Μετοχές και ομόλογα εκπέμπουν αντικρουόμενα μηνύματα

Μετοχές και ομόλογα εκπέμπουν αντικρουόμενα μηνύματα

Με το πρώτο τρίμηνο του 2022 να είναι παρελθόν, οι αγορές μετοχών και ομολόγων δίνουν δραστικά διαφορετικά σήματα για την πορεία της οικονομίας και τον ρυθμό ανάπτυξης με τους επενδυτές αναποφάσιστους για το ποια εκτίμηση από τις δύο θα επικρατήσει τελικά. Ο δείκτης S&P 500 στη Wall Street πήρε τα πάνω του μετά από πτώση σχεδόν 13% και έκλεισε το πρώτο τρίμηνο με κέρδη γύρω στο 3,6% μετά από μια ανάκαμψη που παραμέρισε τις ανησυχίες για το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής και τη γεωπολιτική αστάθεια που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Επιπρόσθετα, η χρηματιστηριακή αγορά αδιαφόρησε για την αντιστροφή τμήματος της καμπύλης ομολογιακών αποδόσεων που στο παρελθόν υπήρξε αξιόπιστος πρόδρομος δείκτης επερχόμενης ύφεσης.

Η αγορά ομολόγων όμως είναι αρκετά πιο απαισιόδοξη για την οικονομία με τον δείκτη ICE της BofA να καταγράφει το χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς λόγω φόβων ότι η Fed θα προκαλέσει ύφεση με το επιθετικό σφίξιμο της νομισματικής της πολιτικής στην προσπάθεια να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Οι αποδόσεις στα 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ανέβηκαν 81 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2022 και βρίσκονται πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019. Απεικονίζοντας τις αντίπαλες δυνάμεις στις αγορές, το βαρόμετρο φόβου της χρηματιστηριακής αγοράς, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, δεν απέχει πολύ από τα χαμηλά της φετινής χρονιάς με τους επενδυτές να αποδίδουν την ανάκαμψη των μετοχών σε διάφορους λόγους. Την ίδια στιγμή ο δείκτης μεταβλητότητας στην αγορά ομολόγων, ο δείκτης ICE MOVE της BofA, παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Φαίνεται ότι το αφήγημα της αγοράς ομολόγων παραμένει σταθερό, ότι η Fed θα προκαλέσει ζημιά στην οικονομία, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά δεν τιμολογεί σημαντικό πλήγμα στην ανάπτυξη. Ένα από τα δύο αφηγήματα θα αποδειχτεί λανθασμένο. Ένα θέμα ασυμφωνίας στους κύκλους των επενδυτών είναι η καμπύλη των αποδόσεων. Συγκεκριμένα αυτές των 2ετών κρατικών ομολόγων που ανέβηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από τις αποδόσεις των 10ετών πρόσφατα.

Μια τέτοια αντιστροφή είναι λόγος ανησυχίας, καθώς έχει προβλέψει σωστά τις έξι από τις επτά τελευταίες υφέσεις από το 1978. Αυτή τη φορά όμως ένα μέρος των επενδυτών αμφιβάλλει για την προβλεπτική δύναμη της καμπύλης αποδόσεων για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης και της διαστρεβλωτικής επίπτωσης στις αγορές της τεράστιας νομισματικής τόνωσης που επέλεξε η αμερικανική κεντρική τράπεζα για να ανταπεξέλθει η οικονομία στην πανδημία.

Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι οι προηγούμενες υφέσεις ακολούθησαν την αντιστροφή της καμπύλης με μέση καθυστέρηση 16 μηνών, όπως και ότι ο δείκτης S&P 500 κατά μέσο όρο σημείωνε άνοδο 11% στο 12μηνο μετά την αντιστροφή.

Η άποψη των strategists στην τράπεζα Wells Fargo είναι ότι το ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς είναι ένα δώρο για όσους δεν κατάφεραν να μειώσουν την έκθεση τους σε μετοχές πριν από τη διόρθωση. Τώρα είναι η στιγμή να το κάνουν.

Η εκτίμηση στην ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS είναι ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να υπερερμηνεύουν την ευφορία των αγορών μετοχών, ούτε την απαισιοδοξία της αγοράς ομολόγων. Η UBS έχει μετριάσει τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων παγκοσμίως και βλέπει πλέον πιο συγκρατημένη άνοδο για τις μετοχές με στόχο για τον S&P 500 τις 4.700 μονάδες προς το τέλος της χρονιάς.

Άλλοι αναλυτές σημειώνουν ότι η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα 3μηνα έντοκα γραμμάτια και τα 10ετή ομόλογα, ένα άλλο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων που παρακολουθείται στενά, παραμένει θετική και βρίσκεται γύρω στις 180 μονάδες βάσης. Εκτιμούν ότι αποτελεί σήμα ότι η Fed έχει περιθώριο να αλλάξει ταχύτητες πριν αρχίσει η χρηματιστηριακή αγορά να τιμολογεί επερχόμενη ύφεση.

Παρόλο που οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν αναφέρει ότι μπορεί να ανεβάσουν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε μία μόνο συνεδρίαση αν χρειαστεί και οι επενδυτές τιμολογούν αυξήσεις δύο ποσοστιαίων μονάδων φέτος, η Fed δεν θα θέλει να σφίξει τη νομισματική πολιτική σε βαθμό που θα προκαλέσει ύφεση. Η αντίπαλη όχθη, ωστόσο, εκφράζει σκεπτικισμό. Δεν είναι σίγουρη ότι η κεντρική τράπεζα θα καταφέρει ομαλή προσγείωση.