Κέρδη έως 38% για τις μετοχές της Viohalco το πενθήμερο στο Χρηματιστήριο

Κέρδη έως 38% για τις μετοχές της Viohalco το πενθήμερο στο Χρηματιστήριο

Εβδομάδα ολοκλήρωσης αποτελεσμάτων εξαμήνου αλλά και σημαντικών επιχειρηματικών ανακοινώσεων για τον ενεργειακό κλάδο ήταν αυτή που παρήλθε, με τις μετοχές του ομίλου Viohalco να ξεχωρίζουν με έμφαση και κέρδη έως 38%, ενώ κινητικότητα υπήρξε ευρύτερα στον κλάδο της ενέργειας και των υποδομών, εν αντιθέσει με τις τράπεζες που έκλεισαν σε νέο χαμηλό τεσσάρων μηνών και πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους.

Ο όμιλος Viohalco βρέθηκε στο επίκεντρο, με τη μητρική να ενισχύεται σε εβδομαδιαίο επίπεδο σε ποσοστό 24,68%, κάτι αρκετά σπάνιο για ένα τόσο… βαρύ «χαρτί», η θυγατρική της Cenergy Holdings έκανε ράλι +37,73%, ενώ η έτερη θυγατρική ElvalHalcor ενισχύθηκε σε ποσοστό 11,63%. Τα ανθεκτικά αποτελέσματα αλλά και το εντυπωσιακό μπαράζ νέων έργων παγκόσμιας εμβέλειας στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών για τις εταιρείες του ομίλου, ήταν οι αιτίες που ώθησαν τους επενδυτές στις αγορές των μετοχών.

Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε πτωτική τροχιά έκλεισε στις 625,67 μονάδες με πτώση 0,92%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 622,90 μονάδες (-1,36%) και υψηλό στις 629,76 μονάδες (-0,28%). Η αξία συναλλαγών συρρικνώθηκε περαιτέρω, καθώς διαμορφώθηκε μόλις στα 30,1 εκατ. ευρώ, με τη Μυτιληναίος να δεσπόζει με τζίρο 4,2 εκατ. ευρώ, έχοντας και ένα πακέτο 66 χιλ. τεμαχίων.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.486,76 μονάδες με πτώση 1,18%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατρακύλησε σε νέα χαμηλά τεσσάρων και πλέον μηνών πέφτοντας στις 294,35 μονάδες με απώλειες 2,41%. Σ’ αυτά τα επίπεδα ο τραπεζικός δείκτης είχε να βρεθεί από τις 25 του περασμένου Μαΐου, ενώ πλέον δεν απέχει πολύ από το ιστορικό χαμηλό των 263,25 μονάδων από τις 14 του ίδιου μήνα. Θυμίζουμε ότι ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε το 9μηνο με πτώση 66%, ενώ έβγαλε το Σεπτέμβριο με απώλειες 6,70%, αποτελώντας το κεντρικό βαρίδι της αγοράς, που αναχαιτίζει οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας momentum.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,26%, ο FTSE 25 κέρδισε 0,89%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 0,69%. Όμως, την έκπληξη την έκανε ο Mid Cap, ο δείκτης του μεσαίου χώρου που ενισχύθηκε το 5ήμερο σε ποσοστό 5,06%, ξεχωρίζοντας σε όλη την αγορά, κάτι που κυρίως οφείλεται στο ράλι της Cenergy Holdings.

Γενικώς αυτή την εβδομάδα καταγράφηκε μια ενδιαφέρουσα διάχυση του ενδιαφέροντος στις μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ενώ σ’ αυτό συνέβαλαν και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 1ου εξαμήνου. Βεβαίως, πάγιο πρόβλημα είναι η αδυναμία έλκυσης νέων κεφαλαίων που με τη σειρά της φέρνει αδυναμία δημιουργίας momentum αλλά και απόκτησης βάθους στο σύστημα.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «μεσοπρόθεσμα οι ημερήσιες συναλλαγές υποχωρούν, όπως δείχνει η πορεία των μέσου ημερήσιου τζίρου 90 ημερών». Θυμίζουμε πως η μέση αξία συναλλαγών το μήνα Σεπτέμβριο ήταν στα 44,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη έναντι του Αυγούστου που ήταν μόλις στα 30,3 εκατ. ευρώ, λόγω της κατακόρυφης μείωσης των κινήσεων εξαιτίας της έξαρσης του γεωπολιτικού ρίσκου.

