και όταν το βασικό σενάριο των αναλυτών θέλει τη Wall Street, τους ευρωπαϊκούς, αλλά και τους ασιατικούς, δείκτες να σημειώνουν νέα ρεκόρ στον επόμενο χρόνο, μάλλον η συγκυρία είναι ευνοϊκή.
Κι όμως, η αβεβαιότητα κυριαρχεί. Ενδεικτικό ήταν το περασμένο δεκαπενθήμερο. Όπως επισημαίνει η UBS, ο S&P 500 υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα κατά 2,6% επειδή κλιμακώθηκε ο εμπορικός πόλεμος μετά τις απειλές Τραμπ κατά της Ευρώπης, ενώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα είχε σημειώσει κέρδη 5,3%. Αυτά τα σκαμπανεβάσματα κινδυνεύουν να γίνουν η νέα νόρμα.
Γι’ αυτό οι επενδυτικοί οίκοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα συνιστούν αυξημένη επιφυλακτικότητα με φόντο τις τεκτονικές αλλαγές που εκτιμούν ότι αρχίζουν να σημειώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το τελικό ύψος των δασμών που θα επιβληθούν τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τους εμπορικούς της εταίρους, ούτε το πόσο θα διαρκέσει η εποχή των υψηλών δασμών στο παγκόσμιο εμπόριο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι βλέπουμε μία μεγάλη αντιστροφή της τάσης προς το ελεύθερο εμπόριο που κυριάρχησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εκτίμηση της JPMorgan είναι ότι η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ θα καταλήξει γύρω στο 15% κατά μέσο όρο. Θα είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1930 και το νόμο Smoot-Hawley. Σε αυτό το σενάριο, η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει οριακά την ύφεση, ενώ η αύξηση των εταιρικών κερδών θα κυμανθεί πέριξ του 5% στο επόμενο 12μηνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αμερικανικές μετοχές.
Γι’ αυτό ακριβώς ανησυχούν τους επενδυτές οι υψηλότεροι δασμοί. Οδηγούν σε ασθενέστερη ανάπτυξη, επιτείνουν την κρίση της ακρίβειας και ωθούν χαμηλότερα τα εταιρικά κέρδη, συμφωνούν οι JPMorgan Private Bank και η BlackRock.
Ποιες μετοχές είναι πιο ανθεκτικές, λοιπόν, σε αυτό το περιβάλλον; Σε γενικές γραμμές, μία από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις των μεγάλων «σπιτιών», εκτός της διαφοροποίησης, είναι η εστίαση σε μετοχές εταιρειών υψηλής ποιότητας που διαθέτουν ισχυρά οικονομικά στοιχεία και εύλογες αποτιμήσεις. Είναι επιλογές «ασφαλείας» όπως αποκαλούνται, υπό την έννοια ότι θεωρούνται πιο ανθεκτικές σε περιόδους κρίσεων.
Συγκεκριμένα για τις ΗΠΑ, το στόρι της Τεχνητής Νοημοσύνης παραμένει το πιο δημοφιλές, ωστόσο η JPMorgan επισημαίνει την τάση χαλάρωσης των ρυθμιστικών κανόνων υπό τον Τραμπ. Μία τάση που αναμένεται να ωφελήσει τον τραπεζικό κλάδο και οι επενδυτές δείχνουν να μην έχουν εκτιμήσει σωστά.
Όπως σημειώνει ο οίκος, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες διαθέτουν περισσότερα από 200 δισ. δολάρια σε κεφάλαια επιπλέον των ρυθμιστικών απαιτήσεων. Με τη χαλάρωση του πλαισίου, τα κεφάλαια αυτά θα διοχετευτούν στην οικονομία μέσω νέων δανείων, επαναγορών μετοχών και τραπεζικών εξαγορών και συγχωνεύσεων. Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει στην επαναγορά μετοχών που ισοδυναμούν με το 26% της χρηματιστηριακής της αξίας.
Η UBS υποβάθμισε τη σύσταση για τις αμερικανικές μετοχές σε «ουδέτερη», επικαλούμενη την εμπορική και δημοσιονομική αβεβαιότητα. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, ο οίκος βλέπει περιθώρια περαιτέρω ανόδου των μετοχών με φόντο τις μειώσεις επιτοκίων από την Fed και την καλύτερη πολιτική σταθερότητα στο μέλλον. Η ελβετική τράπεζα καλεί τους επενδυτές να αξιοποιήσουν τους επόμενους μήνες έτσι ώστε να τοποθετηθούν καταλλήλως ενόψει της ανοδικής τάσης που αναμένεται από το 2026 και μετά.
Από κει και πέρα, μία από τις ευκαιρίες που εντοπίζουν οι ειδικοί είναι στις ευρωπαϊκές μετοχές, όπως ανέφερε το liberal.gr εδώ γι’ αυτό και βλέπουμε τους ευρωπαϊκούς δείκτες να υπεραποδίδουν των αμερικανικών. Συνήθως, οι σχετικές αναλύσεις εστιάζουν σε τομείς όπως η άμυνα, η τεχνολογία (που συνδέεται με την άμυνα), η κυβερνοασφάλεια, το real estate και οι τράπεζες. Για την Ευρώπη, η UBS συστήνει τομείς που δεν εκτίθενται πολύ στους δασμούς, προσφέρουν ανάπτυξη ή ωφελούνται από τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική της Ε.Ε., όπως οι κλάδοι IT, βιομηχανικών υλικών και real estate.
Μια άλλη εναλλακτική επιλογή βασίζεται και αυτή στη γεωγραφική διαφοροποίηση. Αφορά κυρίως σε μετοχές αναδυόμενων αγορών και συγκεκριμένα της Ινδίας. Σύμφωνα με την BlackRock, η Ινδία εμφανίζει ελκυστικά χαρακτηριστικά, όπως ευνοϊκές δημογραφικές τάσεις, αυξανόμενη παραγωγικότητα και ολοένα και πιο ενισχυμένο γεωπολιτικό ρόλο.
Η Ινδία βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε μία συγκυρία που σημειώνονται τεράστιες αλλαγές παγκοσμίως, σημειώνει ο επενδυτικός «κολοσσός». Η ασιατική χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει το «next big thing» για τις αγορές. Η οικονομία της αναμένεται να ξεπεράσει την Ιαπωνία σε όρους ΑΕΠ, μέσα στα επόμενα τρίμηνα, ωθούμενη από το αναπτυσσόμενο εργατικό δυναμικό και την τεχνολογική πρόοδο.