Κίνα: Έλλειμμα 2,5 δισ. δολαρίων στα AI chips παρά την επανέναρξη πωλήσεων από την Nvidia
AP Newsroom
AP Newsroom
Investing

Κίνα: Έλλειμμα 2,5 δισ. δολαρίων στα AI chips παρά την επανέναρξη πωλήσεων από την Nvidia

Οι φιλοδοξίες της Κίνας στον τομέα των Tεχνητής Νοημοσύνης (AI) chips αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, καθώς η ζήτηση αναμένεται να φτάσει τα 39,5 δισ. δολάρια το 2025, αλλά η προσφορά εκτιμάται ότι θα ανέλθει μόλις σε 37 δισ. δολάρια, δημιουργώντας ένα έλλειμμα 2,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με αναλυτές της Bernstein.

Το έλλειμμα παραμένει, παρότι οι ΗΠΑ ενέκριναν την επανέναρξη των πωλήσεων του H20 GPU της Nvidia στην Κίνα, μετά από απαγορεύσεις εξαγωγών που είχαν επιβληθεί τον Απρίλιο του 2025.

Πριν από την απαγόρευση, η Nvidia (NASDAQ: NVDA) αναμενόταν να προμηθεύσει H20 chips αξίας 22,9 δισ. δολαρίων, με την απώλεια πωλήσεων από τους περιορισμούς να εκτιμάται στα 16,8 δισ. δολάρια. Η εταιρεία αναμένεται τώρα να ανακτήσει περίπου 10,5 δισ. δολάρια έως το τέλος του έτους. Επιπλέον, προβλέπονται 2,8 δισ. δολάρια από τις αποστολές του νέου chip B30, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.

Η AMD (NASDAQ: AMD) εκτιμάται ότι θα προσθέσει 1 δισ. δολάρια, ενώ κινέζοι προμηθευτές διατηρούν 1,5 δισ. δολάρια σε επιπλέον πωλήσεις που κατέγραψαν κατά την περίοδο της απαγόρευσης.

Πριν από τους περιορισμούς, το έλλειμμα στην προσφορά AI chips στην Κίνα υπολογιζόταν στα 12,6 δισ. δολάρια, αλλά οι αναθεωρημένες προβλέψεις δείχνουν σημαντική μείωση του χάσματος, χάρη στην επανεκκίνηση των πωλήσεων και την εναλλακτική προμήθεια.

Ωστόσο, στενότητες στην παραγωγική ικανότητα των foundries και στην προηγμένη τεχνολογία συσκευασίας, όπως το CoWoS, συνεχίζουν να αποτελούν περιοριστικό παράγοντα.

Οι ByteDance, Tencent, Alibaba (NYSE: BABA) και Baidu (NASDAQ: BIDU) κάλυψαν πάνω από το 80% της ζήτησης για H20 το 2024 και αναμένεται να διατηρήσουν την κυριαρχία τους και το 2025. Πριν από την απαγόρευση, οι συνδυασμένες παραγγελίες των ByteDance και Tencent υπολογίζονταν σε 800.000 chips.

Η Κίνα ενισχύει δυναμικά τη θέση των εγχώριων προμηθευτών της στον τομέα των chips Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), καθώς η τοπική διείσδυση (localization ratio) αναμένεται να αυξηθεί από 17% το 2023 σε 55% έως το 2027, σύμφωνα με νεότερες αναλύσεις.

Η Nvidia εκτιμάται ότι θα δει τη μετοχή της στην κινεζική αγορά να υποχωρεί από 66% το 2024 σε 54% το 2025, ενώ η Huawei αναμένεται να ενισχυθεί από 23% σε 28% την ίδια περίοδο. Παράλληλα, η συνολική αγορά AI accelerators στην Κίνα αναμένεται να διπλασιαστεί το 2025, φτάνοντας τα 36 δισ. δολάρια.

Το chip Ascend 910C της Huawei προβλέπεται να καταγράψει 350.000 αποστολές μέσα στο 2025. Αν και υστερεί σε απόδοση σε σχέση με το Nvidia H100, κερδίζει έδαφος σε inference εφαρμογές. Ωστόσο, τεχνικοί περιορισμοί εξακολουθούν να υφίστανται στα εγχώρια chips, ιδίως στην υπολογιστική απόδοση και τη συμβατότητα λογισμικού, αν και το χάσμα κλείνει σταδιακά.

Η κεφαλαιουχική δαπάνη (capex) αυξάνεται ταχύτατα: μόνο το 2025, οι AI επενδύσεις στην Κίνα προβλέπεται να φτάσουν τα 91 δισ. δολάρια, με τα 38 δισ. να προορίζονται για την προμήθεια εγχώριων chips.

Οι μεγάλες εταιρείες δίνουν τον τόνο:

  • Η Alibaba σχεδιάζει επενδύσεις ύψους ¥380 δισ. (53 δισ. δολάρια) σε βάθος τριετίας.
  • Η ByteDance δεσμεύει ¥150 δισ. (20,6 δισ. δολάρια) για την ίδια περίοδο.

Η κρατική στήριξη είναι σημαντική: περιλαμβάνει ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο ύψους 138 δισ. δολαρίων, καθώς και 8,2 δισ. δολάρια μέσω του εθνικού ταμείου επενδύσεων για την AI.

Παρά τους περιορισμούς, οι εγχώριοι προμηθευτές προβλέπεται να αναπτύσσονται με ετήσιο σύνθετο ρυθμό 112% έως το 2027, υπερδιπλάσιο από τον 36% των ξένων ανταγωνιστών τους.