Λέιν (ΕΚΤ): Σταμάτησαν για τώρα οι μειώσεις επιτοκίων στην Ευρωζώνη - Η προειδοποίηση για το μέλλον
AP Photo/Michael Probst
AP Photo/Michael Probst

Λέιν (ΕΚΤ): Σταμάτησαν για τώρα οι μειώσεις επιτοκίων στην Ευρωζώνη - Η προειδοποίηση για το μέλλον

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει φτάσει στο τέλος του νομισματική κύκλου μείωσης των επιτοκίων της που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2024, δήλωσε την Τρίτη (01/07) ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, μιλώντας στο CNBC. Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε για εξελίξεις που μπορούν να μεταβάλλουν τις κινήσεις της τράπεζας. 

Υπενθυμίζεται πως από τον Ιούνιο του 2024 έως και τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, μειώνοντας το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θέλοντας να επαναφέρει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 2%, στόχο που έχει θέσει για τη σταθερότητα των τιμών στην οικονομία.

Τον Μάιο ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,9%, εντείνοντας τις εκτιμήσεις μερίδας των αναλυτών για το ότι η ευρωτράπεζα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες μειώσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στη συνέντευξη του ο Λέιν σημείσε πως «πιστεύουμε ότι ο τελευταίος κύκλος έχει ολοκληρωθεί, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί από το υψηλό επίπεδο του 10% και να επιστρέφει στο 2%. Αυτό το στάδιο έχει ολοκληρωθεί, αλλά με βάση τις προοπτικές για το μέλλον, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε απόκλιση παρατηρήσουμε δεν θα εδραιωθεί και δεν θα αλλάξει τη μεσοπρόθεσμη εικόνα».

Ερωτηθείς τι σημαίνει ότι ο κύκλος έχει «ολοκληρωθεί», ο Λέιν απάντησε ότι αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ κατάφερε να εξαλείψει από το σύστημα τις διαταραχές των τιμών του 2021 και του 2022, οι οποίες προκλήθηκαν από την ενεργειακή κρίση και τους περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι υπάρχουν ήδη «νέες διαταραχές που πλήττουν το σύστημα» στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστεί η νομισματική πολιτική και ότι παραμένει πιθανό «να υπάρξουν κάποιες κυκλικές κινήσεις λίγο χαμηλότερες».

Αντί να αντιμετωπίζει μια διαταραχή των τιμών, η ΕΚΤ παρακολουθεί τώρα ένα συνδυασμό κινήσεων της αγοράς ενέργειας, των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα «αντιδράσει υπερβολικά» σε μικρές αποκλίσεις του πληθωρισμού.

Επίσης, παρακολουθεί προσεκτικά ώστε να μην παραβλέψει τυχόν μεσοπρόθεσμες αλλαγές στις προοπτικές ή «επίμονους» παράγοντες που επηρεάζουν την εγχώρια οικονομία.

Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου, Πιερ Βουντς, είπε πως  οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κλίνουν πλέον προς τα κάτω.

«Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι είμαστε πολύ κοντά στον στόχο [του 2% του πληθωρισμού της ΕΚΤ] τώρα, το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Βέλγος αξιωματούχος. Η Ευρώπη έχει βιώσει δύο χρόνια «σχετικά αργής ανάπτυξης», αλλά οποιαδήποτε ανάκαμψη ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας, σημείωσε επίσης.

Πρόσθεσε ότι «αν πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω, πιθανότατα θα είναι προς τα κάτω, με μια περαιτέρω μείωση. Δεν το ζητώ, αλλά νομίζω ότι αν υπάρξει κάποια συζήτηση, θα είναι περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση».