Το μέλλον των αγορών μετά το «θαύμα» της Nvidia και τα $4 τρισ.
Shutterstock
Shutterstock

Το μέλλον των αγορών μετά το «θαύμα» της Nvidia και τα $4 τρισ.

Το καθόλου μακρινό 2013 η Exxon Mobile ήταν η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο. Βλέπετε, οι τιμές του πετρελαίου είχαν αναρριχηθεί γύρω στα 110 δολάρια/βαρέλι, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της κορυφαίας πετρελαϊκής να φτάνει στα 446 δισ. δολάρια. Δώδεκα χρόνια αργότερα, η πολυτιμότερη εισηγμένη των παγκόσμιων αγορών είναι μία εταιρεία που θα μπορούσαμε σχηματικά να πούμε ότι παράγει το… πετρέλαιο που κινεί τον ψηφιακό κόσμο. Φυσικά, δεν κάνει εξορύξεις αλλά σχεδιάζει… κάρτες γραφικών και τσιπάκια.

Ο λόγος φυσικά για την Nvidia, η οποία ξεπερνά πλέον κατά περίπου 10 φορές σε αξία την πάλαι ποτέ κραταιά Exxon Mobile. Το τεχνολογικό «θαύμα» του Τζένσεν Χουάνγκ έσπασε το φράγμα των 4 τρισ. δολαρίων στις συναλλαγές της Πέμπτης 11/7, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί το «χρυσό παιδί» της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η μετοχή της σημειώνει κέρδη 22% φέτος που για οποιαδήποτε άλλη εταιρεία θα αποτελούσε μία άκρως εντυπωσιακή επίδοση. Όμως για την Nvidia τίποτα δεν δείχνει αρκετό. Αν συγκρίνουμε τη φετινή της πορεία με το 2024 (+238%) και το 2023 (+171%), τότε το 2025 είναι μία πολύ μέτρια χρονιά χρηματιστηριακά.

Τα έτη 2023 και 2024 η Wall Street κάλπαζε με ώθηση από το συνεχώς αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για οτιδήποτε σχετίζεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Μέχρι που ήρθε ο Ντόναλντ Τραμπ να ταράξει τα νερά. Ο εμπορικός πόλεμος και οι γεωπολιτικές εντάσεις μέσα στο α’ εξάμηνο του 2025 προκάλεσαν μία αξιοσημείωτη αναταραχή. Η μίνι κρίση πέρασε και οι αγορές συνεχίζουν από εκεί που άφησαν το μεγάλο ράλι, για το οποίο σε σημαντικό βαθμό ευθύνεται η εταιρεία που δημιούργησε πριν από 32 χρόνια ο Χουάνγκ, μαζί με τους Κρις Μαλατσόφσκι και Κέρτις Πριμ.

Όσο η Nvidia και ο τεχνολογικός κλάδος… βάζουν πλάτη, τόσο θα συντηρείται – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – το χρηματιστηριακό ράλι αλλά και γενικότερα το καλό επενδυτικό κλίμα. Αυτό αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά πως είναι το κυρίαρχο αφήγημα στις αγορές. Ένα αφήγημα που σχετίζεται άμεσα με τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη και την ευρύτερη τεχνολογική επανάσταση. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι χρονικά η έναρξη του ανοδικού κύκλου προς τα τέλη του 2022 συνέπεσε με την κυκλοφορία του ChatGPT.

Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο S&P 500 θα κατακτήσει – και πότε – τις κορυφές των 6.500 και 7.000 μονάδων. Και αυτό γιατί εκτός από τους αστάθμητους παράγοντες που πάντα υφίστανται ως κίνδυνος, οι επενδυτές σήμερα ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι δασμοί και οι πολιτικές που εφαρμόζει ο Τραμπ. Η JPMorgan έρχεται να τους καθησυχάσει, εκτιμώντας ότι αφενός οι μετοχές πρέπει να είναι ανθεκτικές στους δασμούς και αφετέρου το μεγάλο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο περιλαμβάνει καλά νέα για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

Για τον εμπορικό πόλεμο, οι αναλυτές της JPMorgan σημειώνουν ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξαιρέσεις που θα περιορίσουν τον αντίκτυπο, προειδοποιούν, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να αυξηθούν πάρα πολύ οι δασμοί με την Κίνα. Για το μεγάλο και «όμορφο» νομοσχέδιο, επισημαίνουν ότι οι Magnificent Seven θα ωφεληθούν από τη μείωση του πραγματικού φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 13% από 20% και γι’ αυτό υπεραποδίδουν τελευταία. Οι οιωνοί, λοιπόν, είναι καλοί κι έτσι ενισχύεται η διάθεση ανάληψης κινδύνου, κάτι που αντανακλάται και στα νέα ιστορικά υψηλά του bitcoin πάνω από τα 120.000 δολάρια.

Είναι η Nvidia η πιο επιτυχημένη εισηγμένη στην ιστορία;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη αφού οι πετρελαϊκές κυριαρχούσαν για πάρα πολλά χρόνια, ενώ οι Microsoft και Apple έχουν μονοπωλήσει σχεδόν το επενδυτικό ενδιαφέρον την τελευταία δεκαετία. Πάντως και μόνο το γεγονός ότι η Nvidia ενισχύεται σε ποσοστό άνω του 1.000% από τα τέλη του 2022, την καθιστά άξιο ανταγωνιστή για τα σκήπτρα της πιο επιτυχημένης εισηγμένης. 

Κάπως έτσι, ο αμερικανικός γίγαντας έφτασε να είναι η πολυτιμότερη επιχείρηση αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, ξεπερνώντας σε αξία κατά 280 δισ. δολάρια τη Microsoft και κατά 870 δισ. δολάρια την Apple. Η κεφαλαιοποίηση της Nvidia είναι 1,6 φορές μεγαλύτερη από τη συνολική αξία του bitcoin και οι συγκρίσεις δεν σταματούν εδώ. Τα 4 τρισ. δολάρια του κολοσσού – από τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια – αντιστοιχούν στην οικονομική παραγωγή της Ιαπωνίας και της Ινδίας. Αν η Nvidia ήταν χώρα, θα εμφάνιζε το τέταρτο υψηλότερο ΑΕΠ στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Γερμανία.

Η Nvidia αξίζει δύο φορές όσο όλο το ασήμι (το δεύτερο δημοφιλέστερο πολύτιμο μέταλλο), ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς της Investopedia, θα μπορούσε να αγοράσει τις 216 μικρότερες μετοχές του S&P 500. Είναι 2,3 φορές μεγαλύτερη από την Meta Platforms (πρώην Facebook), 2,5 φορές μεγαλύτερη από την Saudi Aramco και έχει περίπου 4 φορές την αξία της Berkshire Hathaway, του Μάντη της Όμαχα, Γουόρεν Μπάφετ. 

Η Nvidia σχεδιάζει και προμηθεύει κάρτες γραφικών (GPUs), APIs και SoCs. Κατέχει εντυπωσιακά υψηλό μερίδιο αγοράς της τάξης του 80,2% στη λιανική αγορά καρτών γραφικών, ενώ ευθύνεται και για τη λειτουργία εγκαταστάσεων supercomputers ανά την υφήλιο. Είναι κορυφαίος προμηθευτής hardware και λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης και γι’ αυτό οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα συνεχίσει να μεσουρανεί στις αγορές τα επόμενα χρόνια.