Μεγαλώνει την πίεση σε ΕΚΤ και αγορές ο εκρηκτικός πληθωρισμός

Μεγαλώνει την πίεση σε ΕΚΤ και αγορές ο εκρηκτικός πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ανήλθε σε νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και ενισχύοντας την έκκληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων. 

Με γνώμονα την αύξηση του κόστους των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,6% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και στο 8,1% τον Μάιο. Το ποσοστό ξεπερνά τις προσδοκίες των οικονομολόγων που είδαν τον δείκτη τιμών να αυξάνεται κατά 8,4%. Τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη συρρίκνωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε όλο το νομισματικό μπλοκ των 19 μελών, όπου η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ανέφεραν νέα υψηλά όλων των εποχών αυτή την εβδομάδα.

Μόνο η Γερμανία, η νούμερο ένα οικονομία της ηπείρου, γνώρισε επιβράδυνση χάρη στις περικοπές στους φόρους στα καύσιμα και στις εκπτώσεις στα δημόσια μέσα μεταφοράς που είναι προσωρινές. Στην περιοχή της Βαλτικής, η αύξηση των τιμών ξεπέρασε το 20%, ανέφερε η Eurostat, προσθέτοντας ότι οι βασικές τιμές, που δεν περιλαμβάνουν τα συστατικά της ενέργειας, των τροφίμων και του αλκοόλ, αυξήθηκαν 3,7% σε ετήσια βάση, οριακή επιβράδυνση από +3,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο.  

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο

Με τα δεδομένα για τον πληθωρισμό τόσο υψηλά, η πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνεται για μια πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να τιθασευτούν οι τιμές. Η πρώτη αύξηση μετά από 11 χρόνια θα γίνει ήδη τον Ιούλιο και θα είναι 25 μονάδες. Η νούμερο ένα της Φρανκφούρτης, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει πει πολλές φορές ότι, παρακολουθώντας τα δεδομένα, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί μια πιο ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Οι άνεμοι ύφεσης συνεχίζουν να πνέουν

Τις τελευταίες ημέρες, διάφοροι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Fed έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Μόλις χθες, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής εποπτείας, Andrea Enria, προειδοποίησε τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα ότι ο επανυπολογισμός των μερισμάτων και η αναθεώρηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων θα ήταν απαραίτητος για να συμπεριλάβει ύφεση και εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τη Credit Suisse, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί μόνο κατά 2,4% το 2022 και 0,7% το 2023, πολύ κάτω από τις συναινετικές εκτιμήσεις για 2,8% και 2% αντίστοιχα. «Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να συνδυαστεί με την ταχεία σύσφιξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την επιδείνωση της εξωτερικής ζήτησης για να αποδυναμώσει την ανάπτυξη της κατανάλωσης και των επενδύσεων», λένε οι οικονομολόγοι της Credit Suisse.

«Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω και να εκπλήξει ανοδικά», λέει η Credit Suisse, προβλέποντας ότι ο συνολικός πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 7,5% φέτος και το επόμενο κατά 3%. «Η ύφεση είναι πλέον μια ξεκάθαρη πιθανότητα, ακόμα κι αν δεν είναι ακόμη προκαθορισμένο». Οι υψηλές πλεονάζουσες αποταμιεύσεις και μια πιο διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική θα συμβάλουν στην αποτροπή μιας ύφεσης, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πιθανοί παράγοντες ενεργοποίησης, όπως οι περικοπές ρωσικού φυσικού αερίου που θα οδηγούσαν σε  διανομή με δελτίο.

Οι αγορές υφίστανται απώλειες λόγω του αυξημένου κινδύνου ύφεσης, δεδομένης της επιμονής του πληθωρισμού που καθιστά τις αυξήσεις επιτοκίων εκ μέρους των Κεντρικών Τραπεζών πιο επιθετικές. Εταιρικά και κυβερνητικά ομόλογα κινήθηκαν χαμηλότερα, ενώ μόνο το δολάριο και τα ενεργειακά εμπορεύματα έχουν κέρδη την περίοδο αυτή. Αλλά στην παγκόσμια οικονομία, δεν έχουν όλες οι χώρες την ίδια αντίδραση στην κρίση, όπως σωστά μας περιέγραψε στο άρθρο του ο Σπύρος Αλεξόπουλος.