«Μεγάλο κύμα» NFT σχεδιάζει το Βρετανικό Μουσείο

«Μεγάλο κύμα» NFT σχεδιάζει το Βρετανικό Μουσείο

Μετά τη δημοπρασία διάσημων έργων του Ερμιτάζ σε NFTs, ένα άλλο μεγάλο μουσείο στρέφει το ενδιαφέρον του στα Non Fungible Tokens (NFTs), αλλιώς στα ελληνικά, «Μη υποκαταστάσιμα Κρυπτογραφικά Τεκμήρια». Το Βρετανικό Μουσείο εισέρχεται στον κόσμο των ψηφιακών πιστοποιητικών γνησιότητας με ένα τεράστιο καλλιτεχνικό όνομα. Σε συνεργασία με την πλατφόρμα «LaCollection», πρόκειται να κυκλοφορήσει ψηφιακές καρτ-ποστάλ του Ιάπωνα Katsushika Hokusai, με στόχο να κερδίσει την επόμενη γενιά των συλλεκτών έργων τέχνης.

Τα NFTs βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του διεθνούς συστήματος τέχνης από τότε που ο ψηφιακός καλλιτέχνης Mike Winkelmann, γνωστός ως Beeple, έγραψε ιστορία τον Μάρτιο, πουλώντας ένα NFT έναντι 69,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Βλέποντας την τεράστια απήχηση και τις δυνατότητες που προσφέρει η νεοπαγής αγορά ψηφιακών έργων τέχνης, κορυφαία μουσεία ανά τον κόσμο ψηφιοποιούν έργα τους και τα διαθέτουν προς πώληση στο ευρύ κοινό. Η LaCollection, μια νέα πλατφόρμα για τα NFTs, αφιερωμένη σε συλλογές μουσείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων, σε συμπαραγωγή με το Βρετανικό Μουσείο, ετοιμάζεται να εκδώσει NFTs καρτ ποστάλ από έργα του Hokusai ενός από τους πιο διάσημους κι επιδραστικούς καλλιτέχνες της Ιαπωνίας.

Το λανσάρισμα των ψηφιακών έργων του δημιουργού συμπίπτει με τα εγκαίνια της έκθεσης «Hokusai, The Great Picture Book of Everything» που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου στο Βρετανικό Μουσείο. Το γεγονός αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον καθώς, για πρώτη φορά, θα παρουσιαστούν 103 άγνωστα σχέδια του ζωγράφου. Τα έργα παρήχθησαν τη δεκαετία 1820-1840 για μια εικονογραφημένη εγκυκλοπαίδεια που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ.

Cats and hibiscus Hokusai

Προσφάτως, το Βρετανικό Μουσείο απέκτησε τη δουλειά αυτή που είχε ξεχαστεί τα τελευταία 70 χρόνια. Η γκάμα των θεμάτων τους είναι ευρύτατη: απεικονίσεις θρησκευτικών, μυθολογικών, ιστορικών και λογοτεχνικών φιγούρων, ζώων, πουλιών και λουλουδιών και άλλων φυσικών φαινομένων, καθώς και τοπία. Κυριαρχούν θέματα τα οποία σχετίζονται με την αρχαία Κίνα και Ινδία, αλλά και τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ασία. Παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς πολλά από αυτά δεν απαντώνται σε κανένα προηγούμενο έργο του Κατσουσίκα Χοκουσάι. Δημιουργήθηκαν ως εικονογραφήσεις ενός βιβλίου με τίτλο «Banbutsu Ehon Taizen Zu (Μεγάλο Εικονογραφημένο Βιβλίο των Πάντων)» και θεωρούνται σημαντική ανακάλυψη όσον αφορά την καλλιτεχνική πορεία του Χοκουσάι. Προέρχονται από μία περίοδο κατά την οποία, προηγουμένως, πιστεύαμε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός, καθώς τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε χάσει τη δεύτερη γυναίκα του και είχε και ένα μικρό εγκεφαλικό. Ωστόσο, ο αδιαμφισβήτητος σταρ της ιαπωνικής τέχνης δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Λίγα πράγματα γνωρίζουμε για την προσωπική του ζωή, μεταξύ αυτών, το ότι παντρεύτηκε και χήρεψε δύο φορές, ενώ απέκτησε δύο γιους και τρεις κόρες. Άλλαξε το καλλιτεχνικό όνομά του περισσότερο από 30 φορές και την κατοικία του πάνω από 90, σε μια καριέρα που μετράει 70 χρόνια. Πέθανε στα 90 του.

Παθιασμένος και ιδιαίτερα τολμηρός δημιουργός, ο Χοκουσάι (1760-1849) έμεινε στην ιστορία της τέχνης, επηρεάζοντας καταλυτικά και μεγάλους καλλιτέχνες της Δύσης, όπως ο Βαν Γκογκ, ο Ντεγκά, ο Μανέ κ.α. Με ένα απολύτως πρωτότυπο ύφος, αφομοίωσε δημιουργικά παραδοσιακές ιαπωνικές και κινεζικές μεθόδους αλλά και τη δυτικότροπη προοπτική, συνθέτοντας τελικά απρόσμενα τοπία μοναδικής ομορφιάς.

Virudhaka killed lightening Hokusai

Μαζί με «Τo μεγάλο κύμα στα ανοιχτά της Καναγκάουα», περισσότερα από 200 έργα τέχνης με την ψηφιακή υπογραφή του Hokusai θα είναι διαθέσιμα ως NFTs για αγορά στο διαδίκτυο, ενώ θα συμπεριληφθούν σχέδια από το πρόσφατα ανακαλυφθέν «The Great Big Picture Book of Everything».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τη LaCollection και διερευνούμε καινοτόμους τρόπους για να ανοίξουμε πανιά στην αναδυόμενη αγορά των NFTs», δηλώνει από το Βρετανικό Μουσείο ο Craig Bendle (υπεύθυνος αδειοδότησης), συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικό να προσαρμοζόμαστε στις νέες αγορές και να βρίσκουμε νέους τρόπους προσέγγισης του κόσμου που δεν θα πλησιάζαμε μέσω των παραδοσιακών καναλιών».

Τα NFT θα πωλούνται σε σταθερές τιμές, ενώ άλλα θα διατεθούν σε δημοπρασία.