Κερδίζει όλο και περισσότερες εισηγμένες ο δείκτης ESG, στις 49 από σήμερα οι συμμετοχές

Κερδίζει όλο και περισσότερες εισηγμένες ο δείκτης ESG, στις 49 από σήμερα οι συμμετοχές

Με 49 συμμετοχές, φθάνοντας έτσι πολύ κοντά στο στόχο των 60 εταιρειών θα λειτουργεί από σήμερα ο χρηματιστηριακός δείκτης ATHEX ESG, που έκανε «ντεμπούτο» στις 2 Αυγούστου με 35 μέλη, καθώς στην τελευταία αναθεώρηση προστέθηκαν 14 ακόμη εταιρείες. 

Ειδικότερα, πλέον με την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του δείκτη σε αυτόν πλέον συμπεριλαμβάνονται και οι μετοχές των εταιρειών ΑΒΑΞ, Attica Bank, Βιοκαρπέτ, Ελινόιλ, Ελαστρον, Ικτίνος, Intrakat, Interlife, Intracom Holdings, Μύλοι Λούλοι, Briq Properties, Παπουτσάνης, Premia, Space Hellas

Στις 2 Αυγούστου όταν ξεκίνησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διαπραγμάτευση του νέου δείκτη Athex ESG, με τιμή έναρξης τις 1000 μονάδες, σε αυτόν συμπεριλαμβάνονταν οι  Coca-Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, JUMBO, Τράπεζα Πειραιώς, Titan, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Viohalco, Fourlis, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Aegean, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Inform Λύκος.

Ο δείκτης ESG σχεδιάστηκε ώστε να συμμετέχουν κατά μέγιστο αριθμό 60 εταιρείες της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών έως το 2023-2025 εκτιμάται ότι οι μετοχές στον ελληνικό δείκτη ESG θα φτάσουν σε αυτόν τον αριθμό. Ωστόσο, όπως είχε τονισθεί κατά την παρουσίαση του δείκτη στόχος είναι όλες οι εισηγμένες να πληρούν κάποια στιγμή όλα τα κριτήρια.

Ο δείκτης θα αναθεωρείται μία φορά τον χρόνο και η πρώτη αξιολόγηση των εταιρειών προέκυψε με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2019, τα οποία ανέλυσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Είναι σημαντικό ότι τα θέματα ESG και ο ρόλος τους είναι σημαντικός όσον αφορούν τις επενδυτικές επιλογές των fund διεθνώς καθώς πλέον αποτελούν σημαντική «πυξίδα» για τους θεσμικούς που «κοιτούν» όλο και περισσότερο αυτή την κατηγορία επενδύσεων.

Άλλωστε το ξέσπασμα της πανδημίας αποδείχθηκε ένα σημαντικό σημείο καμπής για τις επενδύσεις ESG, με τα funds να στρέφονται έντονα στις εταιρείες οι οποίες δίνουν έμφαση στην επιχειρηματικότητα που είναι φιλική στο περιβάλλον, κοινωνικά πιο ευαίσθητη και επενδυτικά πιο διαφανή, καθώς θεωρούνται πιο αξιόπιστες και πιο ανθεκτικές για μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Σε αυτό συνηγορούν και τα στοιχεία της Morningstar, σύμφωνα με τα οποία τα funds όλων των τύπων που επικεντρώνονται στo ESG –μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα κ.λπ.– είδαν καθαρές εισροές άνω των 21 δισ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, υπερδιπλάσιες σε σχέση με τα 10,4 δισ. δολ. του πρώτου τριμήνου του 2020 και περίπου πέντε φορές μεγαλύτερες από τις εισροές του πρώτου τριμήνου 2019.

Να σημειωθεί ότι στη διαμόρφωση του δείκτη πλέον ο ευρύτερος τομέας των υποδομών έχει σημαντική παρουσία μέσω εταιρειών ενέργειας, κατασκευών, δομικών υλικών και real estate γεγονός που υπογραμμίζει τις αυξημένες υποχρεώσεις του να ανταποκριθεί στα κριτήρια αυτά, αλλά και τη σημασία του στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι ο Δείκτης ATHEX ESG, παρακολουθεί τη χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. που υιοθετούν και προβάλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Ολοένα και περισσότερο, αρκετές εισηγμένες θέτουν τη συγκεκριμένη πρακτική ψηλά στην ατζέντα τους, ενώ προωθούνται «πράσινες» επενδύσεις, ομολογιακές εκδόσεις με «πράσινα» χαρακτηριστικά ή ακόμα όπως στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με «ρήτρα αειφορίας».