Πλην της Viohalco, κινητικότητα παρατηρήθηκε και στους άλλους ενεργειακούς ομίλους, όπως τον όμιλο Μυτιληναίου που έχει ράλι +84% από τα χαμηλά του Μαρτίου ενώ η Euroxx Χρηματιστηριακή προχώρησε σε αναβάθμιση της μετοχής, αλλά και στους ομίλους ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ.

Η τελευταία ενισχύθηκε σε ποσοστό 15,88% το πενθήμερο, εν μέσω φημών ότι το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest «χτίζει» εκ νέου θέση, ανεβάζοντας το ποσοστό του. Η ΓΕΚ Τέρνα ενισχύθηκε κατά 2,58% σήμερα και συνολικά +4,26% το πενθήμερο, επηρεασμένη θετικά από τις πληροφορίες που λένε ότι την επόμενη εβδομάδα μάλλον θα ανοίξει η οικονομική προσφορά του σχήματος Inspire Athens για το καζίνο στο Ελληνικό, όπου συμμετέχει μαζί με την αμερικανική Mohegan Gaming & Entertainment.

Κατά τα λοιπά, ισχυρές πιέσεις άνω του 2% δέχτηκαν σήμερα μετοχές όπως Σαράντης, Eurobank, Motor Oil, Εθνική, Πειραιώς και ΑΔΜΗΕ. Η μετοχή της Aegean Airlines παρά τις προσπάθειες αντίδρασης έως τα μέσα της συνεδρίασης, τελικώς έκλεισε στα 2,92 ευρώ που είναι νέα χαμηλά 7ετίας! Κάτω από τα 3 ευρώ η μετοχή είχε να βρεθεί από τις 2 Σεπτεμβρίου του 2013! Ο όμιλος επηρεάζεται τα μέγιστα από την πανδημία και όλα τα συνεπακόλουθα στο χώρο του τουρισμού και των ταξιδιών, κάτι που αποτυπώνεται και στα αποτελέσματά του.

Θολώνει η εικόνα διεθνώς

Από εκεί και πέρα, διεθνώς η ανησυχία για την εξάπλωση της πανδημίας είναι γενικευμένη, καθώς υπάρχουν απειλές για νέα lockdown σε κορυφαίες πρωτεύουσες της Ευρώπης, κάτι που οδηγεί σε μείωση ρίσκου στις αγορές. Παράλληλα, η είδηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι θετικός στον Covid-19, αυξάνει κατακόρυφα την αβεβαιότητα, μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Μένει να δούμε πως θα κινηθούν την επόμενη εβδομάδα οι διεθνείς δείκτες μπροστά σ’ αυτή την εξέλιξη, που δύναται να φέρει σημαντικότατες ανατροπές, σε ένα έτσι κι αλλιώς διαταραγμένο περιβάλλον. Άλλωστε, έχουμε εισέλθει στον Οκτώβριο ο οποίος μαζί με τον Σεπτέμβριο είναι παραδοσιακά το χειρότερο δίμηνο για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, ενώ ειδικά ο τρέχον μήνας, είναι αυτός με τις μεγαλύτερες «βουτιές» στην ιστορία.

Θυμίζουμε ότι το Σεπτέμβριο οι δείκτες της Wall Street διόρθωσαν ελεγχόμενα, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 2,3%, τον S&P 500 να χάνει 3,9%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq που είχε κάνει και το μεγαλύτερο ράλι, υποχώρησε κατά 5,2%.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, περιφερειακές και ρηχές αγορές όπως το ελληνικό χρηματιστήριο ασφαλώς δεν μπορούν να χαράξουν ξεχωριστή πορεία, ενώ ειδικά το Χ.Α. έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε επενδυτική απομόνωση απ’ όλο το διεθνές κλίμα. Οι λόγοι σύνθετοι και πολυδιάστατοι, που εδράζονται στις χρόνιες αρρυθμίες της αγοράς, αλλά και στο γεγονός ότι είναι ακραία τραπεζοκεντρικό, σε μια συγκυρία νέου φορτώματος «τοξικών» στον κλάδο.