«Καταιγίδα» χτυπά ομόλογα και γεν
Shutterstock
Shutterstock
Ιαπωνία

«Καταιγίδα» χτυπά ομόλογα και γεν

Σε παρέμβαση αναγκάστηκε η Τράπεζας της Ιαπωνίας την Πέμπτη με έκτακτες αγορές ομολόγων για να σταματήσει την πτώση των τιμών τους, ενώ η κατρακύλα του γεν στην αγορά ισοτιμιών συνεχίστηκε με το νόμισμα να τρυπά το ψυχολογικό επίπεδο των 150 ανά δολάριο, το χαμηλότερο των τελευταίων 32 ετών. 

Το Τόκιο δείχνει αποφασισμένο να παρέμβει για να στηρίξει το αδύναμο ιαπωνικό νόμισμα με τους αξιωματούχους να εξαπολύουν νέες απειλές παρεμβάσεων. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας βγήκε στην αγορά αγοράζοντας 250 δισ. γεν (1,67 δισ. δολ.) κρατικών ομολόγων με λήξεις από 5 έως 25 έτη. Η παρέμβασή της, ωστόσο, δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν να ανεβαίνουν, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Η ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων είναι τόσο δυνατή που ακόμη και οι αγορές της Τράπεζας της Ιαπωνίας δεν τη σταματούν. Η ζήτηση για ομόλογα έχει εξασθενήσει μετά τις ζημιές στα χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος από την πτώση των τιμών και οι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να αγοράσουν με αποτέλεσμα η ιαπωνική αγορά ομολόγων να έχει εισέλθει σε φαύλο κύκλο.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποτελεί εξαίρεση ανάμεσα στις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες που σφίγγουν τη νομισματική τους πολιτική για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, καθώς εστιάζει στη στήριξη της οικονομίας. Όμως, η απόκλιση στην πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία και η μεγάλη διαφορά στις αποδόσεις των ομολόγων έχουν προκαλέσει μεγάλη τσουλήθρα στο γεν έναντι του δολαρίου φέτος.

Η διάσπαση του ψυχολογικού επιπέδου των 150 γεν έναντι του δολαρίου εντείνει την πίεση στο Τόκιο για παρεμβάσεις στη συναλλαγματική αγορά για να φρενάρει την πτώση του η οποία επιδεινώνει τους ήδη φουσκωμένους λογαριασμούς των εισαγωγών. Στρέφει επίσης τους προβολείς στην Τράπεζα της Ιαπωνίας ενόψει της συνεδρίασής της την επόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται να διατηρήσει την πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων που ευθύνονται για την τσουλήθρα του γεν.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Σουνίτσι Σουζούκι προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα λάβει αποφασιστική δράση για να αποτρέψει τις ακραίες κινήσεις στην ισοτιμία του νομίσματος. 

«Δεν θα ανεχθούμε υπερβολικές και γρήγορες κινήσεις στο γεν που οδηγούνται από κερδοσκοπία», δήλωσε χωρίς να διευκρινίζει συγκεκριμένα επίπεδα για την ισοτιμία. 

Το ιαπωνικό νόμισμα χάνει έδαφος 11 συνεχόμενες μέρες. Όσο διατηρείται η αβεβαιότητα για το πού θα κορυφωθούν τα αμερικανικά επιτόκια, η δύναμη του δολαρίου δεν πρόκειται να καμφθεί. Η περιοχή των 150 γεν ανά δολάριο ήταν ένα συμβολικό επίπεδο στα ραντάρ των παικτών στην αγορά συναλλάγματος και η προσοχή πλέον στρέφεται προς το επίπεδο των 160.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις για όσο διάστημα ο πληθωρισμός θα επιμένει σε υψηλά επίπεδα και κάποιοι αναλυτές προβλέπουν την κορύφωσή τους πάνω από το 5,0%.

Οι προσδοκίες αυτές έχουν ωθήσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και το δολάριο σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα έναντι του γεν, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο 0%. Αυτό εξηγεί και την προσπάθειά της να αμυνθεί του επιπέδου του 0% στις ομολογιακές αποδόσεις με τις έκτακτες αγορές ομολόγων την Πέμπτη. 

Οι αποδόσεις στα 10ετή ιαπωνικά ομόλογα αυξήθηκαν πάνω από το επιθυμητό εύρος που έχει ορίσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Ανέβηκαν στο 0,225%, πάνω από το ανώτατο όριο του 0,25% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα στα πλαίσια του προγράμματος ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων.