Θα έχει τέλος το ράλι στις αποδόσεις;
Shutterstock
Shutterstock
Ομόλογα

Θα έχει τέλος το ράλι στις αποδόσεις;

Για πρώτη φορά για πάνω από μια δεκαετία η απόδοση στα 10ετή ομόλογα ΗΠΑ έφτασε το 4,017% την Τετάρτη, στο τελευταίο σκέλος μιας αναρρίχησης που έχει αναστατώσει τις αγορές φέτος. 

Οι ομολογιακές αποδόσεις, που ανεβαίνουν όταν πέφτουν οι τιμές των ομολόγων, σκαρφαλώνουν με τη μεγαλύτερη ταχύτητα της τελευταίας 40ετίας, καθώς κλιμακώνονται οι προσδοκίες για το πόσο υψηλά θα αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια η Fed για να καταπολεμήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό από τη δεκαετία του 1980.

Το ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων πήρε φωτιά τις τελευταίες μέρες για πολλούς λόγους. Μεταξύ τους ήταν το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει σημαντικά τον δανεισμό σε μια περίοδο ανοδικών επιτοκίων.

Τα απόνερα από το άγριο ξεπούλημα στη βρετανική αγορά έδεσαν με τις ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να ανεβάσουν το κόστος χρήματος ταχύτερα για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό και να αποφύγουν περαιτέρω εξασθένηση των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου.

Η άνοδος των αποδόσεων παρασύρει ανοδικά και το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις, ενώ τορπιλίζει τις χρηματιστηριακές αγορές, απομειώνοντας τις αποτιμήσεις και βυθίζοντας τον δείκτη Dow Jones σε bear market. 

Οι νέες εισαγωγές έχουν παγώσει, ενώ οι επιχειρήσεις με σημαντικό φορτίο χρέους αντιμετωπίζουν δυσμενές χρηματοδοτικό περιβάλλον. Το κόστος των στεγαστικών δανείων έχει αυξηθεί και οδηγεί την αγορά στέγης σε επιβράδυνση. Στις ΗΠΑ έχει φτάσει το 6,29% σε στεγαστικά δάνεια διάρκειας 30 ετών από 2,88% πριν ένα δωδεκάμηνο.

Η ταχύτητα ανόδου των αποδόσεων σοκάρει. Η απόδοση στα αμερικανικά 10ετή έχει αυξηθεί 2,5 ποσοστιαίες μονάδες φέτος αλλά ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος. Αυτό οδηγεί τους επενδυτές στο ερώτημα αν ακόμη και στο 4% θα είναι αρκετή για να πιέσει τον πληθωρισμό χαμηλότερα, σχολιάζουν οι αναλυτές στην Pictet Asset Management.

Στα βραχυπρόθεσμης διάρκειας ομόλογα όπως τα διετή, η άνοδος των αποδόσεων ήταν πιο γρήγορη. Από το 0,73% στο τέλος της περυσινής χρονιάς έχει ξεπεράσει το 4%. 

Στη ζώνη του ευρώ, οι αποδόσεις ανέβηκαν σε νέα υψηλά με τις πραγματικές αποδόσεις των γερμανικών και ιταλικών ομολόγων να γυρίζουν θετικές για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015 λόγω των προσδοκιών για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματκής πολιτικής και της αυξανόμενης προσφοράς που θα προκύψει από τη διόγκωση του δανεισμού των κυβερνήσεων.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ συνεχίζει να εκπέμπει «γερακίσια» ρητορική χωρίς διάθεση να καλμάρει την αγορά ομολόγων. Εντονότερες οι αναταράξεις στα βρετανικά ομόλογα όπου η απόδοση στα 10ετή έχει αυξηθεί κατά 119 μονάδες βάσης μέσα σε τέσσερεις μόνο μέρες. Είναι η μεγαλύτερη κίνηση από το 1979 και οφείλεται στα σχέδια του νέου υπουργού Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ για μεγαλύτερο δανεισμό.

Οι αποδόσεις στα 20ετή και 30ετή βρετανικά ομόλογα ξεπέρασαν το 5% με το ξεπούλημα να συνεχίζεται για τέταρτη συνεχή μέρα. Στα 20ετή η απόδοση έφτασε το 5,038%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008 ενώ στα 30ετή στο 5,073%, το υψηλότερο σημείο από το 2002.

Σε υψηλό 11ετίας και η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αναφοράς στο 2,31%, ενώ στα 10ετή ιταλικά ανέβηκε σε υψηλό εννέα ετών στο 4,85% και στο ελληνικό 10ετές έφτασε σχεδόν στο 5,1%. 

Σύμφωνα με τη UBS, η εκτόξευση των αποδόσεων αντικατοπτρίζει εν μέρει την εγκατάλειψη των προσδοκιών για μεταστροφή των κεντρικών τραπεζών προς ηπιότερη πολιτική και κυρίως της Fed στις ΗΠΑ. Η ελβετική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η άνοδος των αποδόσεων στα μακράς διάρκειας ομόλογα δεν απεικονίζει με ακρίβεια τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Η προσοχή της αγοράς είναι επίσης στραμμένη και στον προϋπολογισμό της Ιταλίας μετά τη νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού που ηγείται η Τζόρτζια Μελόνι, καθώς κληρονομεί ένα από τα μεγαλύτερα φορτία χρέους εν μέσω ανοδικών επιτοκίων και επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.